FOTO Imagini de basm: cum arată cascadele îngheţate din Braşov

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Canionul a devenit turcoaz. FOTO Facebook Canionul 7 Scări.
Canionul a devenit turcoaz. FOTO Facebook Canionul 7 Scări.

Canionul 7 Scări este mult mai spectaculos iarna decât vara. Capătă o culoare turcoaz din cauza zăcămintelor de metal care se află acolo. Cascada La Chişătoarea din Moieciu este o altă privelişte superbă ce nu trebuie ratată dacă vă aflaţi în zonă.

GALERIE FOTO - Feeria de gheaţă de la Canionul 7 Scări

Canionul Şapte Scări este un defileu săpat în calcar situat în Masivul Piatra Mare. Lungimea acestuia este de 160 de metri, cu o diferenţă de nivel de 58 de metri, la o altitudine de 1.050 de metri. Defileul este format din şapte scări din metal cu înălţimi între 2,5 şi 15 metri, care îi dau numele şi care se transformă în cascade când volumul de apă al pârâului Şapte Scări creşte. 

Deşi puţini ar crede, Canionul 7 Scări este mult mai spectaculos iarna decât vara. Datorită zăcămintelor diferite de metal din anumite porţiuni ale canionului, iarna totul se transformă într-o feerie de culori. Fiecare izvor care iese din canion îngheaţă, iar ţurţurii au diferite culori, verde, galben sau roşu. Spre baza canionului, culorile se combină, iar ţurţurii devin de culoarea curcubeului. Chiar şi o echipă de la Discovery a venit acum câţiva ani pentru a filma spectaculosul peisaj.

Accesul la Canionul Şapte Scări se face extrem de simplu, dinspre localitatea Timişul de Sus şi Dâmbul Morii, de pe Drumul Naţional 1 (traseu banda galbenă). În perioasa de iarnă poate fi vizitat doar în weekend între orele 10.00 şi 17.00. În zilele de 2 şi 3 ianuarie 2017 canionul va fi deschis doar între orele 12.00 şi 16.00. Biletul de intrare costă 10 lei pentru adulţi şi 5 lei pentru copii şi studenţi. 

image

Foto

image

Cascada de Gheaţă de la Moieciu

Zona Bran-Moieciu-Fundata este deja celebră pentru agroturism, dar aici se găseşte şi una dintre cele mai frumoase cascade, care oferă o privelişte de basm iarna.

Cascada La Chişătoarea a fost denumită după sunetul pe care în scoate apa atunci când se prelinge pe peretele versanţilor. Faptul că este situată la 900 de metri altitudine o face unică, deoarece astfel de izvoare de apă apar de obicei la altitudini mai mici de 500-600 de metri. Cascada este pe malul Pârâului Turcului, chiar lângă drumul care merge de la Moieciu de Jos la Moieciu de Sus. Este vizibilă din şosea, aceasta fiind principal modalitatea prin care află de ea turiştii care vin în zonă, deoarece indicatoare nu sunt. Se poate ajunge şi pe jos de la Cheile Grădiştei. Drumul are puţin peste un kilometru.  

La Chişătoarea este formată practic din două fire de apă care izvorăsc din munte şi la baza versantului se transformă în cascade de 15-20 de metri. Potrivit specialiştilor este un fenomen unic în această zonă. Dacă vara cascada poate trece neobservată, iarna atunci când totul îngheaţă peisajul este unul de vis. Nu poţi să treci pe lângă ea fără să te opreşti să o admiri. Cum este într-o zonă unde soarele pătrunde timid printre crengile copacilor, pereţii îngheţaţi dau senzaţia unei culorii de albastru deschis. Ca să ajungeţi aproape de cascadă trebuie să traversaţi pârâul Turcului pe un pod îngust. Nu vă apropiaţi dacă nu aveţi încălţăminte de iarnă şi mergeţi cu grijă deoarece pământul este îngheţat şi puteţi aluneca foarte uşor. 

Braşov



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite