Bilbor, locul fermecat al celor 700 de izvoare minerale. Apa de aici face minuni pentru cei care au probleme cu stomacul, ficatul sau fierea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comuna Bilbor datează încă de acum 300 de ani. Este situată la înălţime şi renumită pentru cele 700 de izvoare de apă minerală. Merită vizitată atât în scopuri medicale, cât şi pentru peisajele superbe, dar şi pentru florile care cresc doar în această zonă.

Comuna Bilbor este străjuită de munţi şi oferă un peisaj extraordinar atât vara cât şi iarna. Prima menţiune documentară a aşezării a fost în 1751, iar de atunci locul a purtat mai multe nume. În final s-a ajuns la Bilbor, renumit acum pentru apele minerale vindecătoare. Este cunoscută ca şi comuna cu 700 de izvoare, dar nu toate mai sunt exploatate.  Apa minerală de aici face minuni pentru bolile sistemului circulator, dar şi pentru sistemul digestiv. Are efecte benefice şi pentru oamenii cu probleme de fier sau ficat.

Cele mai importante izvoare din Bilbor sunt Simion Lungu care are cea mai mare emisie de dioxid de carbon, dar şi  Şeştina, Iacobeşti, Borcuţ sau Valea Bistricioarei cunoscute pentru concentraţia mare de acid boric.

„Apa minerală de aici este una curativă, iar proprietăţile ei sunt dovedite de-a lungul timpului. Oamenii cu probeme de stomac, fiere sau ficat vin aici pentru o cură de sănătate. Turismul medical este cel care atrage cei mai mulţi vizitatori în zonă“, spune Arpad Josza, muzeograf.

Peisaje extraordinare

Pe lângă oaza de sănătate, Bilbor este şi o oază de frumuseţe naturală, zona fiind străjuită de munţi, acoperiţi de păduri de conifer care fac ca aerul de aici să fie unul foarte curat. Tot aici puteţi vedea mai multe specii de plante rare, ocrotite de lege. Puteţi admira papucul doamnei, garofiţa pitică sau jujocul de munte, dar şi plante medicinale. Tot aici, dacă vă aventuraţi în pădure puteţi vedea cerbi, berze albe, dar şi cocoşi de munte. Puteţi face drumeţii montane mai ales vara. Nu rataţi nici biserica Sfîntul Nicolae din Bilbor, un edificiu din lemn cu o istorie de peste trei secole. Aici veţi putea admira picture murale de patrimoniu.

image

„Zona Bilbor merită explorată şi pentru frumuseţea naturii de aici, mai ales primăvara şi vara. Practic nu există poluare, iar aerul este unul curat. Aici se pot vedea flori rare şi se pot face drumeţii. Cei care vin aici vor avea parte cu siguranţă de relaxare, departe de orice fel de aglomeraţie urbană. De-a lungul timpului mulţi oameni care au venit aici au povestit că s-au aliberat de stres sau au scăpat de depresie“, mai spune Arpad Josza, muzeograf.

Cazarea este ieftină

Comuna Bilbor este în apropierea de Topliţa. Dacă veniţi cu maşina trebuie să urmaţi Drumul Judeţean 174 A Bilbor-Secu prin pasul Răchitiş. Este cel mai bun drum din zonă şi este parţial asfaltat. Puteţi veni şi cu trenul, dar veţi coborî la Topliţa la 28 de kilometric distanţă. De aici sunt autobuze. În zona Bilbor sunt zeci de pensiuni, iar cazarea este ieftină, cam 60 de lei camera pe noapte. Pe lângă relaxare gazdele vă pot delecta cu preparate tradiţionale şi prăjituri de casă.

Citeşte şi:

Recordurile celui mai mic oraş din România: Băile Tuşnad – cel mai curat aer şi cea mai mare mofetă din lume

Misterele singurului lac vulcanic din România. Lacul Sfânta Ana, de la legenda sacrificiului fecioarei la mirosul din aer care anunţă ploaia

Apa minerală de la Malnaş care vindecă stomacul bolnav. Primul care a atestat-o a fost împăratul Austro-Ungariei Franz Jozef

VIDEO Peştera Şugău, locul unic din România unde aurul picură din pereţi

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite