Greaua moştenire a baronului Bunea Stancu. Orgoliile şi interesele din Consiliul Judeţean târăsc judeţul Brăila într-un blocaj financiar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liberalul Ovidiu Nechita nu este lăsat de tabăra PSD - UNPR să preia Consiliul Judeţean Brăila   FOTO Florentin Coman
Liberalul Ovidiu Nechita nu este lăsat de tabăra PSD - UNPR să preia Consiliul Judeţean Brăila   FOTO Florentin Coman

Suspendarea preşedintelui Consiliului Judeţean Brăila, Gheorghe Bunea Stancu, şi a vicepreşedintelui Florin Mija, inculpaţi într-un dosar de corupţie, a aruncat în haos Consiliul. Din luna august până în prezent, consilierii judeţeni nu au reuşit să numească un preşedinte interimar cu drept de semnătură. Singurul vicepreşedinte rămas în funcţie, liberalul Ovidiu Nechita, este sabotat constant de majoritatea PSD-istă din consiliu.

Majoritatea din Consiliul Judeţean (CJ), formată din pesedişti şi uneperişti, a încercat să îl impună în fruntea instituţiei pe consilierul PSD Ionel Avram. Acesta e considerat a fi omul lui Stancu, deoarece a avut o funcţie de director în cadrul Concivia SA, firmă la care baronul brăilean este acţionar indirect şi care e implicată în dosarul de corupţie ce l-a adus pe preşedintele CJ Brăila în atenţia Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Tentativa de numire a lui Avram în funcţia de preşedinte interimar a avut loc în luna septembrie, printr-un adevărat puci pus la cale de majoritatea PSD – UNPR, sprijinită şi de consilierii PP-DD. Contestată de opoziţia formată din PNL şi PDL, acea hotărâre nu a primit aviz de legalitate din partea Prefecturii Brăila.

Practic, din august, când preşedintele Stancu şi vicepreşendintele Mija au fost ridicaţi cu mascaţii şi duşi la DNA, Consiliul Judeţean Brăila funcţionează pe avarie. Situaţia devine tot mai gravă şi ar putea fi de-a dreptul dezastroasă dacă până pe 3 noiembrie nu se stabilişte preşedintele interimar care să aibă drept de semnătură pe documentele referitoare la proiectele de investiţii aflate în derulare, la instituţiile din subordinea CJ şi la Primăriile din judeţ.

Pe 3 ianuarie, expiră termenul la care se poate face rectificarea bugetară de toamnă, iar dacă proiectele referitoare la redistribuirea banilor primiţi de la bugetul de stat nu sunt semnate până atunci, multe instituţii şi Unităţi Administrativ Teritoriale brăilene riscă să se blocheze.

La începutul acestei săptămâni, pe 27 octombrie, consilierii judeţeni au votat, în sfârşit, atribuirea provizorie a atribuţiilor de preşedinte CJ lui Ovidiu Nechita, pentru ca acesta să îşi poată pună semnătura pe documentele instituţiei. Secretarul judeţului, Nicu Filote, a refuzat însă, să îşi pună semnătura pe această hotărâre. Fără a oferi prea multe explicaţii, Filote a spus că nu semnează documentul pentru că „nu are temei legal”.

În atari condiţii, Consiliul Judeţean s-a întrunit degeaba, miercuri, 29 octombrie, într-o şedinţă extraordinară în cadrul căreia ar fi trebuit adoptate trei proiecte legate de rectificarea bugetară. Liberalul Nechita a refuzat să semneze proiectele de pe ordinea de zi, atât timp cât secretarul Nicu Filote nu a dat aviz de legalitate numirii sale în funcţia de preşedinte interimar. Din acest motiv, şedinţa extraorinară convocată miercuri s-a rezumat doar la o ceartă vehementă între tabăra majoritară PSD – UNPR şi tabăra PNL – PDL, aflată în opoziţie. Proiectele de buget, esenţiale pentru funcţionarea judeţului, nu au mai fost votate.

O nouă şedinţă ar trebui convocată, aşadar, până luni, 3 noiembrie, pentru ca această problemă să fie tranşată cumva. Nu trebuie uitat, însă, că duminică, 2 noiembrie, vor avea loc alegerile prezidenţiale, iar toată energia politicienilor locali este deja canalizată spre acest eveniment.

Citiţi şi

VIDEO O clădire publică din Buzău, reabilitată cu bani europeni, nu poate fi utilizată, din cauza orgoliilor din Consiliul Judeţean


 

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite