Legarea pacienţilor de farmacii nu este o soluţie acceptată de brăileni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pacienţii cu afecţiuni cronice sau cei din programele naţionale de sănătate pot avea şi farmacist de familie. Optimiştii văd în această idee o salvare a dependenţilor de medicamente. Pesimiştii văd însă, o modalitate prin care preţurile la medicamente vor creşte, iar pacienţii nu vor putea avea acces la tratament.

De la 1 aprilie autorităţile vor să introducă farmacia de familie, în cazul asiguraţilor incluşi în programele naţionale sau al celor cu afecţiuni cronice. Părerile sunt împărţite în rândul brăilenilor care au nevoie lunar de medicamente pentru a se trata.

image

„Mi se pare o idee foarte bună. Să mă duc la o singură farmacie şi să îmi găsesc medicamentele ar fi perfect", spune Ichim Gheonea, 58 de ani, în timp ce Iulica Matei, 59 ani, este îngrijorată de efectele unei astfel de măsuri: „Eu cred că astfel există riscul să nu găsesc tot ce am pe reţetă la aceeaşi farmacie şi atunci ce mă fac? Farmaciile pot creşte preţul medicamentelor şi eu dacă sunt pe listele uneia, nu mă pot duce la o alta".

Discuţii şi între farmacişti

Proiectul contractului cadru pe 2010 al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate este un subiect fierbinte printre farmaciştii brăileni.

Farmacistul Ion Bobaru susţine că astfel calitatea actului farmaceutic va creşte şi că legătura dintre pacient şi farmacist devine mai solidă.

„Sunt de acord cu această iniţiativă, dar cu condiţia ca fiecărei farmacii să îi fie arondaţi un anumit număr de pacienţi, aşa cum se întâmplă şi în cazul medicilor de familie", spune farmacistul Ion Bobaru.

Nu toţi farmaciştii însă sunt de aceeaşi părere.

„Sper să nu se facă aşa ceva. Omul este liber să-şi cumpere medicamente de unde doreşte, nu de la o farmacie anume. Dacă totuşi ideea va fi acceptată este bine ca oamenii să aibă posibilitatea de a alege farmacia", spune farmacista Profira Constantinoiu.

Fiecare farmacie are obligaţia deontologică să se aprovizioneze cu medicamentele necesare pacienţilor înscrişi pe liste, în caz contrar, bolnavul are dreptul să se mute la o altă unitate.

Colegiul Farmaciştilor, în stand-by

Nicolae Gureşoaie, preşedintele Colegiului Farmaciştilor din Brăila spune că pentru moment sunt în aşteptare.

„Situaţia în care se află farmaciile este una deosebită. Dacă intrăm în acest program şi nu vom putea să ne aprovizionăm atunci nu putem să fim alături de pacienţi", explică liderul farmaciştilor.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite