Povestea nunţilor spectaculoase de la ţară, spusă în cadrul unui festival cu o istorie de aproape 50 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Festivalul care s-a născut acum 50 de ani se reia anul acesta FOTO: Bianca Sara
Festivalul care s-a născut acum 50 de ani se reia anul acesta FOTO: Bianca Sara

În 13 martie, începând cu ora 12:00, comuna Prundu Bârgăului găzduieşte un festival inedit, care spune povestea nunţilor spectaculoase din Bistriţa-Năsăud, cu caleşti împodobite cu flori şi cai cu ciucuri coloraţi şi cu toate obiceiurile nelipsite de la uniunile de acum 50 de ani.

Atmosfera şi obieciurile nunţilor tradiţionale sunt reînviate duminică, 13 martie, începând cu ora 12:00, în comuna Prundu Bârgăului, din Bistriţa-Năsăud. Acolo are loc „Alaiul Nunţilor de pe Valea Bârgăului”, festival unic în ţară, care s-a născut în luna februarie a anului 1969.

Acesta adună zeci de oameni îmbrăcaţi în straie tradiţionale, care pun în scenă obiceiuri de nuntă, respectate cu sfinţenie în zonă chiar şi acum. După ce în anul 2009, din lipsă de fonduri, festivalul a fost întrerupt, anul acesta, la aproape jumătate de secol distanţă de prima ediţie, acesta se reia. 

La festival vor participa „nuntaşi” din cinci comune de pe Valea Bârgăului: Bistriţa-Bârgăului, Tiha Bârgăului, Prundu Bârgăului, Josenii Bârgăului şi Livezile. Nu vor lipsi caleştile împodobite cu flori şi trase de cai cu ciucuri coloraţi, dar nici druştele sau stegarii.

În cadrul festivalului vor fi „puse în scenă” toate obiceiurile de nuntă din zonă: „tocmeala”, „chemarea la nuntă”, „strigăturile în prag”, „datul colacului”, „strigătura la găină” sau „jocul miresei în bani”. 

Nici momentul de desfăşurare al festivalului nu este ales întâmplător, deşi a fost decalat puţin. Perioada precedentă Postului Paştilor este considerată pe Valea Bârgăului sezonul nunţilor. Bârgăuanii au transformat nunta într-un adevărat spectacol viu, care parcă s-a „îmbogăţit” cu fiecare deceniu. 

Cei care dau tonul sunt călăreţii, cu clopuri ce aduc cu coifurile de luptă, urmaţi fiind de steagul cu zurgălăi al „stegarilor”, care dau tonul spectacolului. Aceştia sunt urmaţi de druşte şi ceteraşii, care însoţesc mireasa cântând. 

Vă mai recomandăm:

FOTO Satul unde până şi preotul se deghizează în strigoi. Cum s-a mutat Halloween-ul în ianuarie într-o localitate bistriţeană

Decizie istorică luată la Paris. Jocul fecioresc din Ardeal a fost inclus oficial în patrimoniul UNESCO

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite