Un sat întreg din Bistriţa-Năsăud nu are apă potabilă din luna iulie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maftei Pop aduce zilnic apă cu cisterna în Slătiniţa
Maftei Pop aduce zilnic apă cu cisterna în Slătiniţa

Seceta care a afectat întreaga ţară anul acesta a lăsat sute de oameni din Bistriţa-Năsăud fără apă în fântâni. Una dintre cele mai afectate localităţi este satul Dumitriţa unde din iulie oamenii nu mai au apă în fântâni

Situaţia satului Slătiniţa, cartier al municipiului Bistriţa, este una dramatică, sute de gospodării nu au apă potabilă, nu au cu ce să gătească şi ce să dea de băut animalelor. O astfel de secetă nu a mai fost întâlnită de mai bine de 70 de ani în zonă şi oamenii sunt îngrijoraţi că vine iarna şi vor rămâne fără apă şi în sezonul rece. Familia Sabău din Slătiniţa a fost până acum una dintre cele mai norocoase pentru că aveau două fântâni şi nu au simţit niciodată lipsa apei. „Aveam apă trasă cu hidrofor dintr-o fântână până în casă şi nu ştiam ce înseamnă lipsa apei. Şi vecinii veneau şi duceau apă de la noi, acum însă abia reuşim din amândouă fântânile să adunăm cât să bem şi să facem mâncare", povesteşte Domniţa Sabău de 33 de ani.

Fântânile secate din iulie

Situaţia este mult mai gravă pentru alţi săteni care nu mai au apă deloc. „Am 70 de ani împliniţi, dar aşa ceva nu am mai întâlnit până acum. Aşa o secetă nu a mai fost prin părţile astea de când mă ştiu. Câteva zile, s-au mai întâmplat, dar luni întregi fără apă nu îmi amintesc. Sunt mai bine de trei luni de când nu a mai plouat pe aici şi normal că nu e apă în fântâni. Ne bate Dumnezeu cu seceta asta că greu mai este fără", spune şi Elena Boldijan.

Lipsa apei i-a făcut pe oameni să renunţe la animalele pe care le-au avut, pentru că nu aveau cu ce să le adape. „Am avut trei porci pe care a trebuit să-i tai pentru că nu mai puteam să le dau apă şi decât să-i las să moară mai bine i-am tăiat", povesteşte Domniţa Sabău.

6 tone de apă pentru un 200 de gospodări

Singura sursă de apă a localităţii o reprezintă o cisternă de 6.000 de litri de apă care vine în fiecare zi în sat şi umple butoaiele pe care oamenii le scot în faţa caselor pe marginea drumului. Maftei Pop, reprezentantul sătesc al Slătiniţei în Consiliul Local Bistriţa spune că aduce apă din iulie câte un transport dimineaţa şi în unele zile şi după-masa. „Am cerut ajutor prin toate părţile şi la Bucureşti, dar degeaba. Aquabisul mi-a cerut bani pentru apă şi nu am de unde să plătesc. Am rezolvat cu cei de la Primărie să ne dea cisterna cu care se udă rondourile de flori din oraş şi cu ea aducem apă. Oamenii îşi scot butoaiele cu apă în faţa casei şi noi împărţim apa între ei. Reuşesc cu două transporturi pe zi să ajung la fiecare gospodărie cam odată pe săptămână să-i las apă", explică reprezentantul satului.

Nu toţi sătenii au însă parte de apa adusă cu cisterna. Cei mai săraci, care nu au butoaie nu beneficiază de apa adusă din Bistriţa. „Noi nu avem butoaie, deci nu ne lasă nimeni apă. Ne mai dau vecinii câte o găleată să avem de băut şi aducem de la un izvor de pe deal cu căruţa să dăm la animale cât să nu moară însetate. Va fi şi mai greu odată ce vine iarna că nush cum ne vom descurca. Deja începe să îngheţe noaptea apa pe care o aducem şi nu o putem folosi nici aia", adaugă Elena Groştior de 56 de ani.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite