Râşnovul bate toate recordurile în materie de turişti. Numărul vizitatorilor a crescut de cinci ori în ultimii cinci ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Râşnovul, un oraş industrial în vremea comunismului, este acum una dintre marile atracţii ale judeţului Braşov. Investiţiile cu fonduri europene şi o promovare ca la carte au demonstrat că turismul este un domeniu profitabil.

Râşnovul a reuşit să atragă în ultimii ani fonduri europene de 30 de milioane de euro. Proiectele bine gândite, dar şi statutul de Staţiune de Interes Naţional obţinut în urmă cu patru ani au contat mult.

Investiţiile au dat roade, iar numărul de turişti a depăşit 500.000 în 2015. Doar la cetate au venit 363.000 de vizitatori cea mai mare cifră din istorie. Renovările obiectivului turistic, dar şi cremaliera înaugurată anul trecut în primăvară au punctat la capitolul investiţii de succes. Tot anul trecut în vară, la Râşnov s-a deschis şi Parcul cu dinozauri o investiţie privată, dar unică în Europa de Est. Este chiar lângă cetate şi a avut deja jumătate de million de vizitatori. Amplasarea a fost una strategică şi un plus pentru cetate. Mulţi turişti care au venit la parcul cu dinozauri au vizitat apoi şi cetatea, dar şi invers.

„La cetate au fost anul trecut 363.000 de vizitatori, dar în Râşnov per total cifra a depăşit 500.000. În fiecare an numărul vizitatorilor a crescut, iar acest lucru nu poate decât să ne bucure. Putem spune că în ultimii cinci ani numărul turiştilor a crescut de cinci ori. Investiţiile făcute până acum, dar şi cele  pe care le avem în curs de realizare au un rol strategic în dezvoltarea turismului din oraş. Putem spune că Râşnovul este acum un oraş în care un turist poată să stea o săptămână şi unde poate găsi de la istorie, natură şi până la distracţie şi aventură “, ne-a declarat Adrian Veştea, primarul din Râşnov.

Primul tunel subteran din judeţul Braşov va fi la Râşnov

La Râşnov se va finaliza în această primăvară o nouă investiţie important, de 18 milioane de lei, finanţată tot cu fonduri europene. Centrul istoric va deveni pietonal, iar Râşnovul marchează încă o premieră: primul tunel subteran din judeţul Braşov. Toate cablurile au fost îngropate, iar traficul se va muta în subteran unde a fost amenajată o parcare de 100 de locuri. Centrul Istoric va redeveni astfel un loc de promenadă şi relaxare de unde se va putea admira cetatea oraşului. „La începutul lunii vor fi finalizate toate lucrările. Vorbim aici şi de infrastructura în sine, dar şi de amenajările decorative“, a mai spus Adrian Veştea.

Se pregătesc lucrări majore la Cetatea Râşnov

Investiţiile nu se opresc aici. Primăria vrea să reabiliteze total cetatea Râşnov şi a finalizat proiectul prin care se solicită 5 milioane de euro fonduri europene. Este nevoie de restaurarea şi conservarea zidurilor şi a turnurilor.  Odată cu aceste lucrări se intenţionează şi reconstituirea unor căsuţe care au existat în cetate, iar reproducerea acestora se va face după imagini din secolul al XIX-lea. De asemenea se vor amenaja alei de vizitare şi mai multe spaţii pentru desfăşurarea de activităţi culturale în cetate. Primăria intenţionează să amenajeze şi un muzeu la Cetatea Râşnov, un muzeu care ar costa în jur de milion de euro.

Atracţiile oraşului

Principala atracţie a Râşnovului rămâne cetatea, urmată mai nou de parcul cu dinozauri care este foarte popular printre copii. La Râşnov însă există şi o peşteră cu leduri unică în România, trasee montane excelente pentru drumeţii, dar şi un parc de aventură pentru amatorii de adrenalină. Festivalul de Film Istoric şi festivalul Ecvestru sunt două mari evenimente care se desfăşoară annual în cetate şi care atrag şi ele mii de turişti.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite