Portret: Victor Mihalachi este campionul mondial „importat” din Basarabia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Moldoveanul care în urmă cu trei ani a lăsat ţara natală pentru a face performanţă în România a fost încoronat cu aurul mondial. Kaiacistul de origine moldoveană a reuşit duminică, alături de Alexandru Dumitrescu o performanţă unică: a luat, la Poznan, aurul mondial la probele de 500 şi 1.000 de metri.

Victor Mihalachi, 21 de ani, a lăsat Basarabia pentru a reprezenta România în competiţiile internaţionale şi ţinteşte aurul la Jocurile Olimpice de la Londra alături de colegul său de la canoe dublu, Alexandru Dumitrescu.

Moldoveanul a vrut să se apuce de kaiac-canoe după ce i-a văzut pe Nicolae Juravschi şi Victor Reneischi câştigând argintul olimpic la Atlanta 1996 în proba de C2-500 m.

Mihalachi a plecat din ţara natală din cauza nepotismelor de la nivelul loturilor olimpice şi a ajuns la Galaţi, de unde s-a şi lansat spre sportul de performanţă. A reprezentat culorile CSS Galaţi, până anul acesta, când s-a transferat la Dinamo.

Portret: Mihaela Cîrnu este colecţionar şi voluntar de nădejde la „Anima Caste” Brăila

Talentul moştenit de la tatăl său, fost kaiacist şi el, nu era de ajuns pentru Victor să-şi împlinească visul, acela de a deveni campion.

„Când eram la juniori trebuia să mergem la un festival olimpic în Italia. Eu am luat preselecţia, însă antrenorul l-a pus în listă pe un alt băiat, care îi era rudă. Atunci m-am lăsat şi m-am gândit prima dată să plec în România cu alţi colegi la fel de dezamăgiţi", povesteşte Victor.

Pentru performanţa înregistrată la Poznan, Mihalachi şi Dumitrescu vor fi premiaţi cu 31.500 de lei fiecare.

Este vorba despre suma prevăzută în normative, în cazul unor campioni mondiali. Oricum, Dumitrescu şi Mihalachi au înregistrat cel mai bun rezultat al sportivilor din România într-o probă olimpică, anul acesta", a spus preşedinte al Federaţiei Române de Kaiac-Canoe, Ioan Bîrlădeanu.

Întrebări şi răspunsuri

Portret: Dr. Bogdan Minescu ascultă inimile a mii de oameni/ Vezi aici realizările reputatului cardiolog brăilean

De ce ai plecat din Moldova?

„Am plecat pentru că nu mai aveam cum să progresez. Îi întreceam deja pe toţi, de la juniori la seniori, şi fără o concurenţă serioasă simţeam că mă irosesc. În plus nu aveam bani, era destul de complicat, mai ales că nu ştiam pe nimeni acolo. Astfel că am hotărât să ne antrenăm pe cont propriu în Moldova”.

Cum ai inventat stilul tău de vâslit?

„Căutam pe internet toate informaţiile privitor la cum să faci kaiak-canoe. Următorul pas pentru noi este olimpiada de la Londra, unde sperăm să obţinem o medalie”.

Profil

Născut: .24.02.1989

Sport: kaiac-canoe

Club: Dinamo Bucureşti

Familie: Necăsătorit

Portret: Maria Vişan Brăescu creşte plante uriaşe şi flori deosebite/Află de aici povestea clujencei care iubește Brăila

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite