PORTRET/ Marius Ştefănachi: „Am învăţat să înţeleg rolul culturii“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marius Ştefănachi
Marius Ştefănachi

De 11 ani, băcăuanul Marius Ştefănachi restaurează cu migală obiectele de patrimoniu care sunt expuse la Memorialul de la Ipoteşti din judeţul Botoşani. 

Încă din copilărie, Marius Ştefănachi a fost atras de domeniul artelor plastice. Pictura, sculptura şi viaţa boemă a artiştilor l-au fascinat dintotdeauna. De aceea a urmat cursurile Şcolii Populare de Arte din Bacău şi a visat să trăiască în această lume a creativităţii.

A început cu desenul tehnic
Visul său s-a spulberat când a primit ordinul de încorporare în armată. Ca să scape de stagiul militar, Marius Ştefănachi a ales o soluţie de compromis. S-a înscris la Institutul de Tehnologie a Construcţiilor de Maşini Bacău, unde şi-a găsit refugiul în desenul tehnic. După absolvire, Marius Ştefănachi a lucrat în domeniul tehnic cinci ani. Pasiunea sa pentru artă şi creaţie l-a urmărit în tot acest timp,  aşa că a făcut o schimbare radicală în anul 1993, când a devenit administrator la Centrul de Creaţie „George Enescu“ din Tescani-Bacău.


Cei trei ani petrecuţi aici au fost benefici pentru că a intrat în contact cu marii oameni ai culturii româneşti. „Aici i-am cunoscut pe Pleşu, pe Horia Bernea, Patapievici, Ulici, marele dirijor Elenescu şi alte mari personalităţi ale culturii de la care învăţat să fiu un român adevărat şi să înţeleg rolul culturii şi importanţa păstrării tradiţiei“, a spus Marius Ştefănachi. În 1996, a devenit administrator al Memorialului Ipoteşti. Experienţa dobândită la Tescani a transpus-o la Ipoteşti. Timp de trei ani,  a reuşit să aducă pe meleagurile lui Eminescu cei mai importanţi pictori peisagişti din România.

A lucrat cu Horia Bernea
„Am reuşit să organizez prima tabără de creaţie condusă de Horia Bernea. Pictori de valoare din grupul «Prolog» au stat stat la Ipoteşti şi au realizat lucrări importante inspiraţi de peisajele de la Ipoteşti“, a spus Ştefănachi. Din 1999, Marius Ştefănachi este restauratorul Memorialului Ipoteşti. În cei 11 ani de carieră, prin mâinile sale au trecut obiecte de patrimoniu importante care sunt expuse acum la Muzeul Ţăranului Român, dar şi în colecţia Memorialului.

Una dintre cele mai valoaroase lucrări este o ladă de zestre originală din secolul al XIX-lea. „La ora actuală, se mai păstrează foarte puţine obiecte care au această vechime şi reflectă modul de viaţă al ţăranului din acea perioadă. Am muncit nouă luni ca să-i reîntregesc forma şi aspectul“, a spus restauratorul.

Redă strălucirea obiectelor
Rame de oglinzi din secolul al XIX lea, mobilier etnografic şi obiecte ornamentele sunt doar o parte dintre piesele de patrimoniu restaurate de Marius Ştefănachi. Marea lui dezamăgire rămâne aceea că, deşi lucrează la Memorialul Ipoteşti, nu a restaurat niciun obiect al familiei Eminovici. „Majoritatea obiectelor reconstituie ambientul în care a trăit marele poet. Mi-aş dori să restaurez un obiect care chiar a aparţinut marelui poet“, a adăugat acesta.

Profil
Născut. 6 aprilie 1964, Bacău.
Studii. în anul 1987 a absolvit Institutul de Tehonologie a Construcţiilor de Maşini, Bacău. În 2001 absolvit cursurile de  restaurare lemn din cadrul Ministerului Culturii.
Familie. Căsătorit, are trei copii.

Întrebări şi răspunsuri
Câte dintre obictele de la Ipoteşti aparţin familiei Eminovici?
De când lucrez la Memorial am văzut doar şase obiecte care aparţin cu certitudine familiei Eminovici. Restul reconstituie atmosfera vremii. Unele dintre ele nu au absolut nicio legătură cu Eminescu.
Care este cel mai important obiect pe care l-aţi restaurat?
O ladă de zestre care datează de la începutul secolului al XIX-lea. Era o ladă originală care a aparţinut Muzeului Ţăranului Român. Obiectul se afla într-o stare avansată de degradare şi am muncit aproape nouă luni pentru a-i reda farmecul şi strălucirea de altă dată.

Ce-i place
Pe lângă restaurarea obiectelor de cultură, lui Marius Ştefănachi îi plac picturile şi sculpturile. Meşteşugurile vechi şi istoria artei sunt alte pasiuni ale restauratorului, care încearcă să insufle celor din jur pasiunea sa pentru artă şi tradiţii.

Ce nu-i place
Marius Ştefănachi se consideră un justiţiar. Nedreptatea, ipocrizia şi nerespectarea legii sunt doar câteva dintre lucrurile care îi displac. Luptă împotriva impostorilor care se folosesc de numele şi opera lui Mihai Eminescu pentru a-şi rotunji averile.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite