Pescarii, îngrijoraţi de numărul mare de balastiere din zonele protejate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Adevărul/Arhivă
FOTO: Adevărul/Arhivă

Într-o scrisoare deschisă, asociaţiile de pescari din Bistriţa-Năsăud şi-au exprimat îngrijorarea cu pivire la numărul mare de balastiere existente în judeţ, în special pe râurile Someş şi Şieu, zone protejate prin Sit Natura 2000.

„Aceste balastiere, precum şi furtul neautorizat de minerale este un adevărat flagel al apelor româneşti. Vă amintim că aceste zone protejate au fost raportate la Comisia Europeană de Mediu ca un succes al României, numai că instituţiile care ar trebui să vegheze la starea lor, dau în continuare aprobări pentru excavaţii unor SRL-uri care nu urmăresc altceva decât profitul şi nicidecum protecţia mediului,”” precizează Marius Rus, reprezentantul pescarilor bistriţeni.

Pescarii mai vorbesc şi de autorizaţia pe care Agenţia pentru Protecţia Mediului Bistriţa-Năsăud intenţionează să o elibereze pentru SC AG SORT PREBET SARATEL SRL pentru exploatarea balastului la confluenţa râului Budac cu Şieu.

„Am aflat că proiectul propus determină modificări fizice a terenului şi a talvegului mai ales că exploatarea se va face din albia minoră. În acest areal trăiesc şapte specii de interes comunitar printre care Petrocul, trei specii Cobio şi specia Aspius, dar şi Lutra, broasca ţestoasă şi scoica de apă dulce,” completează Marius Rus.

Acesta mai spune că pescarii intenţionează să repopuleze cu ştiucă râul Şieu, iar proiectul va fi grav periclitat dacă societatea comercială în cauză va exploata balast acolo.


Vă mai recomandăm:

Balastierele de pe Someş vor fi interzise după declararea zonei sit natural

Şase tipuri de resurse minerale se mai exploatează în Bistriţa-Năsăud



 

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite