Buzău: Mihail Milea sprijină oamenii fără noroc în viaţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Buzău:  Mihail Milea sprijină oamenii fără noroc în viaţă
Buzău: Mihail Milea sprijină oamenii fără noroc în viaţă

Profesia lui de bază este preoţia, însă de 20 de ani ajută oamenii nu numai cu predici, ci şi cu o farfurie de mâncare

Mihail Milea provine dintr-o familie cu 12 copii, o familie care s-a confruntat cu multe lipsuri şi greutăţi. Încă din copilărie, preotul şi-a propus să ajute oamenii nevoiaşi, oferindu-le un adăpost, mâncare şi o şansă la viaţă.
Aceasta a fost şi motivul pentru care în urmă cu 20 de ani a demarat un prim proiect în această direcţie: o cantină socială pentru copiii străzii din Buzău.

Apoi, părintele misionar a căutat să integreze aceşti copii în societate şi a înfiinţat în acest scop Şcoala de Arte şi Meserii. În prezent, aceasta are o clasă de tâmplari şi croitori.

De la şcoala din Buzău, preotul merge zilnic la Câmpeni, unde îl aşteaptă 30 de vârstnici, care nu mai au puterea să se descurce singuri. Altădată o localitate înfloritoare, era pe punctul să dispară de pe harta ţării înainte de 1989, din cauza depopulării. Mihail Milea s-a hotărât să readucă la viaţă localitatea construind în nişte clădiri abandonate o şcoală primară, un cămin de băieţi şi altul de bătrâni.

Copiii abandonaţi au grijă de bătrânii abandonaţi, într-un sătuc abandonat. Încerc să îi înveselesc şi să le dau de lucru. Unii dintre ei nu au văzut niciodată un avion, aşa că le-am adus unul adevărat în curte, primit de la Baza Aeriană de la Boboc. Mai au acolo şi un elicopter şi un vapor. Tot aici mai este şi o minigrădină zoologică cu 12 specii de animale şi păsări, iar în spatele căminului am plantat şapte hectare de pădure, unde trăiesc animalele”, spune părintele.

image



În decursul a trei ani, preotul a reuşit cu ajutorul donaţiilor să construiască un centru de zi, unul pentru femeile agresate de soţi, o tabără pentru tineri în Delta Dunării şi încă un azil, pentru bărbaţi.

Cel mai important proiect iniţiat de el este Catedrala Sfântul Sava. Sfinţită în 1991, construcţia este în prezent cea mai mare de acest fel din întregul judeţ. Catedrala are la demisol „Bisericuţa copiilor”, destinată în primul rând celor mici, deasupra căreia se află biserica ce poartă hramul Sfântului Sava.

Toate proiectele concepute de preotul Milea au fost realizate cu bani proveniţi din donaţii. „Numai Dumnezeu şi săracii au ajutat la clădirea proiectelor sociale de care este mare nevoie. Este lucrarea lui Dumnezeu că adună aceşti oameni buni, voluntari, care au pus suflet şi care au ajutat la realizarea Savaliadei, proiect ce se adresează tuturor categoriile sociale defavorizate”, spune preotul Milea.

Ce îi place?
Îmi place legătura mea personală cu Dumnezeu şi cu oamenii, rugăciunea în inimă, citirea zilnică a Sfintei Scripturi şi participarea deasă la slujbe. Prezenţa lui Dumnezeu este realitate, El stă la inima fiecăruia dintre noi, aşa cum a spus şi Mântuitorul Hristos

Ce nu îi place?
Nu îmi place situaţia actuală din lume, pericolul globalizării, care înseamnă o lume fără Dumnezeu, o politică demonică îndreptată împotriva creaţiei lui Dumnezeu. Oamenii au devenit din ce în ce mai răi în ultimii ani, iar asta nu îmi place deloc.

Întrebări şi răspunsuri

Ce planuri mai aveţi pentru oamenii nevoiaşi?

Vreau ca în cel mai scurt timp să deschid în apropierea Buzăului un centru socio-medical de îngrijiri pentru persoane vârstnice.

Care este proiectul de care sunteţi cel mai mândru?
Catedrala din centrul Buzăului, care am vrut să arate ca o  mireasă a oraşului: albă, frumoasă, cu o cunună de cruci ce se aprind în trei culori - roşu, galben şi albastru.

Ce pasiuni aveţi?
Îmi place foarte mult să scriu, până acum sunt autorul a şapte cărţi. Şi pentru că întotdeauna mi-a plăcut să citesc, am deschis biblioteca de carte religioasă "Dionisie Romano" şi am înfiinţat Institutul ortodox de credinţe creaţioniste

PROFIL:
NĂSCUT. 23 aprilie 1958, Câmpeni- judeţul Buzău.
STUDII. Doctor  în Teologie
OCUPAŢIE. Preot, profesor.
FAMILIE. Căsătorit, trei copii.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite