Un botoşănean a fost nominalizat pentru a cincea oară consecutiv în top 100 cei mai creativi autori de haiku din Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
ciobica 2

Cezar Ciobîcă este un poet botoşănean care a ajuns în elita poeziei europene. Acesta este considerat un maestru al poeziei cu formă fixă de origină japoneză, numită haiku.

Haiku este una dintre cele mai cunoscute forme de poezie scurtă japoneză. Haiku a apărut în secolul al XVII lea în Japonia medievală ca parte a educaţiei şi erudiţiei tinerilor din rândul nobilimii. 

Această poezie cu formă fixă caracterizată prin juxtapuneri a două imagini sau idei a câştigat teren în toată lumea, fiind privită ca o formă de literatură misterioasă, ezoterică chiar, ce necesită o iniţiere. În secolul al XXI lea, în Europa haiku este bine reprezentată. Inclusiv în România, unde există o adevărată şcoală de haiku la nivel naţional. 

Florin Vasiliu fondează în 1990 revista de interferenţe culturale româno-japoneze „Haiku”, una din primele publicaţii de profil din Europa, iar în 1991 pune bazele Societăţii Române de Haiku. Inclusiv la nivel european există numeroşi maeştrii care încearcă să descifreze tainele poeziei cu formă fixă japoneză. Printre aceştia, considerat unul dintre cei mai valoroşi şi prolifici autori de haiku, se află şi un botoşănean, Cezar Ciobîcă. Acesta a fost selecţionat în elita europeană a creatorilor de haiku.

Maestrul botoşănean al artei japoneze

Cezar Ciobîcă(44 de ani) este un profesor de limba română la Şcoala Numărul 8 din Botoşani şi este inclus de cinci ani consecutiv în elita europeană a creatorilor de haiku. Mai precis acesta a primit de la Haiku Euro Top, autoritatea supremă în materie de haiku la nivel european, un certificat de recunoaştere prin care este inclus în cei mai buni 100 creatori de haiku din Europa. Este de altfel considerat unul dintre cei mai talentaţi europeni la haiku. 

”Pentru al cincilea an consecutiv am fost nominalizat în top 100 al celor mai creativi autori de haiku din Europa. E ceva  deosebit să fii printre cei mai buni. Clasamentul, realizat de un bine cunoscut autor de haiku din Polonia, are la bază numărul poemelor publicate în revistele de specialitate, dar şi numărul premiilor şi al menţiunilor obţinute pe parcursul unui an calendaristic.Cineva m-a intrebat dacă primesc şi bani pentru aşa ceva. Nu, e doar o distincţie onorifică prin care ţi se recunoaşte contribuţia la dezvoltarea şi promovarea haiku-ului”, a precizat Cezar Ciobîcă.

certificat

Certificatul primit de Cezar Ciobîcă FOTO arhivă personală Cezar Ciobîcă

Totodată talentul lui Cezar Ciobîcă, , a făcut ca botoşăneanul pasionat de literatura japoneză să fie inclus în câteva antologii internaţionale de haiku din Italia, SUA, Germani şi Croaţia. De altfel Cezar Ciobîcă este poliglot, vorbeşte şi scrie în mai multe limbi străine, volumele sale fiind traduse. Cezar Ciobîcă din pasiune pentru haiku învaţă inclusiv japoneza.

Poezia unui român pe sticle de ceai în Japonia

Cezar Ciobîcă începând cu anul 2009 a primit nu mai puţin de 50 de premii pentru haiku compuse de-a lungul timpului şi la diferite concursuri de profil internaţionale. Cel mai important premiu pentru profesorul botoşănean a fost cel obţinut chiar în patria haiku. Cezar Ciobâcă a obţinut onoarea inscripţionării poemului său pe sticlele cu ceai verde a japonezilor, creatorii haiku.

„Am obţinut premiul juriului, în 2012, în Japonia, la a XXIII-a ediţie a concurului Itoen New Haiku Contest (Chipuri ridate / la geamul ospiciului - / muguri plesnind). Pentru acest poem am fost recompensat şi cu 30.000 de yeni şi cu 20 de sticle de 500 ml cu ceai verde gata preparat şi îmbuteliat, sticle pe a căror etichete era trecut şi poemul meu premiat, în japoneză şi în engleză. Vă daţi seama ce am simţit când am văzut asta? Îmi imaginam cum japonezii beau ceai şi, când fac o pauză de respiro, citesc poemul unuia din România care a reuşit să scrie un haiku bun. Super tare!”, precizeză încă entuziasmat Cezar Ciobîcă. Un alt premiu internaţional deosebit de valoros, obţinut de maestrul haiku din România a fost tot în Japonia, o menţiune la a XIII-a ediţie a concursului de haiku organizat de publicaţia Mainichi în 2011.

”E hrana mea spirituală, e zen”

Cezar Ciobîcă spune că este fascinat de haiku dar şi de cultura japoneză. A mersc chiar în ”ţara Soarelui-Răsare” tocmai pentru a se conecta mai bine la energiile din aceea regiune care a creat haiku. Profesorul botoşănean spune că poezie şi cultura japoneză sunt hrana sa spirituală fără de care nu ar putea exista. 

copaci

Exemplu de haiku FOTO pinterest.com

„Fără exagerare, haiku-ul nu lipseşte din viaţa mea cotidiană. E la fel de important ca apa, mâncarea şi somnul. E hrana mea spirituală, e zen. A devenit un drog, e în sânge şi îşi cere doza zilnică de atenţie, de căutare de noi paradigme, de inspiraţie. E un modus vivendi. 5-7-5 m-a făcut să gândesc şi să concep creaţile mele după celebrul dicton non multa sed multum”, precizează poetul. Cezar Ciobîcă, compune zilnic, corespondează cu alţi autori de haiku din România dar şi din toată lumea, organizează concursuri de haiku pe ”Romanian Kukai” un site specializat în haiku.Practic o bună parte din viaţa lui Cezar Ciobîcă se învârte în jurul haiku. Cezar Ciobîcă scrie încă din perioada liceului şi este autorul a numeroase poezii şi chiar a unei nuvele.

A învăţat haiku de pe internet şi din reviste

Deşi se spune că pentru haiku este nevoie de un maestru-mentor care să-şi iniţieze elevul în tainele poeziei scurte japoneze, Cezar Ciobîcă a învăţat această artă din mers şi cu toate impedimentele lipsei de informare din România anilor 80-90 în legătură cu această artă. Iniţial poetul botoşănean a învăţat haiku de la laţi poeţi din ţară şi traducând un volum de haiku pentru un alt autor. 

”Dacă ţin bine minte, prima oară am auzit de haiku prin anii 1992-1994 citind în «Steaua», revistă literară editată la Cluj, un articol despre un concurs international de haiku. Nu mai ştiu exact poemul, cred că era ceva despre cocori, nici dacă autorul era roman sau străin, cert este că am fost pur şi simplu frapat de «scurtimea» poemului, de faptul că doar 3 versuri pot constitui un poem şi mai ales că se poate câştiga un concurs cu aşa ceva. Imagistica acelui poem m-a urmărit încontinuu, s-a infiltrat adânc în subconştient ca să răsară mult mai târziu; de scris efectiv haiku m-am apucat după ce mai întâi un coleg de serviciu, Petruţ Pîrvescu, autor de astfel de micropoeme, m-a rugat să-i traduc în limba lui Goethe poemele ce le pregătea pentru ediţia a doua a unui volum bilingv sau trilingv. E vorba de cartea «Imnele tăcerii». Cred că era prin 2005”, spune Ciobîcă.

 Unul dintre volumele de haiku scoase de Cezar Ciobîcă FOTO variantaenglezeasc.blogspot.com

volum

Un alt mentor al poetului botoşănean a fost poetul Gabriel Alexe, autor al microvolumului de poeme ,,Arome târzii”. Practic discuţiile cu acesta i-au deschis calea către alte taine lae haiku. Cezar Ciobîcă spune că după apariţia şi generalizarea internutului i s-a deschis o altă lume reuşind să citească haiku şi să se documenteze despre acest fenomen. ”Mentori spirituali mi-au fost însă autori precum Basho, Issa, Shiki, Buson, iar dintre români, Şerban Codrin şi Eduard Ţară, cu ale căror poeme m-am delectat de-a lungul timpului şi din care am învăţat cum se scrie un haiku bun”, adaugă poetul botoşănean.

Fondatorul unei şcoli de haiku la Botoşani

Deşi a învăţat haiku ca autodidact, pe internet şi mai mult din cărţi, Cezar Ciobîcă este recunoscut ca unul dintre cei mai talentaţi scriitori de haiku la nivel european. De altfel profesorul de română „contaminat” de microbul haiku a început să predea acest tip de poezie dar şi să organizeze concursuri internaţionale. 

”Din 2010, predau haiku şi elevilor, în cadrul unui club de haiku (HQ Club ,,Sakura”),cu unii dintre ei obţinând chiar rezultate deosebite la diverse concursuri naţionale şi internaţionale. Învăţăceii mei sunt activi, interesanţi, interesaţi şi încântaţi de ceea ce descoperă la cursurile mele. Pur şi simplu învaţă jucându-se cu Măria Sa, cuvântul. Eu le îndrept greşelile, le destind imaginaţia, le arăt elemente de recuzită ale haiku-ului, le propun teme, le dau exemple demne de urmat, apoi le selectez lucrările bune, le traduc şi le expediez la concursurile de haiku adresate vârstei lor.”, precizează poetul botoşănean.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele ştiri:

Cercul poeţilor dispăruţi

La 85 de ani, Nora Iuga îşi lansează o nouă carte

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite