INTERVIU Drumul spre succes. Cum a ajuns mezzosoprana Florentina Soare pe cele mai înalte culmi ale muzicii clasice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mezzosoprana Florentina Ionela Soare este absolventă a Liceului de Artă "Hariclea Darclee" şi a Şcolii Populare de Artă "Vespasian Lungu" secţia canto clasic, profesor  Mariana Iordache, în oraşul natal, Brăila.

După terminarea cursurilor de liceu, a fost admisă la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, secţia canto. Drumul către succes nu a fost unul uşor. După multe ore de studiu şi practică, Florentina a ajuns să urce pe cele mai înalte scene ale lumii, alături de artişti consacraţi. A avut parte de susţinere din partea unor oameni care au crezut în vocea ei iar încurajările primite au determinat-o să nu renunţe la visul ei: să munească şi să lupte pentru a-şi câştiga locul pe scenă. A avut norocul să se afirme în faţa unor nume mari ale muzicii clasice şi putem enumera aici Mariana Nicolesco, Leontina Văduva sau Elisabeth Cornelius Lund.

Anul 2012 a însemnat anul de glorie al Florentinei. Anul în care a câştigat mai multe concursuri şi astfel i-au fost deschise mai multe uşi. Ocupată mai tot timpul, printre repetiţii, am reuşit să realizez un interviu cu mezzosoprana Brăilei.

Care este povestea de început a mezzosopranei Florentina Soare? Cum a venit întâlnirea cu muzica?

Elevă fiind în şcoala generală,  şi ca orice copil care iubea muzica, m-am decis să fiu şi eu in corul şcolii. După diverse activităţi artistice ca membră a acestui cor şi la îndemnul profesorului de muzică, Zaharia Cătălin, am mers la Şcoala Populară de Arte “Vespasian Lungu” la doamna profesoară de canto Mariana Iordache. Din acea zi am început să imbraţişez cu adevărat muzica şi să descopăr alături de dumneaei  rând pe rând, zi de zi, an după an, câte o părticică din larga paletă a acestui superb, grandios şi Dumnezeiesc  curcubeu: muzica.

Care sunt persoanele care te-au susţinut şi direcţionat în cariera muzicală?

Este o întrebare dificilă, pentru că au fost foarte multe persone care au contribuit în felul lor la acest “mariaj” al meu cu muzica şi nu doresc  să se simtă careva exclus. Susţinerea cea mai mare a fost categoric din partea familiei: mama, tata, sora. Însa m-a direcţionat în cariera muzicală, după cum era şi normal, profesoara mea de canto, doamna Mariana Iordache, pe toată perioada liceului, iar la facultate şi-a pus amprenta asupra mea doamna Silvia Totan, pianista care a lucrat cu mine mai bine de 5 ani şi de la care am învăţat enorm de multe lucruri atât profesional cât şi despre viaţă.  Cum este firesc, după încheierea studiilor superioare, inclusiv cele de Masterat, au apărut în drumul meu oameni ca Elisabeth Cornelius Lund, profesor canto Mozarteum, Salzburg - Austria, soprana Leontina Vaduva profesor canto Conservatorul din Paris şi  Conservatorul din Lausanne - Elvetia, iar în prezent  cunoscuta şi distinsa soprană, doamna Mariana Nicolesco.  După cum era şi este  firesc, am întâlnit pe parcursul anilor şi oameni  binevoitori care m-au susţinut financiar, profesional, emoţional  şi cu care în prezent am o strânsă relaţie de prietenie şi ne bucurăm  ori de câte ori ne revedem.

Care sunt cele mai importante etape din cariera ta?

În perioada studenţiei, pentru doi ani la rând 2008 şi 2009, am fost bursieră la Fundaţia Principesa Margareta a României, în cadrul programului “Tinere Talente”. Datorită acestei burse am putut participa la diverse masterclasses şi concursuri (Concursul de la Marseille, unde am fost semifinalistă).  În anul 2012 am avut cel mai încărcat program dar şi cele mai multe şi bune realizări de până atunci. Astfel in luna ianuarie am câştigat Concorso per giovani cantanti lirici d’Europa As.Li.Co. 2012 - Rolul Romeo din opera „I Capuleti e i Montecchi” de V. Bellini, Como – Italia, iar în luna August  am câştigat premiul  Internationalen Sommerakademie der Universitat Mozarteum, Salzburg - Austria;  Şi bineînţeles cea mai proaspătă realizare, câştigarea premiului al II -lea la Festivalul şi Concursul Internaţional de Canto „Haricclea Darclee”, Brăila, 2015.

Cum a debutat cariera în plan naţional?

Debutul meu în plan naţional se leagă tot de anul 2012. Cum eram în an terminal la facultate, după câştigarea concursului în Italia trebuia să mă intorc în ţară să mă ocup de scrierea diplomei de licenţă. În urma concursului, pe lângă premiul propriu-zis (debut  în rolul lui Romeo din opera “I Capuleti ed I Montecchi” de V. Bellini, cu 9 spectacole în tot circuitul Lombard), trebuia să frecventez începând din februarie până în iunie diverse masterclasses la Tetro Sociale di Como, Italia. Timp de 5 luni, lună de lună,  am făcut “naveta” România-Italia, am frecventat cursurile la facultate, am scris şi pentru lucrarea de licenţă dar cel mai important, am pregatit debutul meu din luna mai 2012, cu rolul Ruggiero din opera “Alcina” de G. Fr. Händel, în cadrul Festivalului Studenţesc de Opera “ Viva Vox”, de la Cluj-Napoca. A fost o perioadă obositoare pentru ca eu practic pregăteam în paralel două roluri: Ruggiero şi Romeo, stiluri total diferite, ambele roluri grele care te solicitau 100%, singurul lucru în comun fiind  faptul că erau ambele travesti. Din fericire ambele au fost un adevarat succes, pentru care trebuie sa îi mulţumesc  pianistei Silvia Totan, care din păcate nu mai este printre noi.

Cum ai ajuns la Teatrul Muzical  Nae Leonard din Galaţi?

Cred că aşa a vrut Dumnezeu şi nu regret nici un minut ca am luat această decizie.

Ce a însemnat pentru tine premiul al II lea în cadrul Festivalului Internaţional de Canto Hariclea Darclee?

Un nou inceput, o reconfirmare a talentului meu şi o mare onoare să fiu membru al “Mariana Team” cum îi place doamnei Nicolesco să spună.

Care sunt planurile de viitor?

Ca orice artist liric, îmi doresc să cânt cât mai mult şi visez să aduc o oază de lumină şi pace, şi o mângâiere sufletească pentru fiecare om din public, indiferent unde mă va purta Doamne - Doamne! 

Vă mai recomandăm şi 

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite