Brăila: Marian Satnoianu, înotătorul de la Poliţia de Frontieră

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Timp de 16 ani a practicat înotul de performanţă. La 22 de ani a intrat în Ministerul de Interne şi a continuat să participe la competiţiile interne. „S-a strecurat prin apă" 70.000 de km.

De la şase ani a început să practice sport. A fost sportiv de performanţă până la 22 de ani când a ales să intre în rândul cadrelor profesionale al Ministerului de Interne. Spune că s-a apucat de sport pentru că în comunism trebuie să faci ceva, să fii disciplinat. I-a plăcut înotul şi a ales să-l practice.

Recunoaşterea talentului şi a muncii sale nu a întârziat să apară. A fost sportiv la Dinamo în perioada 1989 - 1993. Din '93 s-a lăsat de sportul de perfomanţă şi a venit la Brăila ca angajat al Ministerului de Interne şi până în 2006 a lucrat la Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ), la Judiciar şi la Crimă Organizată.

Din 2006 s-a transferat la Inspectoratul Judeţean al Poliţiei de Frontieră Brăila unde lucrează şi în prezent.

Înotul, marea sa dragoste

Îşi aminteşte şi acum cu emoţie de competiţiile la care a participat şi de primii antrenori.

„La şase ani am fost ales de Valeriu şi Gabriela Stoicescu, antrenori emeriţi de înot şi de atunci am mers cu valul. Am intrat în ritm, a apărut performanţa. De la opt ani nu am mai lipsit de pe podium până nu m-am lăsat de înot", povesteşte Marian Satnoianu.

Prima deplasare externă a fost prin 1983 - 1984 în Bulgaria. În 1987 a primit titlul de campion balcanic, ca junior în Turcia, iar în 1988 a devenit

image

campion balcanic la seniori.

A participat la foarte multe concursuri internaţionale şi la fiecare a reuşit să obţină primele locuri pe podium, dar amintirea cea mai de preţ o are prin participarea la un eveniment poate unic în viaţa unor sportivi.

În 1992 a participat la Jocurile Olimpice de la Barcelona. „Participarea la Jocurile Olimpice este visul oricărui sportiv. Să faci parte din cei aleşi pentru jocurile olimpice este ceva de vis", explică poliţistul.

Din 1994 şi până în prezent a ocupat numai locul întâi la Campionatul de Înot al Ministerului. Anul trecut a reuşit încă odată să urce pe prima treaptă a podiumului la Campionatul Ministerului, la categoria bărbaţi peste 35 de ani, fiind singurul înotător din partea Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră. A fost selecţionat astfel şi pentru campionatul european de înot al poliţiştilor care s-a desfăşurat în Spania anul trecut.

A câştigat titlul onorific de maestru al sporturilor la disciplina înot şi totuşi are un singur regret, acela că nu a reuşit să rămână în lumea acestui sport ca antrenor de înot. „Trebuia să fiu antrenor de înot. Îmi pare rău că nu am putut continua cu această pasiune", a punctat Marian Satnoianu.

Întrebări şi răspunsuri

Activitatea la Poliţie de Frontieră este mai solicitantă decât cea din cadrul IPJ?

„Mi-am dorit o schimbare şi am ajuns la Poliţie de Frontieră. Fiecare nouă zi aduce noi situaţii. În fiecare zi sunt supus provocărilor şi nicio zi nu seamănă cu cealaltă. Aşa era şi la IPJ".

Înotul a presupus şi multe sacrificii?

„A fost o perioadă grea când ne antrenam la lumina lumânării. Erau alţi colegi care după ore mergeau acasă să se joace, iar eu mă antrenam cu orele la bazin. Efortul a meritat mai ales când am văzut că obţin şi rezultate. Am renunţat însă, la sportul de performanţă când eram campion multiplu şi participam la competiţii importante".

Ce-i place

„Îmi place înotul în primul rând. Îmi place să pescuiesc şi de câteva ori pe an mă duc la pescuit ca să mă relaxez. De asemenea îmi place să-mi petrec cât mai mult timp cu familia mea, dar îmi place şi să călătoresc ori de câte ori am ocazia", mărturiseşte Marian Satnoianu.

Ce nu-i place

„Nu-mi place instabilitatea creată de situaţia politică actuală. Nu-mi place să mă uit la un concurs de înot la televizor, nu m-am uitat niciodată asta pentru că îmi aduce aminte de perioada grea prin care am trecut atunci când mă antrenam", a conchis interlocutorul nostru

Profil

Născut. 3 aprilie 1971, Brăila

Studii. Postuniversitare, Drept Penal

Profesie. Comisar de poliţie

Familie. Căsătorit, un copil

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite