Miliardarul Caruz plăteşte măsurarea duhorii la Brăila: Eterna problemă a „Oraşului cu salcâmi”, mirosul de dejecţii, nu se va rezolva niciodată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Proprietarul complexului, cel mai bogat om din Brăila, Gheorghe Caruz, s-a săturat şi el să tot fie blamat şi a angajat specialişti cu ajutorul cărora să poată arăta cu degetul spre altcineva.

De mai bine de 10 ani, fie vară, fie iarnă, la anumite ore, în special seara, în oraşul Brăila miroase insuportabil. A dejecţii. Dejecţii de porc. Oamenii sunt disperaţi, Garda de Mediu a dat „n" amenzi, multe dintre ele fără rezultat. Şi asta pentru că mirosul pestilenţial este considerat „stres", iar nu formă de poluare.
De ultimă oră: sătul să fie acuzat că „încarcă oraşul de duhoare", Gheorghe Caruz, omul cu o avere estimată la 350 de milioane de euro, a luat o măsură. Caruz a angajat specialişti care măsoară mirosul din tot oraşul şi vrea să demonstreze astfel că mai rău duhneşte de la canalizare decât de la crescătoria lui de porci, aflată la nici cinci kilometri de oraş.
Miros insuportabil
„Sunt seri în care nu poţi ieşi afară din casă. Chiar dacă ai în curte o floare, un trandafir, mirosul de porcăreaţă îţi întoarce stomacul pe dos. Din fericire, zilele acestea mirosul este mult mai greu de sesizat pentru că sunt înfloriţi teii al căror parfum a intrat peste tot", ne-a declarat Ioan Mihalache, pensionar din Brăila.
Curios este că nu doar locuitorii municipiului sunt afectaţi de mirosul greu care, la 32 de grade Celsius în aer devine, deseori, insuportabil. „Locuiesc în Baldovineşti şi periodic mirosul ajunge şi la noi, mai ales vara când este foarte cald. Vântul care bate de regulă din sud-vestul judeţului poartă mirosurile peste sat iar atmosfera devine irespirabilă", ne-a declarat Mihai Chirpac, care locuieşte în satul Baldovineşti, dar lucrează în municipiu.
Altfel de apărare
Cum de fiecare dată incriminat este Gheorghe Caruz, ca proprietar al afacerii care strică nasurile brăilenilor, acesta a încercat să pună lucrurile în ordine.
„Am adus specialişti care să facă măsurători pentru că eu de fiecare dată am susţinut că mirosul nu este generat de animalele din complex, ci de starea jalnciă a sistemului de canalizare. Ca atare, am măsurat cu aparate speciale zonele şi în cadrul complexului s-a atins nivelul 2 de stres. Uimitor, dar în municipiu în zona Piaţei Mari, zonă cunoscută ca fiind cu probleme în ceea ce priveşte reţelele de canalizare nivelul de stres măsurat a fost 4 . Iar surpriza a venit din centrul oraşului. În spatele Casei Agronomului, nivelul măsurat a fost 7", ne-a explicat omul de afaceri brăilean, care este şi preşedintele Patronatului Român al Cărnii de Porc.
El pune mirosul pe seama faptului sistemului de canalizare care nu permite o evacuare rapidă.
„Chiar şi aşa, dacă ar fi ca mirosul să vină de la complexele de porci acesta ar fi sub nivelurile măsurat în Germania, unde sunt mari crescătorii de suine. Acolo, primăvara, nu poţi merge cu geamurile lăsate la maşină din cauza mirosului de găinaţ, folosit la îngrăşarea pământului de către fermierii nemţi", a explicat Caruz.

Amenzile, să fie şi să nu trebuiască


Comisarii Gărzii de Mediu au găsit dejecţii refulate din sistemul de canalizare a complexului înclusiv în spaţiile verzi sau aleile fermei.
„Ultima sancţiune pe care am dat-o a fost pe 31 mai 2011, când comisarii Gărzii de Mediu au constatat că lucrările cuprinse în grafic conform Autorizaţiei Integrate de Mediu nu erau efectuate. Amenda a fost de 75.000 de lei, dar a fost contestată în instanţă de avocaţii firmei. Complexul de Porci S.A se prevalează de faptul că lucrările de la staţia de epurare şi tratare a apelor uzate au ca termen de finalizare 31 decembrie 2011", ne-a declarat Daniela Agache, comisarul şef al Gărzii de Mediu Brăila.
„Conform legii, autorizaţia integrată de mediu e suspendată pe o perioadă de 6 luni, timp în care Complexul de Porci va trebui să termine lucrarea la staţia de epurare şi tratare", ne-a declarat Daniela Agache.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite