Poliţiştii avertizează: riscaţi închisoarea pentru zădărnicirea combaterii bolilor sau completarea eronată a declaraţiei la intrarea în România

Poliţiştii
avertizează: riscaţi închisoarea pentru zădărnicirea combaterii bolilor sau completarea
eronată a declaraţiei la intrarea în România

Foto: arhivă Adevărul

Persoanele fizice care încalcă interdicţia de a părăsi domiciliul în perioada celor 14 zile de autoizolare se pot alege cu amenzi de până la 20.000 de lei, iar persoanele juridice riscă sancţiuni de până la 30.000 de lei.

Ştiri pe aceeaşi temă

Pentru protejarea populaţiei în contextul răspândirii coronavirusului (COVID-19), Inspectoratul de Poliţie Judeţean Brăila informează:

În cazul încălcării interdicţiei de a părăsi domiciliul în perioada celor 14 zile de autoizolare, instituţiile statului pot aplica o sancţiune contravenţională sau se pot sesiza cu privire la săvârşirea unei infracţiuni, astfel:

-Potrivit art. 34, lit. m) din Hotărârea Guvernului României nr. 857 din 24 august 2011, privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele din domeniul sănătăţii publice, cu modificările şi completările ulterioare, "nerespectarea de către persoane fizice, suspecţi şi convalescenţi de boli transmisibile, contacţi şi purtători sănătoşi de germeni patogeni, precum şi de către persoane juridice a măsurilor prevăzute de normele în vigoare, în scopul prevenirii şi combaterii bolilor transmisibile" constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 10.000 lei la 20.000 lei pentru persoanele fizice, respectiv cu amendă de la 25.000 lei la 30.000 lei pentru persoanele juridice. Contravenţia se constată şi sancţionează de inspectorii Direcţiei de Sănătate Publică;

-Potrivit art. 352 din Codul Penal al României, constituie infracţiunea de zădărnicirea combaterii bolilor nerespectarea măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase, dacă a avut ca urmare răspândirea unei asemenea boli şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă. Constatarea infracţiunii se face de către poliţiştii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila.

Completarea eronată a declaraţiei la intrarea în România intră sub incidenţa legii, conform articolului 326 din Codul Penal privind falsul în declaraţii, astfel:

-Declararea necorespunzătoare a adevărului, făcută unei persoane dintre cele prevăzute în art. 175 sau unei unităţi în care aceasta îşi desfăşoară activitatea în vederea producerii unei consecinţe juridice, pentru sine sau pentru altul, atunci când, potrivit legii ori împrejurărilor, declaraţia făcută serveşte la producerea acelei consecinţe, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

”Atragem atenţia asupra faptului că răspândirea sau comunicarea prin orice mijloace, de ştiri, date sau informaţii false, cunoscând caracterul fals al acestora, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani. Rugăm cetăţenii să se informeze doar din surse oficiale”, precizează inspectorul Laura Belciugan, purtătorul de cuvânt al IPJ Brăila.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: