Artista de muzică populară din Braşov care a scos o carte de bucate italiene

Artista de muzică populară din Braşov care a scos o carte de bucate italiene

Ioana Bozga  FOTO: Facebook Ioana Bozga

Ioana Bozga este o cântăreaţă de muzică populară din judeţul Braşov. Şi-a împlinit visul de a cânta oamenilor pe o scenă în partea a doua a vieţii. „Dacă eu nu aş cânta astăzi nu aş exista/Orice greu eu am avut/Am cântat şi mi-o trecut“, mărturiseşte ea într-un cântec pe care l-a compus.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Tătuca îşi dorea foarte mult ca eu să fiu cântăreaţă, să mă vadă la televizor, să mă audă la radio“, spune Ioana Bozga, o interpretă de muzică populară din judeţul Braşov. Recent a lansat o piesă de muzică populară despre un stomatolog, piesa devenind virală pe reţelele sociale.

A crescut într-o casă din Moisei, Maramureş, la poalele Pietrosului, în apropierea râului Vişeu. „Tătuca îmi spunea: aşa mi-aş dori ca măcar tu, dintre toţi copii mei (n. r. patru fraţi; Ioana Bozga era cea mai mică) - niciunul dintre ei n-a mers pe folclor, - să cânţi“, povesteşte Ioana. Amintirea lui cântând doinele lui Achim Nica e una tare dragă: „Îmi aduc aminte cât de frumos doinea“.

Iar visul i s-a împlinit în partea a doua a vieţii, când copiii îi sunt mari, deşi departe de casă - unul în Irlanda, iar altul în Italia.

Din Moisei în Vâlcea şi apoi la Braşov

Avea vreo 15 ani, tocmai terminase a VIII-a, iar tatăl a luat-o cu el în Voineasa, o pitorească comună din judeţul Vâlcea, unde mai mulţi maramureşeni veniseră la prelucrat lemnul. Îi făcea foile de transport lemnul, îl ajuta la muncă până când sora cea mare a venit şi a luat-o la Braşov, la şcoală. „Eram un băieţoi. Când era şedinţa cu părinţii, tatei îi ziceau: învaţă foarte bine, dar avem o problemă cu ea - bate toţi băieţii în clasă!“, povesteşte Ioana.

S-a înscris în ansamblul Chindia de la Electroprecizia, o companie producătoare de motoare şi generatoare electrice din Săcele, Braşov. Acolo a debutat, prin 76. „Era un instructor şi, din păcate, aşa se întâmplă peste tot, care pretindea de la noi să ne culcăm cu el ca să avansăm. Nu am acceptat şi eram în umbră“, afirmă cântăreaţa.

A continuat colaborarea cu ansamblul, a făcut liceul tot la Braşov şi tot acolo s-a şi stabilit. S-a angajat ca lăcătuş montator la Electroprecizia, apoi s-a căsătorit, au venit pe lume copii şi a fost nevoită să renunţe la muzică. Mai cânta pe la nunţi, petreceri. Vreo 30 de ani nu a mai urcat pe o scenă. „Tot timpul mi-am dorit să cânt. Mă uitam la televizor şi mă rugam la Dumnezeu şi spuneam: Doamne, măcar de la jumătatea vieţii încolo ajută-mă şi să fiu acolo, sus, pe scenă, să îmi cânt cântecele“, mărturiseşte interpreta.

Pe scenă FOTO: Facebook Ioana Bozga

Carte scoasă cu soţul

Acum are 4 CD-uri scoase cu versuri compuse de ea. Actualul soţ, un italian, fost comandant de pompieri în Siracuza, a sprijinit-o mult. 

„Datorită lui mi-am văzut visul împlinit. Cânt din dragoste pentru folclorul românesc. (…) Când sunt pe scenă simt o bucurie în suflet pe care nu o pot descrie. Simt că trăiesc când sunt în faţa oamenilor şi le cânt“, adaugă ea.

Împreună cu Giovanni, al doilea soţ, au scos împreună o carte de bucate italiene şi versuri din folclorul maramureşean. Volumul, apărut acum doi ani, cuprinde reţete de toate tipurile de paste, fotografii cu artista în costum popular, acasă în Maramureş şi versuri din cântece de pe primele două CD-uri ale acesteia.

Ioana Bozga mai crede că primarii, primăriile şi organizatorii de evenimente ar fi bine să ţină cont de artiştii din judeţele lor care cântă live şi au piese originale. „Să le promoveze cântecele originale, autentice din zonă şi să nu amestece genurile muzicale“, consideră artista.
 

Mai puteţi citi:

VIDEO Cine e cântăreaţa de muzică populară care l-a făcut celebru pe dentistul Bagrin cu un cântec: „Nu ştiu, Doamne, ce să fac, dinţii mi s-o cariat“

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: