A murit fiul generalului Grigore Baştan, inventatorul paraşutei militare BG-7. Marius avea 5 ani când a făcut primul salt cu paraşuta, în braţele tatălui

A murit fiul generalului Grigore Baştan, inventatorul paraşutei militare BG-7. Marius avea 5 ani când a făcut primul salt cu paraşuta, în braţele tatălui

Marius Baştan a sărit cu paraşuta la vârsta de cinci ani

O asociaţie a paraşutiştilor din Buzău anunţă moartea ofiţerului paraşutist Marius Baştan, fiul generalului Brigore Baştan, care a intrat în istorie odată cu stabilirea în august 1970 a recordului naţional de paraşutare de la 10.000 de metri, cu cădere liberă de aproximativ 7.000 de metri. Avea 65 de ani şi locuia în judeţul Braşov.

Ştiri pe aceeaşi temă

 
”În seara zilei de 7 august 2020 ofiţerul paraşutist Marius Baştan, fiul primului General Paraşutist Român Grigore Baştan, în urma unui atac cerebral, a plecat dintre noi şi s-a înalţat definitiv la ceruri! Dumnezeu să-l odihnească!”, este mesajul postat pe Facebook de Clubul paraşutiştilor Şoimii Buzău.
 
Marius este unul dintre copiii generalului Grigore Baştan, considerat părintele paraşutiştilor militari români. Pe lângă meritele de a reforma această armă de elită, generalul Baştan a devenit un reper în istoria paraşutiştilor. 
 
Deţine recordul naţional la saltul cu o paraşută militară şi a sărit cu fiul său în braţe, Marius, pentru a demonstra cât de sigură e paraşuta inventată de el. În memoria tatălui său, Marius Baştan a înfiinţat Fundaţia General Grigore Baştan, în anul 1995. 
 
În copilărie, Marius Baştan a fost părtaş la un episod care i-a adus tatălui său faima. Pentru a demonstra cât de sigură este paraşuta inventată de el în 1960, generalul Baştan a decis să execute un salt cu băiatul său, Marius, în braţe, care avea 5 ani.  
 
”Această întâmplare a declanşat o stare de agitaţie în familie. Adevărul e că tatăl meu a sărit cu Marius în braţe de la o înălţime normală, 3.000 metri. Un salt obişnuit, pe care l-a făcut nu atât pentru senzaţional, ci pentru că se impunea în momentul respectiv depăşirea unei anumite atmosfere create în unitate în urma decesului unuia dintre soldaţi. A fost un incident şi, practic, soluţia era să depăşească momentul psihologic prin demonstrarea siguranţei totale a paraşutei create de el, oferindu-şi propriul copil drept garanţie”, a declarat Valentina Baştan, fiica generalului, într-un interviu acordat publicistului Dumitru Ion Dincă.
 
Grigore Baştan a avut preocupări în dezvoltarea materialelor de desant, iar spiritul său de inventator şi inovator a dus la realizări notabile, inclusiv prin realizarea completului de paraşute BG-7M (principală) şi BG-3m (de rezervă), folosite pe o perioadă îndelungată în Armata României.
 
La 20 august 1970, a stabilit un record naţional la saltul cu paraşuta, executând un salt din aeronavă de la înălţimea de 10.000 de metri cu o cădere liberă de 7.000 de metri. 
 
A fost implicat în mod activ şi în coordonarea paraşutismului sportiv în România. În anul 1971 a devenit primul general paraşutist din armata română şi a condus destinele paraşutismului militar românesc până la trecerea în rezervă în anul 1979.
 
CITEŞTE ŞI:
 
 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările