Botoşani: PORTRET/ Lucian Băleanu , filologul care trăieşte pentru teatru

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fiul regretatului actor şi regizor basarabean Andrei Băleanu şi-a găsit satisfacţia profesională la catedră, dar şi ca secretar literar al Teatrului „Mihai Eminescu“.

Alungat de peste Prut pentru partizanatul său excesiv pro-românesc şi pentru simplul motiv că a îndrăznit să studieze filologia  în România, Lucian Băleanu spune că a crescut în lumea teatrului.

„Tata a jucat atât pe scenă, cât şi în filme, dar mai ales este cunoscut ca regizor în Basarabia. Eu nu am făcut grădiniţă ca alţi copii, am fost educat în teatru şi văd că şi fiica mea de 13 ani vrea să păstreze tradiţia familiei. Deja a avut un rol într-o piesă şi este implicată în trupa de teatru a liceului“, spune Lucian Băleanu.

A făcut un ziar clandestin

Când era la Facultatea de Filologie a Universităţii din Chişinău a primit ordin de încorporare în armata sovietică şi a plecat să facă stagiul militar în Gruzia la o unitate de tancuri din Gori, oraşul natal al lui Stalin. „Armata nu are cum să fie plăcută. Am pierdut un an şi jumătate în care am învăţat să manevrez tancul şi în care nu m-am putut bucura de tinereţe, de pasiunile mele. Sistemul era să te facă un asasin care execută umil orice ordin“, mărturiseşte profesorul.

Întors acasă, Lucian Băleanu şi-a descoperit brusc vocaţia de revoluţionar. „La Chişinău, alături de un prieten, am editat într-un subsol un ziar clandestin, «Dacia Liberă». Au apărut patru numere după care am fost săltaţi de KGB şi anchetaţi. Apoi, pe 17 noiembrie 1989 m-am culcat cu alţi tineri în faţa tancurilor la parada militară şi a fost pentru prima dată în fosta URSS când într-o capitală de republică sovietică nu s-a ţinut parada“, povesteşte Lucian Băleanu.

Refuzat ca profesor

După căderea comunismului la noi, Lucian Băleanu a fost printre primii basarabeni care au beneficiat de o bursă de studiu în România. „S-a dat un examen şi am luat zece. Premierul Moldovei, Mircea Druc, prieten bun al tatei, mi-a sugerat să merg la Cluj să studiez filologia. Acolo am avut numai împliniri. Am cunoscut-o pe soţia mea şi mi-am dat doctoratul cu o teză despre Mircea Eliade. Am devenit profesor doctor“, spune Lucian Băleanu.

A avut o tentativă eşuată de a deveni profesor în Basarabia. „Mi-au spus că nu am cum să mă angajez în Moldova pentru că am studiat limba română în România şi să mă întorc în ţară“, îşi aminteşte profesorul. Destinul a vrut astfel ca Lucian Băleanu să ajungă profesor la Colegiul Naţional „A.T. Laurian“ din Botoşani, unul dintre cele mai prestigioase din ţară.

Profil
Născut:
14 martie 1970, Chişinău, Republica Moldova.
Studii: Facultatea de Filologie Cluj (1995), profesor doctor în filologie.
Familie: Este căsătorit, are un copil.

Întrebări şi răspunsuri
Dacă ar fi să optaţi din nou între Moldova şi România, ce aţi alege?
Aş urma absolut acelaşi traseu fără niciun regret. Unde îţi este familia, acolo ţi-i şi casa. O anumită perioadă casa mea a fost în Moldova. M-aş întoarce cu anumite condiţii care ştiu sigur că nu se vor îndeplini. Să ne unim ar fi una din ele. În subconştientul meu mai sper că ne vom uni. Sunt un idealist.
Între şcoală şi teatru, ce  vă atrage mai mult?
Îmi plac amândouă în egală măsură. Pun pasiune în ceea ce fac şi la şcoală şi la teatru şi am avantajul că se completează reciproc. Ceea ce fac la şcoală ţine de artă, de cultură, iar de multe ori la teatru mă gândesc şi din perspectivă didactică.

Ce-i place
„În mod deosebit îmi plac arta şi cultura pentru că sunt implicat în aşa ceva, îmi oferă ceva în plus pentru viaţa spirituală“, a spus Lucian Băleanu.

Ce nu-i place
„Nu-mi place ipocrizia pentru că generează nonvaloare şi stresează existenţa umană. Sunt sătul de ipocrizia din jurul meu“, a afirmat profesorul.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite