Portret/Brăila: Marian Rogoz este un soldat de cursă lungă în Armata română

0
Publicat:
Ultima actualizare:
plt.adj.principal. Marian Rogoz
plt.adj.principal. Marian Rogoz

Şi-a început activitatea de genist ca soldat în aceeaşi unitate în care astăzi este subofiţerul cu cel mai mare grad: plutonier adjutant principal.

În anul 1980 a absolvit liceul şi în luna octombrie a făcut cunoştinţă cu viaţa de militar. A efectuat stagiul la UM 01763 Brăila, pe atunci regiment de pontonieri, devenită acum Brigada 10 Geniu din Brăila.

În timp ce efectua stagiul militar şi-a dat seama că îi place meseria de genist şi iată-l în 1981 intrat la Şcoala de Subofiţeri de Geniu-Bucureşti.

„În 1983 am fost repartizat din nou de data aceasta ca tânăr sergent major la UM 01763. Imediat foştii superiori, deveniţi colegi m-au tratat ca pe unul cu vechi state în meserie, aşa că pot spune cu siguranţă că nu am fost menajat ca «boboc» şi din prima zi am intrat, cum se zice, în pâine", ne-a povestit adjutantul principal.

Omul care ascultă

La ora actuală, în cadrul Brigăzii 10 Geniu, ocupă funcţia de consilier al comandantului unităţii pentru subofiţeri, maiştrii militari şi militari voluntari.

„Ei vin la mine şi se plâng de necazuri. Atât din punct de vedere al activităţii cât şi personale. După ce îi ascult, raportez comandantului astfel încât să se poată găsi rezolvare pentru toţi. Nu de puţine ori, problemele ridicate au fost reale şi abia după ce au fost cunoscute s-a reuşit depăşirea lor. Acest lucru a însemnat o îmbunătăţire a activităţii iar rezultatele au fost pe măsură", ne-a explicat Marian Rogoz.

Confesor pentru tineri

„În plus, de ce să nu recunosc, faptul că sunt unul dintre cei mai vechi militari din această unitate, îi face pe cei mai tineri să vină la mine cu sufletul deschis ştiind că dacă se poate rezolva ceva, atunci am să mă lupt pentru acest lucru", a conchis plutonierul adjutant principal Marian Rogoz.

Întrebări şi răspunsuri

Cum trebuie să fie consilierul pentru subofiţeri?

R.M.:Tolerant dar în cadrul unor limite bine definite. Ideea de la care am plecat întotdeauna este că un om doborât de probleme poate crea disfuncţii întregului colectiv, aşa că orice problemă trebuie rezolvată rapid, spre binele tuturor.

Cum sunt văzuţi subofiţerii genişti la nivelul NATO?

R.M.:În toate aplicaţiile la care am participat, omologii şi subofiţerii din armatele aliate nu au avut decât cuvinte de laudă la adresa noastră. Important este să nu te laşi copleşit de laude şi să acţionezi în fiecare misiune ca şi cum ar fi cea decisivă.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite