Dan Oprea a pus umărul la reabilitarea Străzii Sforii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După mulţi ani petrecuţi în America, Dan Oprea s-a întors la Braşov cu altfel de principii de viaţă, pe care vrea să le aplice şi în societatea noastră.

Dan Oprea este omul acţiunii. A făcut tenis de performanţă, iar acest lucru i-a oferit foarte multe deschideri. Aşa se face că în 1983 a putut să ajungă în America, ţara tuturor posibilităţilor. „Tatăl meu s-a născut în SUA şi de aceea mi-a fost foarte uşor să plec. În plus, tenisul este un sport popular în America", mărturiseşte Dan.

Pe parcursul şederii la New York, Dan şi-a cultivat pasiunea pentru artă. Acolo şi-a deschis prima galerie de artă, unde promova artişti români. „În galeria mea a expus pentru prima dată în afara graniţelor, pictorul Gabriel Stan. A fost o perioadă dificilă, mai ales că artiştii români nu erau deloc uniţi. Atunci m-am hotărât să aduc artişti ruşi, polonezi şi unguri, printre români", spune Dan Oprea.

image

Dan Oprea, împreună cu fiica sa Stephanie, în galerie de artă de la New York

Printre artiştii celebri care au expus în galeria de artă a lui Dan se numără şi Sasha Meret, graficianul de la New York Times. „Am găzguit expoziţii de fotografie, pictură, muzică etc. Nu am gândit niciodată că o expresie a artei trebuie să o excludă pe alta. Iubesc arta, în general", declară Dan.

Bani de la Regele Belgiei

Dan avea 26 de ani când a călcat pentru prima dată pe pământ american. După ce a renunţat la sport, s-a angajat la cel mai mare producător de tricouri din Europa, unde a fost director general. În 1995 s-a întors în Braşov, oraşul lui de suflet. Nemulţumit că Strada Sforii, pe care obişnuia să meargă la antrenamente se afla într-o stare avansată de degradare, Dan a propus restaurarea sa.

Am scris un proiect şi am reuşit să obţin finanţare de la de la Fundaţia regelului Boudain, din Belgia. Am obţinut vreo 8.000 de dolari şi am reuşit să-mi indeplinesc dorinţa aceasta de suflet", îşi aminteşte Dan.

Acesta a fost primul proiect de amploare realizat de Dan, după ce s-a întors la Braşov. În timp, a înfiinţat „Depoul de Artă Urbană" prin care a finanţat piese de teatru, a organizat concerte cu Big-Band-uri din America, la „Braşov Anniversary Jazz Nights", cu ocazia împlinirii a 775 de ani de la atestarea documentară a Braşovului. De altfel, Dan a adus foarte mulţi muzicieni de renume internaţional, în oraşul de la poalele Tâmpei.

Postăvarul, strada culturii

 Cel mai de notorietate proiect iniţiat de Dan Oprea se numeşte FatzaDa, un proiect de conştientizare şi implicare în restaurarea centrului istoric. Proiectul FatzaDa a fost ales printre cele zece proiecte prezentate ca exemplu, de către Uniunea Europeană şi Consiliul Europei, la 3rd Heritage Forum de la Istanbul şi se află pe site-ul Consiliului Europei.

În luna august, pe strada Postăvarul va fi organizat primul festival stradal de artă din Braşov. „Vor fi galerii de artă organizate de artişti locali, galerii de anticuri, demonstraţii ale meşteşugarilor. Va fi şi un moment special susţinut de pianistul Horia Mihail, care va cânta la pian pe stradă", a încheiat Dan.

Întrebări şi răspunsuri

Ce etape veţi urma în restaurarea faţadelor din Centrul Istoric?

Avem o echipă de studenţi la arhitectură care se ocupă de realizarea proiectelor de restaurare. Ne gândim la conceptul de adopţii de faţade, adică firmele vor ajuta la finanţarea restaurării clădirilor, în schimbul promovării. Nu vrem să lasăm evenimentele doar de dragul evenimentelor, vrem şi o finalitate.

Care este diferenţa dintre români şi americani?

Toată lumea se implică în America. La noi universul este închis, dar asta nu este neapărat o vină, ci mai degrabă ţine de educaţia noastră. La noi întotdeauna lumea se compară cu vecinul de bloc, nu pe plan internaţional.

Ce-i place: „Îmi place foarte mult să fiu activ. Îmi place ciocolata, îmi place să fiu vesel. Îmi plac tenisul şi jazz-ul".

Ce nu-i place: „Nu-mi plac oamenii pasivi şi nici pasivitatea, în general. Lucrurile trebuie să se mişte pentru a exista o poveste. Nu-mi plac străzile înschise".

Profil

Data şi locul naşterii: 23 martie 1957, Braşov

Studii: Facultatea de Drept, Universitatea Bucureşti

Familie: căsătorit, doi copii

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

image
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite