Botoșani: Cum se fură un cartier cu 43 de case

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Materialele de construcţii pentru casele sinistraţilor din Dorohoi au dispărut fără urmă. Casele care trebuiau construite pentru sinistraţii din Dorohoi nu pot fi începute. Prefectul judeţului va sesiza organele de anchetă.

Poliţia botoşăneană va trebui să investigheze cea mai mare fraudă care a avut loc în judeţ în ultimul deceniu. Sute de tone de materiale de construcţii plătite de Guvern, care urmau să fie folosite la ridicarea a 43 de case pentru sinistraţii inundaţiilor de vara trecută, au dispărut din depozite. Frauda a ieşit la iveală abia zilele trecute, la un inventar al stocului făcut de angajaţii Primăriei.

Edilii, responsabili cu problema ridicării noilor case, se arată stupefiaţi de dimensiunea jafului şi susţin că nu pot să găsească o explicaţie sau să numească vinovaţi. „Îmi vine greu să cred că s-au putut fura atât de mult. Poate că materialele nici n-au fost aduse în depozite. Nici nu ştiu ce să spun. Oricum, nu este treaba mea. De gestionarea lor s-a ocupat o comisie“, a spus Dorin Alexandrescu, primarul Dorohoiului.


Paznici, angajaţii Primăriei

Într-adevăr, imediat după inundaţiile din iunie 2010, primarul a desemnat o comisie formată din şase persoane care trebuia să aibă grijă de materialele de construcţie trimise la Dorohoi de Agenţia Naţională de Locuinţe. Din comisie fac parte patru paznici şi doi gestionari, Vlad Şulic şi Marcel Beleşică, toţi angajaţi ai Primăriei.

Conform unor surse din rândul anchetatorilor, toţi cei din comisie sunt consideraţi principalii suspecţi. „Prin dispoziţia primarului am făcut un inventar pe care l-am şi repetat după ce am descoperit lipsurile enorme. Rezultatul a fost acelaşi. Gestionarii sunt cei care trebuie să răspundă. Unii sunt deja cercetaţi de Poliţie încă de anul trecut, când a mai fost o sesizare“, a spus Sorin Clim, viceprimarul Dorohoiului.

Surse din Poliţie au confirmat că au în lucru două dosare privind dispariţia materialelor. Unul este instrumentat de Serviciul de Investigare a Fraudelor din cadrul IJP Botoşani, iar celălălalt este în lucru la Poliţia Dorohoi.

Materialele au fost aduse pe rând de diferite firme de transport şi lăsate în custodie în patru depozite: la Comcereal, Transmixt, fosta cazarmă militară, şi fosta Direcţie de Servicii Publice a Primăriei. Tot ce intra în depozite era inventariat pe baza avizelor de transport şi se bănuieşte că gestionarii n-au măsurat de fiecare dată cantităţile de material recepţionate. De altfel, autorităţile au şi semnalat anul trecut că, spre exemplu, cheresteaua trimisă este subdimensionată şi nu poate fi folosită la acoperişuri. Aceasta ar putea fi explicaţia că din stocuri lipsesc 1.000 de metri cubi, recepţia ei făcându-se la număr de paleţi şi nu la volum, cum era corect.

Pe de altă parte, este de notorietate printre dorohoieni că numai cine n-a vrut nu şi-a cumpărat cu bani puţini materiale din depozitele primăriei. O grindă de lemn de 4 metri se vindea cu numai 2 lei, în timp ce preţul real era de 50 de lei, iar un sac de ciment costa 5 lei în loc de 20.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite