Şcolile „verzi„ dintr-o comună de la graniţa de nord a României. Ce economie uriaşă fac la utilităţi

Şcolile „verzi„ dintr-o comună de la graniţa de nord a României. Ce economie uriaşă fac la utilităţi

Şcoală în comuna Pomârla

La Pomârla, o comună din judeţul Botoşani de la graniţa cu Ucraina, autorităţile locale au hotărât să treacă toate şcolile pe energie verde. Clădirile sunt încălzite cu pompe geotermale, iar în cel mai scurt timp vor beneficia şi de panouri fotovoltaice. Edilii preconizează că economiile la utilităţi vor fi de aproape 80%.

Ştiri pe aceeaşi temă

În comuna Pomârla sunt trei şcoli şi două grădiniţe la o populaţie de 2.600 de locuitori, iar autorităţile locale au decis să investească masiv în sistemul educaţional. Toate şcolile şi grădiniţele au fost reabilitate şi dotate la standarde europene cu fonduri obţinute, prin programe europene sau guvernamentale, încă de acum trei ani. 

În total, s-au folosit peste trei milioane de lei pentru modernizarea completă a şcolilor. Acestea au dotări educaţionale moderne, inclusiv videoproiectoare, dar şi mobilier nou. „În această parte de ţară, fără educaţie nu faci mare lucru. Trebuie să investim şi să oferim o şansă şi copiilor din mediul rural la condiţii educaţionale moderne. Până la urmă, şi de noi depinde”, spune Dumitru Chelaru, edilul din Pomârla. 

Şcolile încălzite cu energie geotermală

 
Pe lângă modernizarea şcolilor, edilii din Pomârla s-au gândit să investească şi în sisteme moderne de utilităţi, revoluţionare pentru acest colţ de ţară. Primarul din Pomârla spune că încă din 1996 a văzut cum funcţionează sistemele pe bază de energie geotermală în ţările nordice. Abia acum doi ani a reuşit să găsească finanţare pentru a trece toate şcolile şi grădiniţele pe încălzire eco.
 
Instalaţiile pompelor 
 
Mai precis, este vorba despre pompe de căldură care folosesc energia termică a pământului sau a apelor subterane şi o transformă în agent termic. „Folosim instalaţii pe principiul apă-apă şi sol-apă. Extragem căldura fie din sol, prin foraje de 100 de metri adâncime, acolo unde temperatura solului este constantă, fie din apele subterane unde apa are 10-11 grade. Cu un kilowat electric obţinem 5-6 kw termici”, explică primarul din Pomârla. Inclusiv Liceul Tehnologic „Anastastie Başotă”, din comună, este încălzit tot cu pompe geo-termale de mare putere. 
 

„Putem ajunge la o economie de 80%”

 
În plus, prin PNRL, a fost depus un nou proiect de finanţare pentru ca două dintre cele trei şcoli ale comunei să fie dotate cu panouri fotovoltaice performante. Autorităţile spun că vor să asigure şi energia electrică din surse sută la sută ecologice. Pe baza calculelor făcute, economia la bugetul local cu utilităţile pentru şcoli ar ajunge la 80%. „Noi deja facem o economie considerabilă cu pompele de căldură. Cu panouri fotovoltaice performante putem ajunge la o economie de 80%.” adaugă edilul din Pomârla. În plus dispensarul, Palatul copiilor şi chiar sala de sport vor trece toate pe pompe de căldură şi, unde este posibil, pe panouri fotovoltaice. 
 

Vă recomandăm să citiţi şi:

 
 
 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările