FOTO Artă în spaţiu neconvenţional. O expoziţie de pictură şi sculptură este amenajată în foste grajduri pentru cai

FOTO Artă în spaţiu neconvenţional. O expoziţie de pictură şi sculptură este amenajată în foste grajduri pentru cai

Foto Ciprian Dumitrache

Buzăul este locul de desfăşurare a unui eveniment cultural inedit. Expoziţia intitulată „Călătorie în jurul tigrului”, cu lucrări de pictură şi sculptură semnate de trei artişti buzoieni, a fost amenajată în fostele grajduri de la conacul Marghiloman.


Pictorii Florin Menzopol şi Ciprian Dumitrache sunt cei care au organizat împreună cu sculptorul Ştefan Daniel Lăzărescu ”Peşte” expoziţia ieşită din tipare.

Lucrările de pictură şi de sculptură nu au fost expuse într-o arenă de circ ori în spatele unor zăbrele de la grădina zoologică, ci într-un spaţiu la fel de neconvenţional. Este vorba despre fostele grajduri aristocratice de la conacul Marghiloman, în mare parte ruinate, care au fost transformate într-un spaţiu expoziţional uimitor, dar neaşteptat de potrivit pentru o expoziţie de artă contemporană.

Contrastul puternic indus prin asocierea lucrărilor de artă, fie ele şi abstracte, cu pereţii crăpaţi şi ruinaţi, cu geamurile sparte, pânza de păianje, vine să-i ajute pe organizatori să obişnuiască publicul buzoian şi cu alte spaţii expoziţionale decât cele clasice, amenajate în acest scop.

Şi expozanţii, unii la fel de neconvenţionali ca locaţia expoziţiei, au fost de-a dreptul încântaţi de „simezele” din grajd şi doresc să repete experienţa, chiar şi în alte formule. Viceprimarul Ionuţ Apostu este convins că grajdurile de la Marghiloman au fost readuse la viaţă şi că au intrat deja într-un circuit cultural.

Grajdurile vor fi reabilitate în viitorul apropiat, odată cu punerea în practică a proiectului Primăriei de a transforma Parcul Marghiloman într-unul aristocratic, în care caii să se integreze cât se poate de firesc. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: