Fraudă la BAC. Toţi cei şase profesori buzoieni acuzaţi de falsificarea unor teze vor fi cercetaţi în libertate. Robert Harabagiu a fost suspendat de la conducerea Colegiului Tehnic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Robert Haragagiu a fost eliberat în această după-amiază
Robert Haragagiu a fost eliberat în această după-amiază

Robert Harabagiu, Ionelia Linţă şi Mirela Stanciu, profesorii reţinuţi miercuri pentru fraudarea examenului de Bacalureat din sesiunea august-septembrie 2013, au scăpat de arest. Judecătorii au decis astăzi ca ei să fie puşi sub control judiciar pentru 60 zile. Sancţiuni au apărut şi pe linie profesională. Directorul Colegiului Tehnic Buzău, Robert Harabagiu, şi-a pierdut astăzi funcţia prin decizie a Inspectoratului Şcolar.

Judecătorul Leontin Drăgulescu a decis, după aproape patru ore de audieri, ca cercetările să continue cu cei trei sub control judiciar. Acuzarea, Parchetul de pe lângă Tribunalul Buzău, are la dispoziţie 48 de ore pentru a contesta decizia magistraţilor. Procurorii înaintaseră instanţei propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

În aşteptarea deciziei judecătorilor, profesoarei Ionelia Linţă i s-a făcut rău în sala de judecată. O ambulanţă a ajuns la Tribunal, iar un asistent medical i-a acordat îngrijiri medicale. Profesoara nu a fost scoasă din sală, iar după câteva minute personalul de la Ambulanţă a plecat.  

Cei trei profesori, alături alte trei, de asemenea cercetaţi sub control judiciar, sunt acuzaţi că au fraudat examenul de bacalaureat în urmă cu doi ani prin „fabricarea”a circa 50 de lucrări aparţinând unor elevi care, prin modificările operate de dascăli, au fost declaraţi promovaţi la examenul de maturitate.

Sancţiuni au apărut şi pe linie profesională. Directorul Colegiului Tehnic Buzău, Robert Harabagiu, şi-a pierdut astăzi funcţia prin decizie de suspendare a Inspectoratului Şcolar iar fosta sa soţie, Anca Harabagiu, anchetată şi ea în dosarul fraudei la bacalaureat, profesor de fizică şi inspector pentru romi, a intrat în concediu medical după ce i-a încetat detaşarea pe funcţia de inspector.

Procurorii au ridicat, joi, aproximativ 3.000 de lucrări de bacalaureat de la centrul de evaluare unde există suspiciunea că s-ar fi făcut frauda.

Şase dascăli s-au ales cu dosar penal pentru abuz în serviciu, fals material în înscrisuri oficiale şi instigare la aceste infracţiuni.

Profesorii Rozica Constantinescu şi Robert Harabagiu sunt acuzaţi că, în calitate de preşedinte, respectiv vicepreşedinte al Comisiei de evaluare de la Centrul Zonal Buzău din sesiunea august-septembrie 2013, nu şi-au îndeplinit în mod corespunzător atribuţiunile de serviciu.

Astfel, spun procurorii, s-a permis falsificarea lucrărilor pentru un număr de peste 50 de elevi, prin completarea de către unii dintre profesorii corectori sau chiar de către membrii comisiei, care au efectuat rezolvări ale subiectelor, facilitând astfel obţinerea unor note de promovare pentru respectivele persoane.

În cazul profesoarelor Cristina Drugă, Mirela Carmen Stanciu şi Ionelia Linţă, procurorii au reţinut că ”au falsificat, prin alterarea conţinutului, respectiv ştersături, adăugiri şi completări, lucrările a peste 50 de elevi, din care o parte la cererea inculpatului Robert Harabagiu”. Profesoara Anca Harabagiu, fosta soţie a directorului Colegiului Tehnic, Robert Harabagiu, este acuzată că a falsificat prin aceleaşi modalităţi numai două lucrări.

Potrivit unor surse judiciare, există suspiciunea că tezele ar fi fost rescrise acasă de profesorii corectori şi ulterior aduse la comisie. Anchetatorii au indicii că falsificarea tezelor nu era un serviciu gratuit şi că ar fi fost răsplătit cu sume importante de bani, oferite de elevi sau foşti elevi de liceu pentru a promova Bacalaureatul. Dacă se va dovedi existenţa unor tranzacţii financiare, atunci fapta profesorilor va fi încadrată la infracţiunea de corupţie. Cercetările vor avea scopul de a descoperi şi alte nume implicate în reţeaua de falsificare a tezelor de la examenul de bacalaureat din 2013.

Cercetările în acest caz au avut ca punct de plecare dosarul penal în care s-a dispus trimiterea în judecată a directorului Liceului Tehnologic Verneşti, Viorel Miriţescu, şi a altor persoane pentru fapte de corupţie aflate în legătură cu acelaşi examen de bacalaureat

.

Denunţătorul lui Miriţescu a fost solistul de muzică populară Valentin Ghencea. Considerând că a luat examenul de BAC pe merit, elevul şi-a cerut înapoi banii cu care îl mituise pe director, însă a primit un refuz categoric. Pentru a se răzbuna, Ghencea a informat poliţia care a organizat în toamna anului 2013 un flagrant. Viorel Miriţescu a fost trimis în judecată, luna trecută, pentru comiterea infracţiunilor de trafic de influenţă, complicitate la trafic de influenţă, loviri şi alte violenţe şi lipsire de libertate în mod ilegal. 

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite