Cum ne protejăm maşina de rugină pe timp de iarnă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dacă îţi speli şi ceruieşti vehiculul regulat, şansele ca acesta să ruginească scad enorm. Foto: Arhivă
Dacă îţi speli şi ceruieşti vehiculul regulat, şansele ca acesta să ruginească scad enorm. Foto: Arhivă

Prevenirea ruginirii este un subiect care ar trebui să îl intereseze pe orice proprietar de autovehicul, însă are efect şi asupra aspectului maşinii şi a valorii de revânzare.

Când vine vorba de rugină, unul din locurile preferate ale acesteia este maşina ta. Însă există o serie de lucruri pe care le poţi face pentru a o împiedica să îţi facă probleme. Iată câteva sfaturi şi trucuri de la specialişti pentru proprietarii de vehicule, pentru a-i ajuta să ţină la distanţă rugina de maşinile lor. 
 

Spălare şi ceruire

Dacă îţi speli şi ceruieşti vehiculul regulat, şansele ca acesta să ruginească scad enorm. Murdăria nu afectează doar aspectul maşinii tale, făcând-o să arate urât şi neîngrijit. Aceasta conţine o cantitate mare de umiditate, aceasta din urmă fiind una din principalele cauze ale ruginii. Spălarea vehiculului la fiecare două săptămâni va împiedica acumularea de praf şi murdărie pe acesta. În plus, ceruirea maşinii cu o ceară auto de bună calitate cel puţin o dată la patru luni va proteja vopseaua de agenţii contaminatori care au tendinţa de a ataca suprafaţa şi de a provoca orificii în vopsea. Aceste orificii lasă umezeala să pătrundă şi cauzează ruginirea metalelor. Pentru prevenirea formării ruginirii pe vehicule, este important să fie spălate şi ceruite cu regularitate.
 

Protejarea maşinii de sărurile de deszăpezire

Formarea ruginii pe vehicul este accelerată atunci când locuieşti în apropierea mării sau în timpul iernii, atunci când sunt folosite săruri de deszăpezire. Cea mai bună metodă de prevenire a formării ruginii pe vehicul cauzată de sărurile de deszăpezire este să o cureţi cu regularitate şi să tratezi partea de dedesubt a maşinii cu un lubrifiant potrivit. Partea de dedesubt a maşinii, precum şi contururile de aripă trebuie curăţate de fiecare dată când sunt murdare sau cel puţin o dată pe săptămână iarna, atunci când pe drumuri există cantităţi mari de sare. 


Aplicarea unui strat de lubrifiant


Dacă vrei să te fereşti de toate problemele provocate vehiculului de către rugină şi vrei să te asiguri că maşina ta rămâne în stare perfectă pe întreaga durată a anului, va trebui să aplici pe aceasta un strat de lubrifiant cu rol de prevenire a ruginii. Acesta păstrează suprafeţele metalice uscate, acest lucru fiind cheia prevenirii formării ruginii pe vehicul. Acesta trebuie pulverizat nu doar pe caroseria exterioară a vehiculului, ci şi pe partea de dedesubt a maşinii, aceasta fiind mai predispusă la rugină. Cu un strat de WD-40, maşina va rămâne ferită de problemele cauzate de rugină.

Atenţie la lovituri, fisuri şi zgârieturi


Dată fiind modalitatea în care sunt concepute şi construite locurile de parcare, vehiculele sunt parcate mult mai aproape unele de celelalte decât erau până acum. Acest lucru creşte riscul zgârieturilor şi loviturilor provocate de maşinile vecine, atunci când sunt deschise uşile. Zgârieturile sunt cauzate şi atunci când persoana din maşina alăturată îşi aşează bunurile pe capota, plafonul sau portbagajul maşinii tale, atunci când descuie propria maşină. Loviturile şi fisurile pot fi cauzate şi de pietrele ce lovesc vehiculul în timpul mersului. Este important să conştientizezi cauzele acestor probleme şi să încerci să le eviţi pe cât posibil. Aceste fisuri, zgârieturi şi lovituri cauzează reţinerea umezelii, conducând la ruginirea vehiculului.

Verificările regulate, obligatorii


Dacă vrei ca maşina ta să nu ruginească, va trebui să faci eforturi suplimentare pentru prevenirea formării ruginii. Dacă va exista o perioadă mai lungă de inactivitate, spală maşina şi pulverizeaz-o cu spray lubrifiant. Păstrează o distanţă considerabilă faţă de maşina din faţă în timpul mersului, pentru a preveni fisurile cauzate de pietricelele de pe carosabil. De asemenea, păstrează maşina acoperită cu o husă auto ori de câte ori este posibil.
 

Verificarea şi examinarea maşinii cu regularitate sunt de asemenea importante pentru prevenirea formării ruginii. Caută punctele de rugină de pe caroserie, verifică dacă există porţiuni de vopsea desprinsă de pe orice componentă a maşinii sau dacă apar bule în vopsea, acestea fiind primele semne ale problemelor cauzate de rugină. Trebuie verificate în mod particular aceste trei zone: portbagajul şi motorul, piesele vopsite exterioare ale maşinii şi şasiul. Maşinile sunt predispuse ruginirii şi, dacă nu sunt îngrijite bine, rugina se va forma fără ca tu să o observi. Este important să ţii cont de sfaturile şi trucurile menţionate mai sus pentru a-ţi menţine maşina fără rugină.
 

Citeşte şi:

Sfaturi utile ca să nu fii păcălit când îţi laşi maşina în service. Cât de importantă este completarea fişei de intrare

Cum să alegem corect anvelopele de iarnă şi ce reprezintă simbolurile de pe cauciucuri

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite