Gafa bizară a unui procuror, care a dus la anularea probelor acuzării din dosarul mafiei medicamentelor oncologice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto arhivă Adevărul
Foto arhivă Adevărul

Procurorul de caz a făcut o greşeală flagrantă în administrarea lor. Cinci persoane, printre care se numără şi fosta soţie a unui cunoscut interlop, sunt acuzate de constituire a unui grup infracţional organizat, fraudă informatică, fals material în înscrisuri oficiale şi uz de fals.

Tribunalul Brăila a constatat, pe 8 februarie, nulitatea absolută a mijloacelor de probă administrate în faza de urmărire penală şi a actelor de urmărire penală efectuate de poliţiştii Direcţiei Generale Anticorupţie în dosarul în care este judecată Liliana Valentina Ştefan, fosta soţie a lui Titi Sgîrcitu, un cunoscut interlop din Brăila, medicii de familie Paul Creţu şi Sorica Vasile, medicul Daniela Vasile şi contabila “Ahmeya”, Iolanda Ionica Serghiev.

Acuzaţiile care li se aduc sunt constituire a unui grup infracţional organizat, fraudă informatică, fals material în înscrisuri oficiale şi uz de fals. 

Judecătorii şi-au motivat decizia prin care au declarat nule toate probele. Instanţa a constatat că Direcţia Generală Anticorupţie (DGA) nu avea competenţă să efectueze acte de urmărire penală în acest caz, deoarece inculpaţii nu au calitatea de militari, poliţişti, jandarmi, care ar putea atrage competenţa lor după calitatea persoanei.

În cazul de faţă, ofiţerii Direcţiei Generale Anticorupţie au participat la percheziţii şi au audiat o parte din martori.

”Era datoria procurorului de caz, atunci când a delegat atribuţiile către ofiţeri DGA, să le verifice competenţa funcţională, să verifice dacă erau sau nu competenţi să efectueze acte de urmărire penală, pentru persoanele cercetate, suspecţi, inculpaţi şi faţă de natura infracţiunilor cercetate. Curtea de Apel Galaţi a împărtăşit punctul vedere al apărării, în sensul că DGA nu avea ce căuta în acest dosar, deşi avea ordonanţă de delegare din partea procurorului de caz, pentru că acele ordonanţe de delegare sunt emise cu încălcarea legii”, ne-a declarat expertul Georgiana Streche, purtătorul de cuvânt al Tribunalului Brăila.

Martorii au fost reaudiaţi, iar probele readministrate

Deşi toate probele şi actele de urmărire penală au fost declarate nule, procesul penal va continua. Judecătorii au reaudiat toţi martorii, care şi-au menţinut declaraţiile date în faţa procurorilor, şi au readministrat probele.

Anchetatorii susţin că Liliana Valentina Ştefan, medicii de familie Paul Creţu şi Sorica Vasile, medicul Daniela Vasile şi Iolanda Ionica Serghiev au decontat mai multe reţete fictive, prejudiciul cauzat Casei de Asigurări de Sănătate ridicându-se la 7.057.613 lei.

Potrivit procurorilor, a fost înregistrată în contabilitate achiziţia de medicamente oncologice - o parte achiziţionate chiar de la finalul anului 2010 (decontate în cadrul programelor naţionale de sănătate), fie de la persoane fizice, fie de la firme fantomă.

Documentele fictive atestau, în mod nereal, că SC Ahmeya Pharm SRL ar fi achiziţionat medicamentele oncologice sau alte medicamente foarte scumpe - produse care au fost introduse doar scriptic în gestiunea societăţii.

Filmată în timp ce mituia un director din Ministerul Sănătăţii

Liliana Valentina Ştefan este judecată în prezent alături de fostul său soţ, Titi Sgîrcitu, şi într-un alt dosar pentru constituire a unui grup infracţional organizat, camătă, şantaj în formă continuată, influenţarea declaraţiilor, evaziune fiscală în formă continuată şi spălare de bani.

Cei doi au ajuns cunoscuţi la nivel naţional după ce femeia a fost filmată în 2015 când dădea mită pentru a urgenta avizarea unor puncte farmaceutice Mihaelei Udrea, director în cadrul Ministerului Sănătăţii (MS). 

Titi Sgîrcitu este un cunoscut interlop din Brăila, iar soţia sa se ocupa în acte de afacerile de familie. Liliana Sgîrcitu a recunoscut, în declaraţiile date în faţa anchetatorilor, că i-a dat bani şefei de la Direcţia Politica Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale pentru a-i facilita şi apoi pentru a urgenta avizarea unor puncte farmaceutice.

Pe parcursul interceptărilor din dosar, procurorii DIICOT au descoperit că rudele celor doi erau implicate într-o grupare specializată pe cămătărie şi şantaj. Este vorba de Ion Croitoru (unchiul Lilianei Ştefan) şi Lenuţa Croitoru (soţia lui Ion Croitoru).

Gruparea comitea infracţiuni cu violenţă împotriva persoanelor cărora în prealabil le acordaseră împrumuturi băneşti cu dobândă, ce se încheiau, de regulă, cu deposedarea persoanelor împrumutate de bunurile imobile pe care le deţineau în proprietate. La această grupare au aderat ulterior mai multe persoane.

Vă mai recomandăm să citiţi şi:

Cazul falsului preot prins când mergea cu Boboteaza. Susţine că este o victimă a mafiei diplomelor false

Maşinile fostului şef al CJ Arad, vandalizate de indivizi neidentificaţi. „Trecem de la incompetenţă la mafie”

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite