De ce sunt nerecomandate friptura în sânge şi carnea prea prăjită pe grătar. „Bacteriile se dezvoltă uşor pe carne“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Carnea ţinută prea aproape de foc la grătar sau cea prăjită prea tare sunt un pericol pentru sănătate. FOTOArhivă.
Carnea ţinută prea aproape de foc la grătar sau cea prăjită prea tare sunt un pericol pentru sănătate. FOTOArhivă.

Carnea gătită în sânge, dar şi cea care este lăsată prea mult pe grătar ne pot îmbolnăvi grav. Puteţi face toxiinfecţii alimentare sau ingera substanţe cancerigene.

Friptura în sânge poate fi o delicatesă, dar este nevoie de tehnică pentru a ieşi perfect. Dacă nu sunteţi bucătari pricepuţi este de preferat să renunţat la friptura în sânge.

„Se ştie că pe carne bacteriile se dezvoltă foarte uşor. Acestea sunt distruse de obicei atunci când carnea este gătită. Dacă însă friptura este în sânge, adică nu este preparată suficient, bacteriile pot supravieţui. Este vorba despre salmonella, E-coli sau stafilocol auriu care pot da probleme digestive grave care se manifestă prin stare de greaţă şi vomă, dureri abdominale sau diaree. În cazurile de infestarea majoră se ajunge la spitalizare, iar uneori aceste bacteria pot pune chiar şi viaţa în pericol. Dacă nu ştiţi exact cum se prepară o friptură în sânge asiguraţi-vă că aţi gătit carnea suficient, adică până nu mai iese sânge din ea“, spune medicul Florin Tudor.

Atenţie la carnea la grătar

Nici carnea la grătar nu este lipsită de probleme. Aici însă trucul este altul: Nu trebuie gătită prea mult. Şi modul în care o aşezăm pe grătar este foarte important. „ Grătarul este preferatul românilor, însă există studii că atunci când se face grătar, de la cărbuni şi lemne se eliberează hitrocarburi, substanţe care  sunt cancerigene. De aceea nu este recomandat să mâncaţi grătar foarte des. Atunci când faceţi carne la grătar asiguraţi-vă că aceste este curat. Aşezaţi grătarul cam la 20 de cm de flacără şi aveţi grijă să nu ardeţi carnea. Dacă ester găsită prea mult este periculoasă pentri sănătate.  Există o metodă mult mai simplă şi mai sănătoasă de a face grătar. Pe o plină electrică se elimină toate substanţele emanate de fumul de cărbuni sau lemne“, mai spune medicul.

Trucuri pentru friptura la cuptor

Cea mai simplă metodă de a găti carnea şi una dintre cele mai sănătoase alegeri este la cuptor. Există câteva trucuri pentru o friptură delicioasă. „Temperatura este foarte importantă. Dacă focul este prea tare, carnea de arde deasupra şi riscaţi ca în interior să fie crudă. În plus, se întăreşte. Foarte important este să nu întoarceţi carnea de prea multe ori. Odată sau maxim de două ori este suficient. Timpul diferă în funcţie de cuptorul electric sau de cel cu gaz. O friptură de pui nu trebuie lăsată mai multe de oră, iar porcul - maxim o oră şi jumătate sau chiar două pentru vită. Situaţia se schimbă atunci când se găteşte un curcan întreg de exemplu. Aici, timpul de coacere poate ajunge şi la patru ore. La un cuptor electric temperature optimă este 170-180 de grade“, spune Marian Codrin, bucătar.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite