O echipă de informaticieni duce numele Braşovului peste Ocean

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sacrifică ore întregi din timpul lor liber pentru a demonstra că sunt mai buni decât americanii. Nouă liceeni de la Colegiul Naţional de Informatică „Grigore Moisil" se pregătesc intens pentru a cuceri locul I la concursul internaţional de informatică American Computer Science League (ACSL).

5.000 de dolari. Aceasta este suma care-i mai desparte pe informaticieni de călătoria spre America.

Adevărul de Seară vă prezintă poveştile lor. Ce aspiraţii au, unde îşi doresc să studieze şi mai ales ce vor să realizeze cu ajutorul infoematicii aflaţi din rândurile de mai jos.

Mircea Gabriel Suciu

Este căpitanul echipei care va reprezenta luna aceasta Braşovul în Philadelphia. Este elev în clasa a XII-a şi pleacă pentru a treia oară la concursul internaţional să reprezinte ţara. Pasionat de calculator de la vârsta de şase ani, visează să creeze cele mai interesante jocuri pentru companiile de top din lume. A fost deja admis la trei universităţi importante din lume, dar încă se mai gândeşte dacă să părăsească ţara sau nu.

image

În paralel este pasionat de muzică. Are propria formaţie, cântă la chitară şi este şi vocal. „Muncim în fiecare zi pentru a putea lupta la cel mai înalt nivel cu cei mai buni informaticieni din lume şi ne dorim să facem numele oraşului cunocut peste hotare", spune informaticianul.

Sorin Păunescu

Sorin Păunescu a avut primul PC la doar trei ani şi jumătate. „Am învăţat singur să lucrez pe calculator, iar în şcoala generală aveam mai multe cunoştinţe în acest domeniu decât ceilalţi copii. Sincer, mă cam plictiseam la ore. Fiindcă nu am făcut informatică decât în clasele a V-a şi a VI-a, nu m-a tentat ca la acea vreme să particip la concursuri de profil", spune Sorin Păunescu.

image

Situaţia s-a schimbat când a intrat la liceu. Primul premiu pe care l-a obţinut a fost în clasa a IX-a, când a obţinut locul I pentru „cel mai rapid tehnoredactor". În paralel Sorin Păunescu face şi programe pentru diferite firme care îi cer sprijinul, aşa că nu se plictiseşte deloc. În plus, îşi mai ajută şi colegii şi prietenii care nu se pricep la calculatoare. Drept pentru care „mă relaxez doar în vacanţe", spune elevul.

Marius Popescu

Marius este elev în clasa a XI-a şi îşi doreşte ca el şi echipa sa să se întoarcă victorioşi în ţară. Tânărul visează să ajungă cel mai mare creator de softuri şi programe care să vină în ajutorul omului în viaţa de zi cu zi şi să-l ajute să se dezvolte. Informaticianul îşi doreşte să urmeze o facultate românească, dar ar vrea, totuşi, să ajungă într-o companie din stăinătate, pentru că, spune el „salariul este mai motivant iar acolo se face cercetare". „Cred că suntem capabili să facem performanţă la acest concurs şi cred că braşovenii vor fi mândri de noi", spune Marius.

image

Boboci în linia întâi

Din echipa de informaticieni fac parte şi cinci boboci. Aflaţi pentru prima oară la un concurs de talie internaţională, informaticenii din clasa a IX spun că au emoţii pentru echipa lor, dar au încredere că americanii vor rămâne cu numele lor pe buze.

Bogdan Popescu

Bogdan Popescu crede că participarea la ACSL îl va ajuta, pe viitor, să obţină o slijbă mai bună. „Dacă vom reuşi să obţinem un premiu bun, va da foarte bine în CV-urile noastre şi vom avea avantaje la angajare şi în viaţă, în general", crede informaticianul.

image

Daniel Bărbulescu

Daniel crede că numele liceului şi al Braşovului vor fi duse pe cele mai înalte culmi prin prezenţa lor în America. „Mi-aş dori să atingem performanţa din respect pentru sponsori şi pentru profesorii care ne-au îvăţat atâtea lucruri. Am vrea mult să nu-i dezamăgim pe aceşti oameni de bine şi să venim cu un premiu cât mai bun", spune tânărul.

image

Sergiu Ferentz

Sergiu este încântat de experienţa de a intra în contact cu alt sistem de învăţământ şi de a cunoaşte oameni dintr-o altă cultură. El speră că nu-i va face de râs pe cei care au încredere în ei şi că îi vor bate pe americani în ţara lor. „Este un concurs ca oricare altul, unde facem ce ştim cel mai bine. Acum muncim foarte mult. De exemplu, eu am greşit zilele trecute nişte exerciţii de teorie şi am fost pedepsit să fac flotări", a glumit Sergiu.

image

Teodora Tănase

Teodora este singura fată din echipa aşilor în informatică, dar este şi cea mai emoţionată de competiţia din America. „Problemele sunt foarte grele şi trebuie să fim foarte atenţi". Teodora crede că oamenii cu dare de mână ar trebui să investească în ceea ce poate face faimă ţării noastre.

image

Bogdan Fodor

Bogdan este optimistul echipei. „Cred că vom lua locul I. Pentru mine este o experienţă folositoare atât din puctul de vedere al vizitării unei ţări străine, cât şi în ceea ce priveşte angajarea", crede Bogdan.

image

Rareş Smeu

Rareş vrea să-i convingă pe americani că braşovenii sunt cei mai buni. „Ne pregătim în fiecare zi pentru un concurs, ce ne va ajuta mult în viaţă. Vom căpăta experienţă şi vom avea şi deschidere. Mi-ar plăcea foarte mult să fiu creator de jocuri", a spus Rareş. 

image

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

image
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite