Seminar pe tema eficientizării consumului energetic la clădiri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La sediul Consiliului Judeţean Braşov a avut loc astăzi cea de-a treia sesiune regională de lansare şi informare pentru reprezentanţii autorităţilor publice locale ce doresc să depună proiecte de reabilitare a clădirilor publice pentru eficientizarea consumului energetic.

La acest eveniment deschis de către directorul general ADR Centru, domnul Simion Creţu, participă Adrian Veştea, preşedintele Consiliul Judeţean Braşov, primarul Braşovului, George Scripcaru şi prefectul judeţului, Ciprian Bancila. Peste 70 de reprezentanţi ai primăriilor, instituţiilor deconcentrate ai şcolilor şi spitalelor din judeţele Braşov şi Covasna, alături de consultanţi şi reprezentanţi ai mass media se documentează despre condiţiile impuse prin POR 2014-2020 pentru accesarea celor peste 40 milioane euro fonduri disponibile. Evenimentul este organizat de către Agenţia pentru Dezvoltare Regională Centru, în calitatea sa de Organism Intermediar pentru POR 2014-2020.

Prioritatea de investiţii 3.1.B, pentru îmbunătăţirea eficienţei energetice a clădirilor publice a fost lansată la nivel naţional în data de 27.12.2016, iar depunerea de proiecte va fi posibilă începând cu data de 28.02.2017, ora 10:00, exclusiv prin intermediul aplicaţiei electronice MySMIS. Alocarea prezentului apel de proiecte pentru Regiunea Centru este de 40,13 milioane euro, iar pentru un proiect valoarea finanţării nerambursabile acordate poate fi minimum 100.000 euro şi maxim de 25 milioane de euro, echivalent în lei la cursul de schimb InforEuro al lunii Decembrie-2016, de 4,5172 lei/euro.

Vorbind participanţilor despre importanţa acestui eveniment, preşedintele CJ Braşov, domnul Adrian Veştea a precizat: ”Suntem bucuroşi să găzduim acest eveniment şi să discutăm cu reprezentanţii ADR Centru despre aceste aspecte importante pentru utilizarea eficientă a resurselor energetice. Experţii care derulează fonduri europene în Regiunea noastră ne oferă informaţii utile şi practice despre accesarea fondurilor nerambursabile disponibile pentru eficientizarea consumului energetic al clădirilor publice. Acest seminar este adresat autorităţilor din judeţele Braşov şi Covasna, după ce au mai fost derulate astfel de reuniuni de lucru la Alba Iulia şi Târgu Mureş, pentru celelalte judeţe din regiune. Este de bun augur prezenţa semnificativă a celor interesaţi de aceste fonduri europene la această întâlnire, fapt care denotă interes, pentru eficientizarea consumurilor publice de energie. Buna noastră colaborare se poate vedea atât prin organizarea acestui eveniment, cât şi prin susţinerea de care beneficiem pentru o cât mai bună pregătire a noilor proiecte pe care intenţionăm să le depunem pentru accesarea de fonduri nerambursabile, care să completeze acţiunile şi investiţiile de dezvoltare a judeţului Braşov”.

Solicitanţi eligibili în cadrul acestui apel de proiecte pot fi autorităţile publice centrale, autorităţile şi instituţiile publice locale şi parteneriatele între acestea. Concret, prin prezentul apel de proiecte este sprijinită realizarea de investiţii pentru creşterea eficienţei energetice a clădirilor publice din mediul urban şi rural, şi care sunt clădiri de interes şi utilitate publică.

Ca activităţi eligibile în proiecte sunt finanţate investiţiile pentru creşterea eficienţei energetice a clădirilor publice din mediul urban şi rural, care sunt clădiri de interes şi utilitate publică. În cadrul acestui apel de proiecte, activităţile propuse nu trebuie să intre sub incidenţa ajutorului de stat. Ratele de co-finanţare a proiectelor sunt distincte în funcţie de tipul de solicitant. Astfel, pentru autorităţi şi instituţii publice locale, cofinanţarea proiectelor este de minim de 2% din totalul cheltuielilor eligibile ale proiectelor, iar pentru solicitanţii autorităţi publice centrale, această componentă de cofinanţare este de minim 15% din valoarea cheltuielilor eligibile ale proiectului.

”La nivel regional am discutat cu mai mult de 200 de actori interesaţi de creşterea eficienţei energetice a clădirilor publice. În perioada precedentă de finanţare acest domeniu nu a existat ca atare în POR 2007-2013, fiind vorba doar de îmbunătăţirea eficienţei energetice a clădirilor rezidenţiale. Dar, în practică, s-a văzut că există clădiri publice mari consumatoare de energie şi, de aceea, trecem acum la pregătirea potenţialilor beneficiari de fonduri care sunt preocupaţi de reducerea consumurilor în spitale, şcoli, sedii de instituţii publice, pentru cheltuirea eficientă a resurselor. Ne aliniem astfel acţiunilor europene prin care se urmăreşte scăderea consumului anual de energie finală în clădirile publice, sau trecerea acestuia pe surse regenerabile. Sperăm ca, peste câţiva ani, să putem vorbi de o regiune în care eficienţa energetică se observă în cât mai multe în clădiri publice care au beneficiat de o astfel de finanţare prin POR 2014-2020”, a declarat domnul Simion Creţu, director general ADR Centru.

ADR Centru furnizează informaţiile necesare potenţialilor beneficiari ai acestor Priorităţii de Investiţii de la nivelul Regiunii Centru, în vederea accesării cu succes a fondurilor disponibile prin aceste apeluri de proiecte. În cadrul seminariilor de la Alba Iulia, Târgu Mureş şi Braşov s-au prezentat şi se prezintă condiţiile specifice de eligibilitate cuprinse în Ghidul specific şi aspectele privind depunerea proiectelor, dar şi cerinţele privind identitatea vizuală a proiectelor depuse.

Fiecare seminar de informare va cuprinde o prezentare generală a Programului Operaţional Regional 2014-2020 şi o prezentare generală a aplicaţiei MySMIS. Ţinând cont de structura grupului ţintă a participanţilor, la aceste întâlniri de lucru vor fi susţinute şi prezentări referitoare la modelele europene de valorificare a resurselor regenerabile pentru producerea de energie; inclusiv evoluţia politicilor din domeniul bioenergiei şi elaborarea Planurilor de Acţiune pentru Energie Durabilă.

Prioritatea de Investiţii 3.1 „Sprijinirea eficienţei energetice, a gestionării inteligente a energiei şi a utilizării energiei din surse regenerabile în infrastructurile publice, inclusiv în clădirile publice, şi în sectorul locuinţelor” – Operaţiunea B „Clădiri publice”, face parte din Programul Operaţional Regional 2014-2020, prin care Regiunii Centru îi sunt alocate 90,48 milioane euro, pentru tranziţia către o economie cu emisii scăzute de carbon.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite