De ce „Tămâioasa de Pietroasele“ este cel mai aromat vin din România. Secretele solului în care creşte viţa-de-vie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tâmâioasa Românească produsă pe versantul însorit al Dealului Istriţa, la Pietroasele şi Breaza, este considerată de oenologi drept cel mai aromat vin din România. Solul dă gustul şi dulceaţa strugurilor, spun viticultorii din zonă.

Tămâioasa românească este un vechi soi de struguri folosit pentru producerea de vinuri albe de calitate, dulci şi aromate. 

Provine din sudul Greciei, fiind apreciat de către toate popoarele aflate în bazinul Mării Mediterane, unde era folosit ca monedă de schimb în antichitate. 

În spaţiul românesc, soiul a ajuns atât prin coloniştii greci, cat şi prin intervenţia romanilor. 

În ţara noastră, tămâioasa este cultivată pe aproape 1.000 de hectare, în regiuni precum: Cotnari, Huşi, Tohani, Breaza, Pietroasele, Mehedinţi şi Murfatlar.

Tâmâioasa produsă pe versantul însorit al Dealului Istriţa, la Pietroasele şi Breaza, este considerată de oenologi drept cel mai aromat vin din România. 

Specialiştii spun că responsabili pentru calităţile vinului de Pietroasele sunt mai mulţi factori, dintre care amintim poziţia geografică şi componenţa solului, care favorizează supracoacerea strugurilor.

Imagine indisponibilă

Solul dă gustul vinului, spun viticultorii din zonă. Dealurile de curbură văd soarele de dimineaţa şi până la apus iar calcarul din sol, înfierbântat în timpul zilei, degajă căldură şi noaptea. 

”Este renumită Pietroasele în toată ţara şi poate şi peste hotare datorită calcarului care este în teren, în subsol. De aceea, tămâioasa este un vin de foarte bună calitate. Este un sol calcaros care ţine mult căldura în sol şi de aceea boabele de struguri acumulează multă aromă şi dulceaţă”, spune Nicolae Mocanu, viticultor din Pietroasele.

Mocanu spune că secretul e să ţii strugurele pe butuc cât mai mult pentru că atunci ies boabele mai dulci şi mai aromate.

Imagine indisponibilă

Priceperea viticultorilor din localităţile răsfirate pe dealurile Carpaţilor de Curbură, Merei, Pietroasele, Breaza, Săhăteni, este un alt argument cu care sătenii se laudă când vine vorba despre tămâioasa lor.

„În toate curţile exista linul din lemn unde proprietarul viei, fetele acestuia, călcau strugurii cu picioarele şi de acolo duceau mustul printr-un furtun până în cramă, unde erau butoaiele. Acum sunt storcătoare mecanice, pompe din metal care te ajută mult dar strică un pic şi gustul pentru că zdrobesc prea mult", povesteşte Matei Zăinescu, fermier din Pietroasele.

“Tămâioasa de Pietroasele” este catalogat drept cel mai aromat sortiment din clasa tămâioasei româneşti, avantajul fiind generat de poziţia geografică a versanţilor pe care sunt înfiinţate culturile de viţă-de-vie. 

Mai precis, dealurile de curbură sunt însorite de dimineaţa şi până la apus iar calcarul din sol, înfierbântat în timpul zilei, degajă căldură şi noaptea. Clima este apropiată de cea mediteraneană, de unde provine acest soi.

Datorită reliefului cu expunere îndelungată la soare şi solului calcaros care degajă căldură şi pe timpul nopţii, condiţii care grăbesc procesul de vegetaţie, migdalii de pe dealul Istriţa, pomi fructiferi specifici zonei mediteraneene, înfloresc câteodată în luna februarie. 

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite