Cât de importantă este culoarea fructelor şi legumelor în alegerea unei diete echilibrate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dincolo de aspectul vizual, culoarea fructelor şi legumelor oferă informaţii importante despre tipul de vitamine şi minerale conţinute de acestea. Cei care vor să urmeze o dietă echilibrată trebuie să se asigure, aşadar, că au în farfurie o paletă cât mai largă de culori.

În fructele şi legumele portocalii abundă beta-carotenul sau provitamina A, care este transformată de organismul uman în vitamina A, benefică pentru ochi, oase şi sistemul imunitar. Totodată, vitamina A este cunoscută ca un puternic antioxidant ce atacă radicalii liberi şi împiedică formarea celulelor cancerigene. Aşadar, caisele, mango, nectarinele, portocalele, papaya, piersicile, curmalele japoneze, mandarinele au un conţinut ridical de beta-caroten. Dintre legume, culoarea portocalie predomină la morcovi, dovleci sau anumite soiuri de ardei gras.

Culoarea verde, specifică merelor, perelor, strugurilor, lămâilor verzi, kiwi, avocado, varză, broccoli, spanac, urzici, salată, mazăre, ştevie, castravete, praz sau anghinare anunţă un bogat conţinut de antioxidanţi precum luteină, sulforran şi indoli. Pe lângă puternicul efect anticancer, fructele şi legumele din această categorie ajută la menţinerea unei vederi clare. Conţinutul bogat în carotenoizi, vitamine şi minerale ajută şi la întârirea sistemului osos.

Fructele şi legumele roşii – mere, cireşe, afine, merişor, struguri, rodii, zmeură, capşuni, pepene roşu, sfecla, ardei capia, varzş roşie, ridichi, ceapă roşie, rubarba, roşiile – sunt bogate în antociani şi carotenoide, precum licopenul, cu proprietăţi anti-cancerigene.

Flavonoidele care ajută la fortifierea sistemului imunitar şi au efect antiîmbătrânire se găsesc în fruct ele galbene, precum lămâi, grapefruit, ananas, sau în legume: ardei graşi galbeni, cartofi, napi, porumb, fasole galbenă. Acestea au şi o mare cantitate de vitamina C, unul dintre cei mai eficienţi antioxidanţi naturali.

Cei care au probleme cu colesterolul ar trebui să dea o atenţie sporită fructelor şi legumelor albe şi alb-verzui, cum ar fi curmalele, bananele, perele, conopida, usturoiul, ghimbirul, ceapa, ciupercile, ţelina, varza albă. Prin substanţele conţinute, acestea ajută şi în lupta contra infecţiilor.

Citiţi şi

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite