Efectul culorilor asupra psihicului: roşul menţine adrenalina la un nivel ridicat, provoacă agresivitate, stres şi frustrare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Despre efectul culorilor asupra psihicului uman s-a ştiut din vechi timpuri, pictorii de odinioară fiind maeştri ai combinaţiilor cromatice menite să atragă admiraţia privitorilor. Certitudini în acest sens s-au conturat abia în secolul XX, în urma unor studii elaborate. Concluzia unanimă a cercetătorilor este că roşul reprezintă elementul cel mai dinamic din gama cromatică percepută de ochiul uman.

Influenţa culorilor asupra psihicului a fost demonstrată concret cu ocazia Congresului Internaţional al Culorii ce a avut loc în vara anului 1985, la Monte Carlo, la care au fost prezenţi medici, psihoterapeuţi, pictori, pedagogi, urbanişti, farmacişti, industriaşi şi specialişti în marketing. 


După ce au efectuat numeroase anchete, specialiştii în vânzări au stabilit că roşul are un efect puternic asupra clienţilor, produsele care conţin mult roşu pe ambalaje fiind mult mai solicitate de către cumpărători. De asemenea, accentele de roşu folosite cum trebuie, inclusiv în vestimentaţie, pot influenţa o negociere sau la covingerea unui potenţial angajator, la nivel de subconştient.

Potrivit Ameliei Dumitrescu, psihoterapeut la Institutul Român de Psihoterapie Integrativă, culorile au efect asupra stării noastre de spirit, asupra capacităţii de memorare şi a sănătăţii. Dacă vrem să descifrăm mai multe despre persoanele din jurul nostru, despre potenţialii parteneri de afaceri, alegerile cromatice ne dau informaţii neaşteptate. „Deşi percepţia culorii este cumva subiectivă, există câteva efecte ale culorilor care au o semnificaţie universală”, spune Amelia Dumitrescu, citată de incomemagazin.ro.

Potrivit psihoterapeutului, roşul inspiră energie, forţă, pasiune şi sexualitate. Persoanele care iubesc această culoare au un ego debordant şi sunt raţionale în acelaşi timp.

Sursa hager.be

image

Roşul este asociat cu stările maniacale

Studii ale unor medici americani au demonstrat că roşul este cea mai vibrantă culoare şi are capacitatea de a stimula glanda suprarenală şi neuronii, fiind cunoscut efectul său de stimulare a circulaţiei sangvine. Roşul oferă, deci, energie celui care îl priveşte. De aceea, mulţi sportivi aleg echipament roşu dar şi un ambient dominat de această culoare pentru spaţiile de antrenament. Din aceleaşi raţiuni, patronii de cluburi şi discoteci îşi decorează interioarele cu mult roşu.

Psihoterapeuţii atrag însă atenţia că această culoare alterează spiritul analitic, stimulând reacţii bazate mai mult pe instinct. Altfel spus, culoarea roşie nu oferă siguranţă, ci menţine adrenalina la un nivel ridicat, provoacă agresivitate, stres şi chiar frustrare.

”Culoarea este un important element şi în comunicarea nonverbală. Roşul este asociat cu focul, sângele, iar la noi în patologie, cu stările maniacale. Adesea vedem pacientele noastre că îşi pun roşu în vestimentaţie, în obiectele din faţa sa”, spune medicul psihiatru Maria Cristache.
Maria Cristache

Potrivit unui alt psihoterapeut, Mihaela Popa, de la Centrul de psihologie şi dezvoltare personală Body Mind Spirit, trebuie să învăţăm cât de mult putem despre psihologia culorilor şi cum să utilizăm culorile în aşa fel încât acestea să ne ajute. Aceasta spune că roşu este o culoare expansivă, adesea asociată cu energia, pericolul, profitul, hotărârea, fermitatea, dar şi cu pasiunea şi erotismul.

”Este o culoare foarte vizibilă şi este utilizată în viaţa de zi cu zi pentru a atrage atenţia. De exemplu, la semafor culoarea roşie ne atrage atenţia de a ne opri. Ne acaparează o mare parte din atenţia noastră si de obicei, în scopuri bune. Având în vedere că atrage atât de mult atenţia, poate fi utilizat pentru a stimula pe cineva să ia o decizie rapidă”, spune psihoterapeutul Mihaela Popa.

Roşul, culoarea preferată de cei mai mulţi

Există o unanimitate printre cercetători asupra concluziei că roşul este asociat cu pericolul. Asta, pentru că este culoarea sângelui, culoarea care exprimă interdicţii, care ne determină să oprim în trafic dar şi culoarea cu care profesorul corectează greşeli. Cu toate acestea, roşul este culoarea cea mai preferată, atât de femei, cât şi de bărbaţi. 

Sursa deviantart.com

image

În urma unor experimente psihologice, câţiva cercetători englezi au demonstrat că această culoare îi determină pe bărbaţi să se simtă mai atenţi faţă de o femeie, fără să fie conştienţi de rolul pe care îl joacă această culoare în opţiunea lor.

Psihologii britanici au concluzionat că reacţia bărbaţilor faţă de roşu are o rădăcină biologică. Pentru confirmarea acestei ipoteze, participanţii erau supuşi unui test în care trebuiau să privească fotografii ale unor femei îmbrăcate în diferite culori. Aceeaşi femeie apărea în mai multe poze, într-una îmbrăcată în roşu, iar în cealaltă în alb, apoi în gri, verde sau albastru.

Bărbaţii alegeau în majoritatea cazurilor îmbrăcămintea roşie, demonstrând faptul că această culoare este asociată cu sănătatea, iar verdele sau culorile pale cu patologicul.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite