Tânărul născut într-un sat din munţi care a ajuns să reprezinte România la Jocurile Olimpice de iarnă: „Este o mare onoare!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Florin Alin Cioancă are 22 de ani, iar anul acesta reprezintă România la Jocurile Olimpice de iarnă din Coreea de Sud. Tânărul a pus schiurile în picioare prima dată pe când avea 10 ani, fiind descoperit într-o şcoală primară dintr-un cătun situat la întretăierea Munţilor Călimani cu Munţii Rodnei.

Aproape 3.000 de sportivi din 92 de ţări participă la la cea de-a 23-a ediţie a Jocurilor Olimpice de iarnă găzduite de Coreea de Sud, la PyeongChang. România este reprezentată de 27 de sportivi, care concurează la 8 discipline, bob, schi alpin schi fond, patinaj viteză, sărituri cu schiurile, biatlon, sanie şi skeleton. 

Unul dintre tinerii care reprezintă România la Jocurile Olimpice de iarnă de la PyeongChang, aflându-se la prima participare, este Florin Alin Cioancă, un tânăr de 22 de ani din Bistriţa-Năsăud.

Acesta s-a născut în satul Piatra Fântânele, cea mai estică localitate din comuna Tiha Bârgăului, un cătun aflat la graniţa cu judeţul Suceava. Localitatea Piatra Fântânele este situată la întretăierea Munţilor Călimani cu Munţii Rodnei, oferind peisaje ce-ţi taie răsuflarea.

Acolo, în cătunul cu mai puţin de 300 de locuitori, răsfiraţi cât vezi cu ochii, a fost descoperit şi Florin Alin Cioancă, pe când avea doar 10 ani. Cea care l-a descoperit a fost profesoara de schi Rodica Drăguş, şi ea participantă la Jocurile Olimpice din 1988 de la Calgary, care obişnuia să ia la pas satele de munte în căutarea copiilor dornici să îi calce pe urme. 

image

Florin Alin Cioancă reprezintă România la Jocurile Olimpice de iarnă (Foto: Arhivă Personală)

Descoperit într-un colţ de rai cu doar 300 de locuitori

Piatra Fântânele părea să fie şi locul perfect pentru astfel de „preselecţii” ad hoc, mai ales că în urmă cu 30-40 de ani, nu exista localnic care să nu se fi urcat niciodată pe schiuri, acestea fiind mijlocul principal de locomoţie, alături de sanie. 

„Am pus prima dată schiurile în picioare când aveam 10 ani. Rodica Drăguş m-a găsit. A făcut la şcoala primară din Piatra Fântânele un soi de preselecţie, ne-a explicat ce înseamnă schiul şi m-a atras.  Am început să fac schi de performanţă pe la 13 ani”, rememorează Florin Alin Cioancă.

Pasiunea pentru schiuri a părut ciudată pentru apropiaţii tânărului, mai ales că nimeni din familie nu mai ştia să se dea pe schiuri. Palmaresul tânărului din sătucul cu 300 de locuitori este impresionant.

image

Tânărul se antrenează alături de ceilalţi sportivi ai Centrului Sportiv Municipal Bistriţa, chiar pe dealurile unde a copilărit (Foto: Bianca Sara)

Florin are două titluri de vicecampion naţional, iar până în prezent, acesta a participat la cinci campionate mondiale de tineret, la ultimul care a avut loc anul acesta în Elveţia, la Gooms, obţinând locul 6 la sprint. De asemenea, acesta a mai participat anul trecut la un Campionat Mondial de Seniori, care a avut loc în Finlanda, la Lahti. 

Marea dorinţă a sa a fost însă să reprezinte România la Jocurile Olimpice de iarnă, vis care i s-a îndeplinit în 2018, după ani întregi de pregătiri. 

„Pentru mine este o onoare să reprezint România la Jocurile Olimpice. Îmi place foarte mult ce fac, aşa că pot spune că îmbin utilul cu plăcutul”, spune tânărul sportiv. 

Pentru a ajunge la acest nivel, tânărul a fost nevoit să adopte un stil de viaţă în care pregătirea nu lipseşte nici măcar într-o zi, iar structurarea programului este parcă inspirată dintr-o cazarmă.

Are interzis la cartofi prăjiţi şi suc

„După ce mă trezesc îmi fac înviorarea de 30 de minute, iau micul dejun, după care începe primul antrenament. Mă antrenez 2-3 ore, după care mă reîntorc la prânz. Dorm o oră pentru a mă recupera, după care urmează al doilea antrenament, care se întinde pe o oră, o oră şi jumătate. Servesc ultima masă la ora 20:00 şi am două ore libere până la 22:00”, descrie o zi normală din viaţa sa sportivul, care practică sportul de performanţă deja de 8 ani, dedicându-şi întreaga copilărie antrenamentelor. 

Programul de antrenament este împărţit între anduranţă şi viteză. Şi mesele sunt atent alese, Florin fiind nevoit să ia în calcul recomandările culinare ale nutriţionistului. 

Deşi în mesele sportivului se strecoară şi deserturi, acesta are interzis la o serie întreagă de alimnte. Printre alimentele interzise de care nu are voie să se atingă sportivul se numără caşcavalul, brânza, gemul, sucurile, cârnaţii, crenvuştii, sosurile albe, cartofii prăjiţi, carnea prăjită în ulei, dar şi preparatele cu făină şi pesmet. 

Se antrenează pe dealurile unde a crescut

Florin Alin Cioancă se antrenează chiar în locurile natale, pe dealurile care unesc Munţii Călimani de Munţii Rodnei. De ani de zile, iarnă de iarnă, Rodica Drăguş duce schiorii Clubului Sportiv Municipal Bistriţa în Piatra Fântânele, localitatea transformându-se într-un rai alb. 

Pe păşunile comunale întinse de la cota 1200, din Pasul Tihuţa, se văd începând cu luna decembrie zeci de schiori. Peste 30 de kilometri parcurg zilnic sportivii Clubului Sportiv Municipal. 

În fiecare iarnă sportivii se antrenează în acest colţ de rai aproape sălbatic, după care merg în ţările cu tradiţie într-ale sportilor de iarnă şi fac performanţă. 

În urmă cu jumătate de secol, singurele mijloace de locomoţie din Pasul Tihuţa şi Piatra Fântânele erau sania şi schiurile. De cum dădea zăpada, localnicii îşi puneau în picioare schiurile improvizate din lemn şi se deplasau spre locurile unde aveau treabă. De schiuri improvizate se foloseau şi copiii pentru a ajunge la şcoală. 

Aceasta era singura lor şansă să ajungă în anumite locuri, drumurile nefiind practicabile. În unele zone este foarte greu de ajuns chiar şi acum, preotul din localitate folosindu-se de o maşină de teren pentru a sfinţi casele, la început de an. 

„Am văzut la începuturi, chiar copiii mergeau de aici, pe schiuri, la şcoală. Atunci nu era circulaţie, nu era amenajat drumul. Iarna se circula doar cu sania”, rememora Rodica Drăguş, cea care l-a descoperit pe Alin Florin Cioancă şi actuala antrenoare de schi a Clubului Sportiv Municipal.

image

Antrenoarea Rodica Drăguş l-a descoperit aici pe tânărul sportiv şi tot aici îi aduce pe ceilalţi schiori pentru antrenamente (Foto: Bianca Sara)

Aici a descoperit antrenoarea o parte din sportivii care au ajuns să reprezinte România peste hotare şi tot aici s-au antrenat toţi schiorii de mare performanţă pe care i-a dat Bistriţa-Năsăud. 

„Avem mulţi bistriţeni participanţi la Jocurile Olimice la schi fond şi biatlon care s-au ridicat de aici şi aici s-au antrenat. Nu vrem să pierdem această tradiţie. Venim aici de prin 11 decembrie să schiem şi plecăm când este gata zăpada. Un antrenament presupune aproape două ore de mers pe schiuri, zeci de kilometri. Un copil parcurge 30-35 de kilometri la un antrenament, cel puţin”, explica Rodica Drăguş pentru Adevărul.ro, în 2016. 

Una dintre cele mai performante sportive ale României a pornit tot din Piatra Fântânele. Este vorba despre Ileana Hangan, care a obţinut 18 titluri de campioană naţională şi a reprezentat România de trei ori la Jocurile Olimpice de Iarnă, în 1988, în 1992 şi în 1994. 

Doar cinci biatlonişti români au reuşit să ajungă la performanţa atinsă de sportiva din Bistriţa-Năsăud, de a participa de trei ori la Jocurile Olimpice de iarnă. 

Vă mai recomandăm:

Million Dollar Baby din Ardeal: fata cu pumnii de fier campioană la box la 18 ani

FOTO Cum a reuşit un preot romano- catolic să organizeze în România un mare concurs internaţional de atelaje trase de câini

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite