Banii copiilor haitieni se vor duce la avocaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Profesorii au strâns 10.000 de lei pentru victimele cutremurului, dar îi vor folosi pentru a se judeca cu statul. Cadrele didactice sunt disperate că li se micşorează salariile şi vor să recupereze prin procese restanţe de bani din anii precedenţi.

În luna februarie, aproape 4.000 de dascăli şi educatori botoşăneni au fost de acord, la iniţiativa liderului de sindicat, să aloce 10.000 de lei din cotizaţii victimelor din Haiti. Banii au fost strânşi în contul Sindicatului din Învăţământul Preuniversitar, numai că măsurile de austeritate anunţate de Guvern au schimbat destinaţia fondurilor. „ Am fi dat bani, dar nu mai reuşim să supravieţuim şi nici nu ni se dă nici măcar ce e al nostru. Acum, banii pentru săracii copii se duc pe procese“, a spus Iulica Răileanu, educatoare.

Restanţe salariale din 2009

Astfel, cei 10.000 de lei, îmbrăcămintea şi încălţămintea strânse în scop umanitar se vor transforma în onorariul avocaţilor. Profesorii sunt hotărâţi să se judece pentru a primi diferenţele salariale de pe 2009, restul sumelor pentru manualele şcolare şi alte drepturi prevăzute în contractele de muncă. 

„Cei de la Primărie nu vor să aloce diferenţele pe noiembrie, iar noi trebuie să ne judecăm şi pentru asta. Le vom demonstra şefilor Primăriei Botoşani că îi vom pune la plată. Vom recupera banii, însă nu vom mai putea să ajutăm sinistraţii din Haiti“, a spus Maria Ţiprigan, liderul Sindicatului Învăţământului Preuniversitar Botoşani. Disperarea profesorilor a atins cote maxime când au fost anunţaţi că nu vor primi a doua jumătate din al 13-lea salariu, nici diferenţele pe noiembrie sau sumele pentru manuale, iar de la jumătatea anului nu vor mai avea bani de concediu şi nici de salarii. „Plus că ne-a tăiat o sută şi ceva de lei pentru ziua de grevă pe care am avut-o“, a mai spus Iulica Răileanu.

„Sunt de înţeles“

Botoşănenii îi susţin pe profesori în demersul lor. „Oamenii au vrut, au fost de bună credinţă, dar dacă s-au trezit că trebuie să se judece pentru munca lor şi că nu au bani de azi pe mâine, e de înţeles. Dacă vor protesta în stradă nu-i condamnă nimeni, din contră“, a spus Paul Antoci, inginer.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite