Ce amenzi le-a aplicat Garda de Mediu Buzău firmelor care au legătură cu incendiul din depozitul de deşeuri

Ce amenzi le-a aplicat Garda de Mediu Buzău firmelor care au legătură cu incendiul din depozitul de deşeuri

Foto Iulian Bunilă

Conducerea Gărzii de Mediu Buzău a anunţat sancţiunile trasate firmelor S.C. Romrecycling S.R.L., proprietarul depozitului în care a izbucnit incendiul, şi S.C. GreenWEEE International S.A., cea care a închiriat amplasamentul în care a izbucnit incendiul.

Ştiri pe aceeaşi temă


La două zile după producerea incendiului din zona industrială, la S.C. Romrecycling S.R.L., comisari ai Gărzii de Mediu Buzău a efectuat o inspecţie neplanificată, pentru a verifica respectarea legislaţiei de mediu în vigoare inclusiv a modului de depozitare a deşeurilor, cât şi a cantitătilor de deşeuri afectate de incendiu şi impunerea de măsuri, conform prevederilor legale. 

Incendiul a avut loc pe platforma betonată ce aparţine S.C. Romrecycling S.R.L. în zona de stocare a carcaselor de frigidere – deşeuri tehnologice nepericuloase, ce aparţin S.C. GreenWEEE International S.A.. 

Comisarii Gărzii de Mediu au constatat că pe acest amplasament se aflau depozitate de către S.C. GreenWEEE International S.A., conform contractului de depozit încheiat între cele două societăţi, aproximativ 350 tone, fiind afectate de incendiu în proporţie de 95%.

La momentul producerii incendiului societatea S.C. Romrecycling S.R.L. deţinea autorizaţia de mediu valabilă, pentru activităţile de colectare a deşeurilor nepericuloase – CAEN 3811, colectare a deşeurilor periculoase – CAEN  3812  şi comerţ cu ridicata al deşeurilor şi resturilor – CAEN 4677.

Pe baza măsurătorilor efectuate după producerea incendiului, comisarii Gărzii de Mediu Buzău au solicitat A.P.M. Buzău  monitorizarea valorilor indicatorilor de calitate a aerului,  urmare a incendiului produs.

Ulterior, A.P.M. Buzău a informat în scris G.N.M.-C.J. Buzău, în data de 21.01.2021, că, la staţia automată de monitorizare a calităţii aerului  de tip fond urban BZ-1, având o raza reprezentativă de până la 5 km şi care este amplasată în municipiul Buzău, pe str. Sfântul Sava, nu s-au constatat depăşiri ale indicatorilor monitorizaţi de calitate a aerului, valorile neavând fluctuaţii deosebite. 

Au fost efectuate determinări în data de 19.01.2021 şi de către analizatorul mobil din cadrul A.P.M.  Prahova, la indicatorii de calitate ai aerului specifici incendiilor: monoxid de carbon, amoniu, benzen, formaldehidă, metanol în imediata apropiere a zonei în care s-a produs incendiul, pe şoseaua Pogonele, nr. 12, mun. Buzău, precum şi în zona locuită din apropiere, strada Industriei şi pe strada Panait Moşoiu nr. 71, mun. Buzău. 

Conform informării întocmită de A.P.M. Buzău, cât şi a buletinelor de analiză anexate informării şi transmise către G.N.M. C.J. Buzău, a reieşit faptul că valoarea înregistrată la indicatorul monoxid de carbon, în punctul din imediata apropiere a locului în care s-a produs incendiul, depăşeşte cu puţin concentraţia maximă admisibilă (s-a înregistrat valoarea de 6,347 mg/mc faţă de concentraţia maximă admisibilă de 6,000 mg/ mc). 

Concentraţiile celorlalţi indicatori monitorizaţi s-au situat mult sub valorile admisibile (conform raport de încercare din data de 20.01.2021 întocmit de A.P.M. Prahova.

 „S.C. GreenWEEE International S.A. a desfăşurat pe amplasamentul S.C. Romrecycling S.A.  (din municipiul Buzău, şoseaua Pogonele, tarlaua 40, parcela 715, DJ 230D) o activitate cu un echipament specific privind tocarea deşeurilor nepericuloase, închiriat de la o altă societate, fară să solicite şi să obţină acte de reglementare de la A.P.M. Buzău, încalcând dispozitiile  OUG nr. 195 /2005 privind protecţia mediului şi a fost sancţionată contravenţional conform preverilor legislaţiei de mediu în vigoare, cu amendă în valoare de 60.000 lei”, spun reprezentanţii Gărzii.

De asemenea, S.C. GreenWEEE International S.A. a mai fost sancţionată cu amendă în valoare de 15.000 lei şi pentru faptul că în urma incendiului au fost inregistrate depaşiri ale limitelor de emisie, fiind încalcate prevederile Legii nr. 104/2011 privind calitatea aerului înconjurător.

S.C. Romrecycling S.R.L.  a fost sancţionată contravenţional cu amendă de 100.000 lei, conform OUG 195/2005 privind protecţia mediului, pentru nerespectarea condiţiilor din autorizaţia de mediu.

Comisarii Gărzii de Mediu au stabilit în urma controlului şi unele măsuri pe care trebuie să le ia societatea. Reprezentanţii Gărzii de Mediu transmit că „ s-a interzis desfaşurarea activităţii de tocare a deşeurilor de componente a DEEE-urilor fără deţinerea actelor de reglementare, începând cu data controlului, pe amplasamentul verificat”. 

De asemenea, S.C. GreenWEEE International S.A. trebuie să predea  deşeurile  afectate de incendiu spre valorificare/eliminare unor agenţi economici autorizaţi , completându-se totodată formulare de transport încarcare/descărcare deşeuri periculoase/nepericuloase, conform HG nr.1061/2008 şi  salubrizarea curţii interioare a societăţii, în vederea stabilirii cu exactitate a cantităţilor de deşeuri afectate de incendiu şi comunicarea acestora la G.N.M. C.J. Buzău.

În continuare, Garda de Mediu spune că societăţile vor fi monitorizate în continuare de către cele doua instituţii de mediu, de pe raza judeţului Buzău.


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările