O fetiţă născută prematur a supravieţuit trei luni în Maternitate. Avea mai puţin de un kilogram

O fetiţă născută prematur a supravieţuit trei luni în Maternitate. Avea mai puţin de un kilogram

Arhivă adevarul.ro

O fetiţă a fost salvată de medicii de la Maternitatea din Buzău, după ce a venit pe lume la numai 23 de săptămâni şi avea la naştere puţin peste 700 de grame. Timp de trei luni, medicii de la secţia Neonatologie din cadrul Maternităţii Buzău, au luptat cot la cot pentru salvarea bebeluşului.

 
Eforturile nu au fost în zadar: fetiţa are acum un an şi două luni şi este perfect sănătoasă.
 
Medicul şef al secţiei de Neonatologie din cadrul Maternităţii Buzău spune că viaţa micuţilor născuţi prematur stă într-un fir de aţă, astfel că doar printr-o minune reuşesc să supravieţuiască.
 
Lipsa de locuri din centrele universitare a făcut ca transferul să nu poată fi realizat, astfel că bebeluşul a rămas la Maternitatea Buzău pentru a fi tratată aici. 
 
Din cauza prematurităţii extreme şi sindromului respirator accentuat, nou-născutul a fost plasat la punct de neutralitate termic, a fost intubat în secţia de terapie intensivă Neonatală.
 
”Având în vedere prematuritatea extremă, nou-născutul a necesitat reanimare neonatală la naştere, ulterior a fost ventilat mecanic-neopuff, i s-a efectuat masaj cardiac extern şi transferată urgent în secţia terapie intensivă neonatală”, a explicat dr. Silvia Cemurtan, şef secţie Neonatologie, medicul curant al micuţei.
 
I-a fost administrat în plămâni pe sondă endo-traheală curosurf, substanţă care ajută la adaptarea respiratorie la viaţa extrauterină. 
 
 
Ulterior, nou-născutul a fost ventilat non invaziv timp de 27 de zile, apoi i s-a administrat oxigen pe canule nazale timp de 15 zile.
 
În Maternitate, bebeluşul a stat trei luni, timp în care a fost atent îngrijit de către întreaga echipă a sectiei de Neonatologie – medici, asistente si infirmiere – care l-au înconjurat cu multă iubire şi pricepere.
 
Un rol deosebit de important l-a avut şi prezenţa mamei. Chiar dacă, fizic, nu a stat tot timpul alături de nou-născut, mama fetiţei a respectat întocmai recomandările specialiştilor.
 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările