Prăvălia multietnică: produse româneşti, ungureşti şi nemţeşti de la producători locali

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bene Attila, un om de afaceri maghiar, a deschis la Braşov prima prăvălie unde cumpărătorii pot găsi produse româneşti, ungureşti şi germane în acelaşi loc. Multe dintre ele vin de la producătorii locali.

Tradiţia comerţului este veche în familia lui Bene Attila. Bunicul său a fost primul din familie care a deschis o prăvălie în Târgu Secuiesc încă din 1916. Acum trei ani, bărbatul s-a gândit să continue tradiţia familiei şi a deschis o prăvălie multietnică la Târgu Secuiesc. Conceptul a prins, astfel că Bene Attila s-a extins şi la Braşov, oraş în care locuieşte acum. A investit câteva sute de mii de euro şi a dechis „Prăvălia Bene“ în Carterul Astra.

La prăvălie se vând produse româneşti, maghiare şi germane, majoritatea de la producătorii locali. Patronul Attila Bene pretinde că prin acest concept vrea să sprijine producătorii locali şi să dea un exemplu că etniile din zona Ardealul se pot înţelege foarte bine.

La prăvălie veţi găsi produse tradiţionale ungureşti, unele dintre ele importate din Ungaria, iar altele făcute de producători din zona Harghita-Covasna, care s-au unit într-o asociaţie pentru a pătrunde mai uşor pe piaţă. Nu lipseşte nici deja celebra pâine ungurească cu cartofi sau cârnaţii picanţi din zona Covasna. Nici produsele germane nu lipsesc, printre ele numărându-se cârnaţii albi sau salata dulce de cartofi. Pastrama, jumările, cârnaţii de casă şi slănina românească sunt şi ele la loc de cinste. Amatorii de bere sau vin au acum şi ei o alegere de făcut. Pot testa produse româneşti, maghiare sau germane şi pot alege după gustul lor. Conceptul prăvăliei este unic în Braşov.

„Prăvălia este o tradiţie inspirată de bunicul meu. Dincolo de a fi doar o idee de afaceri, prin acest concept de prăvălie ne dorim să sprijinim producătorii locali pentru a pătrunde mai uşor pe piaţă. De ce să vindem sau să cumpărăm doar produse din import, când putem alege dintre cele produse chiar lângă noi şi cu această ocazie să ajutăm economia oraşului“, a spus Bene Attila.

image

Ce spun braşovenii

Mulţi dintre braşovenii care au trecut pragul prăvăliei au apreciat ideea. „Am cumpărat pâine de casă ungurească, o bere tradiţională, dar şi nişte jumări. Este interesant magazinul, este un altfel de supermarket şi mă bucur că putem testa produse direct de la producători“, spune Alina Binca, localnică din Braşov.

„Am venit din curiozitate, am luat nişte brânză, ceva mezeluri şi condimente. Mi-a plăcut magazinul. Parcă este altceva. Este bine că putem să mai cumpărăm şi produse făcute aici la Braşov sau în apropiere, pentru că aşa ajutăm economia noastră. De ce să dăm bani doar pe produse din import?“, a declarat şi braşoveanul Cosmin Tudor.

Şi localnicii de alte etnii sunt la fel de încântaţi. „Am venit special să cumpăr nişte pâine de casă şi cârnaţi tradiţionali ungureşti. Ne place foarte mult reţeta. Nu ne-am putut abţine şi am luat şi nişte slănină. M-am bucurat că am găsit produse mai apropiate de cele pe care le făceau bunicii, produse pe care nu le-am văzut în altă parte“, a spus Csaba Cseke.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite