Cum să îţi găseşti mortul cu GPS-ul, ultima „minune” de la Botoşani

Cum să îţi găseşti mortul cu GPS-ul, ultima „minune” de la Botoşani

Mormintele din cimitirul Pacea, care nu mai sunt vizitate urmează să fie dotate cu GPS FOTO Cosmin Zamfirache

Administratorul cimitirelor din Botoşani, societatea Urban Serv, s-a gândit să doteze mormintele vechi şi fără vizitatori cu staţii GPS. În felul acesta botoşănenii de obicei plecaţi în străinătate sau în alte localităţi din ţară îşi pot găsi rudele trecute la cele veşnice, indiferent de cât de mult se va extinde sau moderniza cimitirul.

Ştiri pe aceeaşi temă

Şefii de la Urban Serv, societatea care administrează cimitirele din municipiul Botoşani vrea să inaugureze un nou tip de mormânt: mormântul cu GPS. Sistemul de navigare va fi incorporat în structura mormântului şi va fi conectat la o staţie centrală, unde poate fi identificat uşor traseul către respectivul loc de veci. 
 
Morţii găsiţi de rude prin GPS
 
Ideea le-a venit directorilor de la Urban Serv, după ce au inventariat mormintele şi au realizat că multe dintre acestea sunt ca şi abandonate şi sunt vizitate de rudele defunctului, odată la trei ani. Cum numărul de inhumări creşte lunar, în jur de 15 oameni în fiecare lună, dar şi odată cu modernizările din cimitir, botoşănenii plecaţi în alte localităţi sau în străinătate ajung să nu mai găsească mormântul părinţilor sau al fraţilor. Ad Options
 
”Sunt foarte multe morminte părăsite sau la care se merge foarte rar. Configuraţia cimitirului se schimbă în permanenţă şi totodată se extind foarte repede cimitirele. Este foarte bine ca aceste morminte să poată fi rapid identificate. Vrem să nu se mai calce pe morminte în căutarea unor locuri de veci. Preferăm ca rudele care vin să îşi caute defunctul să îl găsească rapid”, spune Simion Drelciuc, directorul societăţii Urban Serv. 

În cimitirul Pacea sunt multe morminte abandonate. Dacă nu sunt revendicate, concesiunea va fi pierdută
 
Totodată măsura de a monta GPS se aplică doar la mormintele aflate la distanţă mare de aleea principală sau de aleeile secundare şi mai ales la cele vizitate foarte rar. ”Am avut surpriza ca anunţînd în ziar locurile abandonate, să vină urmaşi care îşi căutau înaintaşi morţi cu 100 de ani în urmă. Am căutat toată ziua după acel mormânt. Cu o staţie GPS ar fi putut fi găsit în câteva minute”, povesteşte Drelciuc. 
 
Cimitir ca la carte
Totodată directorul de la Urban Serv, precizează că ideea i-a venit şi după ce a citit normele care vor fi impuse tuturor cimitirelor de noua ”Lege a cimitirelor”. ”Şi noua lege a cimitirelor prevede o ordine şi o inventariere clară.  Eu vreau să apelez la o firmă specializată care să implementeze un astfel de program, iar respectivul soft să poată identifica după nume, locul unde se află inhumat posesorul locului de veci”, conchide şeful de la Urban Serv.Simion Drelciuc, directorul de la Urban Serv, societatea care administrează cimitirele
 
Cel mai probabil sistemul informatic cu GPS va fi montat în cimitirele Pacea şi Eternitatea începând cu anul viitor. Costurile încă nu au fost estimate, dar vor fi suportate din bugetul societăţii Urban Serv.
 
Cimitir ultramodern
Botoşaniul va beneficia dealtfel de un cimitir modern, care vine să rezolve problema locurilor de veci. Acesta este situat în spatele cimitirului Eternitatea se va întinde pe aproape 5 hectare. Va beneficia de alei moderne, foarte late, pentru a permite accesul maşinilor funerare şi cel al utilajelor pentru săpat gropile. Totodată noul cimitir va fi dotat cu o capelă cu instalaţie de climatizare şi spaţii suficiente pentru desfăşurarea serviciului religios. Pe cât posibil aleeile cimitirului vor fi împărţite pe meseriile practicate în timpul vieţii de ce defuncţi.
 
citiţi şi:
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările