Depozitul cailor de rasă
0Pursânge, semigreu sau huţul, acestea sunt doar câteva rase de cai care pot fi găsite la depozitul de armăsari din comuna Râmnicelu (Brăila), unul dintre puţinele locuri din ţară în care se păstrează fondul genetic al cailor.
Superbele exemplare de cai de la Râmnicelu au o singură misiune în viaţă: împerecherea. Astfel de depozite se mai găsesc la Târgu-Mureş, Arad şi la Dumbrava, judeţul Neamţ. Particularitatea celui de la Râmnicelu constă în vechimea grajdurilor în care sunt găzduiţi armăsarii de rasă. Construcţiile au fost ridicate în 1905 şi au făcut parte din domeniul regal al prinţului Şuţu.
La Râmnicelu se găsesc nouă rase de cai: huţul (cal de talie mică, specific zonelor montane), gidranul (rasă bună şi pentru tracţiune, şi pentru călărie), trăpaş (cal de viteză, bun pentru atelaje pe două roţi), semigreu (foarte bun pentru tracţiune), calul de sport românesc (suplu, cu talie înaltă, pretabil pentru concursurile de obstacole), calul de Bucovina (de talie medie, bun de tracţiune în zone montane), furioso (cal înalt şi ager ca şi lipiţanul, una dintre cele mai valoroase rase româneşti, uşor de dresat, care merge bine atât pentru echitaţie, cât şi pentru atelaje). Recent, au fost aduse aici şi câteva exemplare de pursânge arab şi pursânge englezesc.
În total, sunt 66 de exemplare, dintre care 19 lipiţani, 15 semigrei, 5 gidrani, 9 huţuli, 2 trăpaşi, 2 furioso North Star, 2 cai de Bucovina, 2 cai de sport româneşti, 6 pursânge arab şi 4 pursânge englezesc. Anul trecut erau 75 de cai, dar între timp unii armăsari au fost scoşi din patrimoniul statului, deoarece vârsta înaintată nu le mai permitea să fie menţinuţi în rândul reproducătorilor de elită. Preţul unui astfel de cal este în medie de 1.800 lei, în timp ce un armăsar reproducător în floarea vârstei poate costa chiar şi 12.000 lei.
Probe pentru cai
Fiind destinate reproducerii şi transmiterii genelor de calitate, exemplarele de la Râmnicelu au trecut prin diverse probe pentru a fi acceptate în rândul armăsarilor de montă publică. S-a ţinut cont atât de aspectul fizic, cât şi de capacitatea lor de efort.
Armăsarii se pot lua în custodie, pentru montă, în perioada martie-septembrie, de către crescătorii care se obligă să-i returneze în bune condiţii. Depozitului de la Râmnicelu îi sunt arondate judeţele Brăila, Vrancea, Buzău, Galaţi şi Ialomiţa. Crescătorii din aceste zone interesaţi să ia armăsari în custodie trebuie să îşi amenajeze puncte de montă în propria gospodărie, fiind obligaţi să accepte şi altor crescători din localitate să-şi aducă iepele la împerechere. Cine vrea să ia un astfel de cal are nevoie de avize de la Primăria localităţii unde domiciliază, de la medicul veterinar şi de la Oficiul Judeţean de Reproducţie. Primăria trebuie să-i pună la dispoziţie custodelui jumătate de hectar, pentru obţinerea de furaje. Nu este permisă folosirea armăsarilor la munci grele.
Primăriile localităţilor de unde provin custozii ar trebui să asigure transportul, însă, în general, acestea nu au dotările necesare. „Dacă nu vin cu mijloace de transport adecvate, nu le dăm caii, fiindcă sunt valoroşi şi nu ne putem permite să păţească ceva“, a explicat Doru Pencu, şeful unităţii.
Vând caii în Ardeal
Sătenii din comunele din apropiere au avantajul proximităţii: pot veni cu iepele la montă direct la depozitul cailor. „În general, ţăranii noştri nu păstrează pentru ei mânjii obţinuţi din monta cu armăsarii din depozit. Preferă să îi vândă unor clienţi de prin zona Ardealului, unde interesul pentru caii de rasă e mai mare“, a mai spus Doru Pencu.
Citiţi şi