Săpunurile speciale antibacteriene, argumente pro şi contra. Când este bine să le folosim şi când igiena excesivă poate face mai mult rău decât bine

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Săpunurile şi gelurile antibacteriene sunt unele dintre cele mai vândute produse cosmetice de pe piaţă. Folosite în exces pot avea însă efectul invers şi ne pot îmbolnăvi.

Pe pielea noastă trăiesc milioane de bacterii, unele bune altele care ne pot îmbolnăvi. Săpunurile şi gelurile antibacterine distrug bacteriile, dar nu fac diferenţa între cele beneficie şi cele care sunt nocive. Majoritatea săpunurilor bacteriene au în compoziţie triclonsan, o substanţă chimică controversată.

„Triclosanul acţionează ca un antibiotic cu spectru larg şi distruge bacteriile. Din păcate le distruge şi pe cele bune, care ne apără organismul, iar acest lucru nu face decât să ne scadă rezistenţa împotriva microbilor. Mai mult, dacă folosim astfel de săpunuri bacteriene de mai multe ori pe zi, o perioadă îndelungată, microbii vor deveni rezistenţi şi vom avea surpriza neplăcută să observăm că atunci când ne îmbolnăvim unele antibiotice nu vor mai avea efect“, spune Mihai Jurea, medic dermatolog.

Pielea poate fi afectată

Ultimele studii în materie au demonstrat că folosirea îndelungată a produselor antibacteriene ne poate afecta pielea. „Igiena este bună, dar nu în exces. Un studiu făcut recent în America a demonstrat că persoanele care folosesc doar produse antibacteriene încep să aibă probleme după un anumit timp. Practic sunt distruse şi bacteriile bune care ne protejează pielea şi devenim mai sensibili la anumiţi microbi şi ciuperci. Putem face dermatite, cuperoze, dar şi alte infecţii ale pielii. Studiile au demonstrat că persoanele care folosesc geluri de duş antibacteriene o perioadă îndelungată pot avea probleme hormonale, deoarece substanţele din aceste produse pătrund în organism prin pori“, mai spune medicul.

Reclama nu este întotdeauna conformă cu realitatea

Chiar dacă la reclamele pe care le vedem la produsele antibacteriene se spune că distrug 99.9% dintre microbi în realitate nu este mereu aşa. „S-au făcut teste pe săpunuri bacteriene şi pe săpunuri normale şi s-a dovenit că săpunurile antibacteriene nu sunt mult mai eficiente decât cele normale. Nu trebuie să credem toate reclamele pe care le vedem. Bunicii noştri nu au trăit cu săpunuri antibacteriene şi nu cred că au fost mai bolnavi decât noi“, mai spune medicul.

Când să folosim produse antibacteriene

Chiar dacă sunt controversate, aceste produse pot fi utile în anumite situaţii. „Şerveţelele şi gelurile de mâini antibacteriene nu sunt periculoase dacă sunt folosite cu moderaţie şi doar în anumite situaţii. Dacă aveţi parte de o ieşire în natură  şi vă murdăriţi pe mâini, dar în zona nu aveţi unde să vă spălaţi, atunci gelurile antibacteriene pot fi soluţia potrivită. Mai ales dacă după plimbare staţi şi la un picnic. Şi când duceţi copiii în parc pot fi utile, deoarece la locurile de joacă sunt foarte multe bacterii. Nu se întâmplă nimic dacă folosiţi un gel sau un şerveţel antibacterian, mai ales că micuţii au tendinţa să îşi bage mâinile în gură. Aceste produse pot fi utile cu condiţia să nu se folosească tot timpul în igiena zilnică“, mai spune medicul.

Citeşte şi:

Uleiul minune pentru tenul imaculat. Cosmetician: „Este folosit de zeci de ani şi are efecte extraordinare asupra pielii“

7 informaţii mai puţin cunoscute despre piele

10 alimente pentru o piele sănătoasă

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite