Sute de bistriţeni au înfruntat gerul cumplit pentru a lua parte la marcarea Micii Uniri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Mica Unire” a fost marcată la Bistriţa cu ceremonii religioase şi militare, muzică populară şi o horă. Câteva sute de bistriţeni, printre care se numărau şi copii, au înfruntat gerul pentru a lua parte la festivităţile din centrul istoric al Bistriţei.

„Mica Unire” a fost marcată duminică şi la Bistriţa, începând cu ora 12:30, cu o ceremonie religioasă şi militară, urmată de depunerea unei coroane la bustul domnitorului Alexandru Ioan Cuza.

Evenimentul s-a încheiat cu un mic concert de muzică populară şi o horă, la care au fost invitaţi toţi cei prezenţi. Pe scena din Piaţa Unirii au urcat soliştii Ansamblului Folcloric „Cununa de pe Someş”, precum şi interpreta Sava Negrean Brudaşcu. 

În ciuda faptului că Bistriţa-Năsăud are parte de temperaturi foarte scăzute, câteva sute de bistriţeni, printre care se numărau şi copii, au luat parte la festivităţi. Până şi câinele care însoţeşte militarii bistriţeni la toate defilările a luat parte la evenimentul de duminică, deşi până şi patrupedul se arăta deranjat de gerul de afară.

image

Sute de bistriţeni au înfruntat gerul şi au participat la festivităţi

În Budeşti „Mica Unire” s-a sărbătorit în avans

În comuna Budeşti, Unirea Principatelor Române a fost marcată cu o seară înainte, în data de 23 ianuarie. Cu mic cu mare, toţi locuitorii comunei şi-au îmbrăcat costumele populare şi s-au prins în horă chiar în mijlocul satului. 

Prima dată, sătenii s-au oprit la biserică, unde i-au comemorat pe cei cărora le datorăm unirea, după care, cu torţe în mâini, au luat la pas uliţele localităţii. Acest obicei este păstrat de ani buni în micuţa localitate de la graniţa judeţului Bistriţa-Năsăud. 

Mica Unire a fost marcată şi de Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud, printr-un concurs dedicat elevilor din ciclul gimnazial, compus din trei probe: prezentarea unei personalităţi implicate în realizarea Unirii Principatelor Române, prezentarea unui moment artistic tematic  şi un test grilă ce avea în centru reformele şi modernizarea României. 

Tot Complexul Muzeal a pus la punct şi o expoziţie de ţesături dedicată tricolorului: „Motivul tricolorului pe ţesăturile româneşti”. 

image

Vă mai recomandăm:

157 de ani de la Unirea Principatelor Române. Ce evenimente au loc în ţară

„Mica Unire“ la Cluj: foc de artificii, muzică populară, paradă militară şi patinoar la liber

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite