Suma imensă care trebuie investită pentru readucerea în stare de funcţionare a adăposturilor civile din Braşov

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Zeci de milioane de lei costă readucerea adăposturilor civile în stare de funcţionare la Braşov FOTO Ioan Buciumar
Zeci de milioane de lei costă readucerea adăposturilor civile în stare de funcţionare la Braşov FOTO Ioan Buciumar

Numai la Braşov, suma necesară pentru readucerea adăposturilor civile în stare de funcţionare se ridică la 20 de milioane de lei. Chiar şi aşa, cetăţenii se opun predării acestor spaţii, deşi ele aparţin municipalităţii.

La o lună şi jumătate de la invazia Rusiei în Ucraina, adăposturile din Braşov se află în aceeaşi situaţie ca înainte de începerea războiului de la graniţele ţării noastre. Primăria şi Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă au controlat toate cele 153 de adăposturi din oraş şi au găsit tot felul de nereguli. 

„La verificarea adăposturilor am constatat probleme începând de la uşi. Acestea nu mai închid ermetic, le lipsesc garnituri, s-au deformat în timp şi nu mai închid bine. Înăuntru, supapele de suprapresiune nu mai lucrează după 30 de ani, deci trebuie să le refacem. Avem ziduri construite neautorizat, recompartimentări, instalaţii sanitare şi electrice defecte, partea de ventilaţie nefuncţională, lipsă totală a instalaţiilor. Ieşirile de siguranţă sunt obturate cu betoane, cu pământ”, a dezvăluit Emil Puşcaşu, şeful Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Braşov.

Legea spune că orice cetăţean care ocupă un astfel de adăpost trebuie să-l elibereze şi să-l aducă la starea iniţială în 24 de ore de la declararea stării de alertă sau de necesitate. Multe, însă, necesită lucrări mult mai ample. Primăria a notificat toate persoanele care folosesc aceste adăposturi drept beciuri, însă edilii spun că este nevoie de ajutor de la Guvern pentru aducerea multora în starea în care pot fi utilizate în scopul pentru care au fost create. 

„Am avut nevoie de un război pentru a înţelege situaţia precară în care se află adăposturile antiaeriene din România. Am făcut acest bilanţ la nivelul municipiului Braşov în ultimele luni. Chiar l-am demarat înaintea războiului, neştiind ce va urma. Suntem la finalul acestui bilanţ şi avem un raport care ne arată că, pentru un municipiu de talia Braşovului, avem nevoie de investiţii de aproximativ 20 de milioane de lei, doar pentru a aduce aceste elemenete de infrastructură într-o stare funcţională”, a spus primarul Braşovului, Allen Coliban.

Asociaţiile de proprietari din oraş au primit solicitări de eliberare a adăposturilor, precum şi instrucţiuni pentru readucerea acestora în starea iniţială. Nu toţi cetăţenii sunt de acord, însă, să elibereze spaţiile pentru amenajarea lor - chiar dacă acestea sunt în proprietatea municipiului – şi cer alte spaţii în schimb. 

Vă recomandăm să mai citiţi:

Mită la RAR Braşov. Maşini din Prahova cu probleme la sistemul de frânare, autorizate. Se fac percheziţii

Mieii, mai scumpi cu 30% decât anul trecut. Crescătorii spun că, dacă nu sunt ajutaţi, nu se vor descurca

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite