Este şef peste comunele din Buzău, dar are cel mai mic salariu. Marian Muşat avertizează că 40% dintre primării nu pot susţine majorarea din bugetul local

Este şef peste comunele din Buzău, dar are cel mai mic salariu. Marian Muşat avertizează că 40% dintre primării nu pot susţine majorarea din bugetul local

Marian Muşat (dreapta) este preşedintele ACR filiala Buzău

Conduce Asociaţia Comunelor din judeţul Buzău dar are cel mai mic salariu. Marian Muşat, primul gospodar din Valea Salciei, una dintre cele mai mici comune din Buzău, va încasa 3.800 de lei la următorul salariu. ”Din bugetul local nu putem susţine majorarea iar ca noi sunt 40 la sută dintre comunele ţării”, este temerea primarului.

Ştiri pe aceeaşi temă

 
Marian Muşat conduce o comună cu aproximativ 900 de locuitori, în zona de munte a judeţului Buzău, unde oamenii muncesc în agricultură şi în prelucrarea lemnului. Sunt foarte puţini contribuabili la bugetul local şi din această cauză primăria funcţionează de mulţi ani la cota de avarie. Adică, în loc de 11 angajaţi, cât îi permite legea să angajeze, primarul îşi permite să plătească doar şase.
 
Noua lege a salarizării unitare i-a dat posibilitatea primarului din Valea Salciei să îşi mărească salariul, însă nu prea mult. Este diferenţă mică între indemnizaţa sa şi cel mai mic salariu din primărie. ”Cu majorarea m-am dus la baza de jos, la minimum care este în grilă, fiind primărie de gradul trei.  Eu voi avea 3.800 de lei lunar iar cel mai mic salariu este de 1.700 de lei la care se adaugă un spor de antenă. Va fi al operatorului de rol, funcţie de la taxe şi impozite”, spune Marian Muşat.
 
Primarul din Valea Salciei, preşedintele Asociaţiei Comunelor din România, filiala Buzău, se numără printre primarii cu cele mai mici salarii dintre toţi cei 82 de membri ai forului pe care-l conduce. 
 
”Sunt primari care au majorat la peste 5.000 de lei lunar, cum sunt cei din Mărăcineni, Poşta Câlnău sau Vadu Paşii. Problema este că nu seamănă majorările de la unul la altul. Nu sunt nişte norme anume şi fiecare aplică cum înţelege legea. La aceleaşi grade şi aceleaşi trepte, salariile nu sunt la fel. Şi mai grav este că nu avem sursa de finanţare. În cazul nostru, bugetul local nu ar ajunge nici pentru trei luni şi numai o suplimentare de la bugetul de stat ne-ar ajuta. Peste 40 la sută dintre comunele ţării nu pot susţine majorările”, declară Marian Muşat, primarul din Valea Salciei.

 
La Buzău, cele mai mari salarii, peste 13.000 de lei, vor fi încasate de edilul şef al municipiului Buzău, Constantin Toma, şi preşedintele Consiliului Judeţean Buzău, Petre Emanoil Neagu.
 
Potrivit Legii salarizării unitare în sistemul bugetar, Consiliul Judeţean Buzău a aprobat săptămâna trecută atat noile indemnizaţii ale aleşilor cât şi noile salarii ale angajaţilor din aparatul propriu şi din instituţiile subordonate. 
 
Cea mai mare indemnizaţie brută o va avea preşedintele Consiliului Judeţean, peste 13.000 lei, urmat de vicepreşedinţi şi secretarul judeţului. Salarii apropiate de 9.000 lei net vor avea şi directorii executivi din Consiliul Judeţean Buzău dar şi şefii de servicii.
 
Consilierii judeţeni urmează să încaseze şi ei 10% din cuantumul indemnizaţiei brute a preşedintelui insituţiei respectiv 1.305 lei brut, ceea ce înseamnă, aproape 900 de lei net. 
 
Aleşii judeţului vor primi aceşti bani pentru maximum o şedinţă de consiliu pe lună şi 1-2 şedinţe de comisii. Până acum, un consilier judeţean primea o indemnizaţie netă de aproximativ 700 lei. Si ceilalti angajati din Consiliul Judeţean Buzău si din institutiile subordonate vor avea salariile marite in medie cu 7 procente.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: