Povestea profesorului de sport care s-a împrumutat la bancă pentru un ideal. „Vreau din nou Brăila pe harta voleiului românesc!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Omul de sport, Costi Baciu
Omul de sport, Costi Baciu

Pasiunea pentru sport se naşte din curiozitatea unui copil zglobiu care, la vârsta de 11-12 ani, inainte de Revoluţie, se furişează printre spectatori la un meci de volei al echipei Braiconf Brăila. Atmosfera dintr-o sală neîncăpătoare, fremătul tribunei, jocul spectaculos, neînţeles pe alocuri, dorinţa arzătoare de a vedea favoritele publicului în faţa adversarului pe tabela de marcaj îi marchează destinul.

Constantin Baciu traverseză etapele copilăriei într-un slalom cu fiecare poartă atacată la şcoală şi pe terenul de sport din curtea şcolii. Joacă fotbal de la 14 ani şi hotărăşte din clasa a XI-a destinul său. Trece peste două încercări nereuşite la facultate, intrând în media sportivă locală, unde lucrează şi astăzi. Intră la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport şi este mişcat de idealurile sportive care-i conduc viaţa.

Intrarea în activitatea de profesor se petrece într-un mod fericit. După titularizare se aşează la o şcoală gimnazială de cartier, unde leagă şirul succeselor de carieră. Face ca sportul să devină a doua religie în şcoală şi obţine după mai multe performanţe la nivel judeţean, volei, handbal, rugby, badminton, fotbal şi obţine locul 6 naţional la tetratlon (patru probe) altetic, fiind prima şcoală în clasamentul olimpiadei sportive şcolare, după liceele cu program sportiv şi şcolile sportive ce pregătesc viitori atleţi.

“Pasiunea pentru sport este legată de volei. În şcoala generală fugeam de pe terenul de fotbal, de multe ori pentru a juca volei cu fetele lucru care nu îmi aducea aprecieri din partea colegilor, ba dimpotrivă. În liceu nu pierdeam nici o posibilitate să nu mă bucur de momentele unice de a pipăi mingea de volei, materialul din piele pe care îl atingeam pentru prima dată. Deşi mi-am dorit să urmez o specializare în volei în timpul facultăţii, nu s-a întâmplat aşa pentru că la primele ore ale dimineţii trebuia să vorbesc despre sport la radio, programul mi-a permis să mă îndrept către specializarea baschet. Viaţa m-a adus tot în faţa voleiului. În 2011 mi s-a propus să devin director sportiv la ultima echipă de senioare ce a performat la Brăila” îşi aminteşte entuziast, Constantin Baciu.

La numai un an, în 2012, pe fondul unei neîmpliniri legate de promovarea în prima divizie de volei feminin şi desfiinţarea ei subit, echipă la care Costi, aşa cum îi spun prietenii, avea funcţia de director sportiv, hotărăşte în plină criză financiară să contracteze un credit la bancă pentru înfiinţarea unei asociaţii sportive. Obiectivele sale decurg de la sine: implicarea în activităţi de mişcare pe două ramuri sportive, volei şi badminton, a cât mai multor persoane de toate vârstele şi creionarea unui nucleu de copii cu reale aptitudini sportive care să formeze viitoarea generaţie de performeri. Dacă voleiul pleacă la drum în mod natural pe baza tradiţiei şi experienţelor sale, Costi aduce badmintonul în premieră în oraşul de la Dunăre, ca formă organizată de practicare.

ACS Sport Plus Brăila legitimează primii sportivi după numai un an şi se înscrie în competiţiile naţionale. Reuşeşte să lege parteneriate cu instituţii de profil din localitate în scopurile promovării celor două sporturi şi de a încerca să bată la porţile performanţei impunând criteria şi reguli în toată activitatea desfăşurată. Nu se limitează la acestea şi implementează proiecte inedite pentru marele public. Organizează competiţii de masă pentru badminton, înfiinţează un cerc de volei al adulţilor care se întâlnesc săptămânal pe terenul de joc.

“Am decis să depindă totul de mine, să deţin controlul la un proiect adresat celor mulţi care gândesc sau simt aceleaşi lucruri despre sport. Am simţit că este momentul să dau mai departe mai ales tinerei generaţii, un drum legat de acest fenomen. Am riscat foarte mult când am mărit împrumut la bancă pe lângă cel existent pentru casă, dar ştiam că voi reuşi. Am avut un aliat puternic, soţia mea, care a crezut în capacitatea mea de a pune un astfel de proiect în slujba brăilenilor. Am riscat şi am câştigat, dar sunt abia la început de drum” povesteşte Costi.

Implică în numai trei ani peste 1000 de persoane şi crează evenimente de prim rang, unice prin modul de organizare şi promovare la nivelul oraşului şi nu numai, astfel, Festivalul Excelenţei Sportului brăilean a readus sub lumina reflectoarelor cei mai mari performeri din prezent şi trecut într-o atmosferă de gală, o sărbătoare a sportului aşa cum nu s-a mai organizat vreodată la Brăila.

Experinţa jurnalistică a lui Costi, de aproape 20 de ani, o leagă într-un mod fericit cu cea sportivă şi încearcă să facă în acest fel un marketing sportiv cu beneficii directe pentru asociaţia pe care o conduce. ACS Sport Plus Brăila se bucură, deşi este foarte tânără, de o imagine propice trecerii către o altă etapă din viaţa sa. Gândul performanţei revine în mintea omului de sport şi, în fiecare zi, neobosit, gândeşte şi pune în practică alte şi alte proiecte care să-l apropie de obiectivele sale. În ciuda unui mediu ostil din punct de vedere financiar, întâmpinând piedici din partea oamenilor, continuă lupta către idealurile sale. Renaşterea voleiului juvenil în oraş este doar victorie de etapă. Vrea să retrăiască momentele unice ale copilăriei.

“Mă văd de multe ori în sala arhiplină la un joc  de senioare ale Brăilei, pierdut printre suporterii adevăraţi ai voleiului, să simt vibraţiile inimilor lor şi mângâierea sufletelor prin trezirea sentimentelor şi emoţiilor lăsate demult în negura vremurilor bune ale acestui minunat joc.  Dezvoltarea proiectului nu poate ţine de un singur om. Intrarea în parteneriat cu Consiliul Judeţean Brăila într-un proiect adresat copiilor proveniţi din medii sociale defavorizate, mă face să sper că pe viitor voi reuşi să găsesc o deschidere mai mare în susţinerea acestora în activitatea sportivă şi, de ce nu, să mai atragem aceşti copii cu nevoi immediate pentru formarea lor ca adulţi pe care să ne bazăm ca societate” mai povesteşte Costi.

Anul 2016 trebuie să fie momentul cheie în activitatea ACS Sport Plus Brăila. Colaborarea cu antrenoarea Elena Ivan, fostă componentă a formaţiei Braiconf Brăila şi cu un mare tehnician al voieiului românesc, Felix Văraru, crează premizele formării unei echipe care să readucă Brăila pe harta voleiului românesc. Cum la alte discipline sportive se implică direct autorităţile locale, ACS Sport Plus Brăila a devenit un exemplu de bună practică şi trebuie sprijinit în demersul său. 

Citiţi şi 

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite