Junii vă invită la Aruncatul în ţol, o tradiţie unică în Europa

Junii vă invită la
Aruncatul în ţol, o tradiţie unică în Europa

Evenimentul are loc în Piaşa Unirii. FOTOAdevărul

Aruncatul în ţol este considerat un ritual de iniţiere al tinelor juni, devenit între timp şi o atracţie pentru turişti mai ales pentru străini.

Ştiri pe aceeaşi temă

Junii Tineri îşi vor face intrarea în Piaţa Unirii,vineri 13 aprilie, la orele 17.00, cand vor cânta Troparul Învierii la Crucea Capitanului Ilie Birt. După aceea, vor merge în centrul pieţei, unde vor juca hora Junilor şi  vor îndeplini străvechiul ritual al aruncării buzduganului. După ce ultimul june a aruncat buzduganul, vătaful si armaşii vor oferi bărbaţilor din public posibilitatea de a arunca buzduganul în fata Bisericii Sfantul Nicolae. După ce au aruncat buzduganul toţi bărbaţii care au dorit să participe la această încercare, junii aduc ţolul în care, rând pe rând, toţi Junii Tineri vor fi aruncaţi spre cer.

Obiceiul a avut altă semnificaţie în urmă cu un secol.  „În trecut Junii Tineri se adunau în ziua de Joi din Săptămana Luminata pe pajiştea, numită de şcheieni, la Poalele Dosului, un pic mai jos de stejarul la rădăcina căruia se credea ca a ascuns coroana Ungariei, regele Solomon. Acolo, junii tineri si familiile lor organizau o mare petrecere la care participau brasoveni din tot oraşul. După ce Junii jucau hora şi se întreceau în aruncarea buzduganului, începea o mare petrecere populară. Apoi junii plecau acasă la armaşul mare, unde junii erau aruncaţi în ţol fie în curtea casei, fie în şură. Cei care nu participau la acest vechi ritual, erau aruncaţi în ţol a doua zi în Piaţa Prundului (azi Piaţa Unirii)“, explică dr. Alexandru Stănescu, secretar al Uniunii Junilor din Şcheii Braşovului şi Braşovul Vechi.

 

Imagini din aceeasi galerie
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările