Asistenţa medicală în şcoli, subfinanţată şi în criză de personal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primăria Braşov a solicitat Ministerului Sănătăţii, prin Direcţia de Servicii Sociale, suplimentarea numărului de medici şi asistente medicale pentru cabinetele şcolare. Situaţia este îngrijorătoare şi ar trebui avută în vedere după ce zeci de copii din întreaga ţară s-au simţit rău în timpul programului şcolar.

Primăria Braşov a încheiat cu Direcţia de Sănătate Public (DSP) contractul nr. 1313/27 ianuarie 2016, prn care s-a stabilit plata pentru cele 60 de persoane angajate la serviciul de Asistenţă Medicală, personal insuficient pentru cele 72 de unităţi şcolare din municipiul Braşov. Conform organigramei aprobate, mai sunt necesare încă 28 de persoane, dar locurile sunt vacante din cauza lipsei de personal.

„Conform Ordonanţei Ministerului Sănătăţii nr. 1668/2011, privind metodologia de examinare a stării de sănătate a preşcolarilor şi elevilor, ar mai fi necesare încă 50 de posturi”, a declarat pentru newsbv.ro purtătorul de cuvânt al Primăriei Braşov, Sorin Toarcea.

Pentru cei 60 de angajaţi existneţi la începutul anului şi cele 28 de posturi suplimentare, necesarul pentru salarii est de 2,84 milioane de lei pentru 2016, dar de la Ministerul Sănătăţii s-au alocat doar 2,063 milioane de lei. În data de 16 martie, erau doar 58 de posturi ocupate, 33 vacante, dintr-un necesar de 138.

În unităţile şcolare şi preşcolare din Braşov asigură asistenţa edicală opt medici şi 42 de asistente medicale, la o populaţie preşcolară de 5847 de elevi şi şcolară de 14.427 de elevi, pentru care s-au făcut 2475 de acţiuni de prevenţie. Cabinetele studenţeşti sunt deservite de 2 medici şi trei asistente, pentru 18.969 de studenţi.

În privinţa cabientelor stomatologice şcolare, nu există medici şi asistente pentru elevi, iar pentru studenţi sunt terimedici şi două asistente.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite