Muzeul Naţional Bran, la un pas de a fi evacuat din cauza unei ciuperci. 10.000 de exponate, unele din patrimoniul Casei Regale, sunt în pericol

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Muzeul funcţionează de 60 de ani, iar acum ar putea ajunge în stradă. Administratorii Castelului Bran care deţin şi clădirea Vămii medievale unde funcţionează muzeul au cerut Ministerului Culturii evacuarea clădirii pe motiv că a fost infestată cu o ciupercă. Muzeul este oricum în pericol deoarece contractul de închiriere expiră în august.

Potrivit directorului Muzeului de Etnografie Braşov, Ligia Fulga, ciuperca este doar un protext folosit pentru evacuarea muzeului. Mai mult, pentru peste 10.000 de exponate nu există spaţiu de depozitare. Este vorba despre patrimoniul regal, un patrimoniu unic, cu valoare de simbol, aparţinând judeţului Braşov, iar în aceste condiţii păstrarea lui devine o problemă grea pentru Consiliul Judeţean. Spaţii în Bran nu sunt şi nici nu poţi risipi un astfel de tezaur, o piesă aici, două dincolo“, a declarat Ligia Fulga, citată de bzb.ro.

Muzeu cu o istorie de peste 70 de ani

Muzeul Naţional din Bran a fost înfiinţat în 1957 şi până în 1991 a fost adminsitrat de autorităţile locale judeţene. Apoi a fost preluat de Ministerul Culturii. Muzeul a avut trei secţii: Secţia Castel cu un patrimoniu ce era expus la Castelul Bran, secţia etnografică (Muzeu al Satului), dar şi Vama Medievală. Secţia Castel s-a închis în 2009 când Castelul Bran a fost preluat de Dominic de Habsburg şi toate piesele din castel deţinute de statul român au fost mutate şi înghesuite în Vama Mediaevală.  Muzeul nu a avut însă prea mulţi vizitatori mai ales din lipsă de promovare. Dacă ar fi fost promovat cum trebuie, mai ales că este lângă castel sigur ar fi putut scoate profit.

Din august anul trecut, Clădirea Vămii Medievale a intrat în administrarea familiei de Habzburg care are şi castelul, astfel că Ministerul Culturii a decis iniţial închiderea muzeului. S-a revenit apoi asupra deciziţiei şi contractual de închiriere a fost prelungit până în august 2017.

Ce se întâmplă cu exponatele

Cea mai mare problemă unde vor fi duse cele 10.000 de exponate ale muzeului. A trecut un an de când s-a pus problema închiderii muzeului şi tot nu s-au găsit soluţii clare sau un spaţiu în care muzeul să funcţioneze.

În ceea ce priveşte obiectele de patrimoniu care au aparţinut Casei Regale a României există două soluţii în acest moment. Ministerul Culturii a propus administratorilor Castelului Bran să preia o parte dintre ele şi să facă o expoziţie în interiorul Castelului Bran. Soluţia este una mult mai bună decât aceea ca ele să fie împrăştia în muzee din toată ţara.

O altă soluţie în cazul în care administratorii castelului nu vor accepta să le primească este ca obiectele de patrimoniu să ajungă la Muzeul Judeţean de Istorie din Braşov. 

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite