Micul devorator de cărţi: la doar 9 ani, citeşte un roman într-o singură zi. „Nimic nu se compară cu plăcerea de a simţi hârtia atunci când citeşti“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Horia a ajuns la performanţa de a citi un roman într-o singură zi FOTO: Bianca Sara
Horia a ajuns la performanţa de a citi un roman într-o singură zi FOTO: Bianca Sara

Horia Petrean a reuşit să citească până la 9 ani mai multe cărţi decât au reuşit unii într-o viaţă întreagă. A început să citească la doar 4 ani şi jumătate, iar în clasa I deja ajungea la performanţa de a parcurge romane într-o singură zi. Acum, în clasa a IV-a, deja se delectează cu cărţi de adulţi.

Deşi nu are nici măcar un metru şi jumătate, Horia, un băiat de 9 ani din Bistriţa, este o mică enciclopedie literară ambulantă. A fost declarat reprezentantul Bibliotecii Judeţene Bistriţa-Năsăud şi chiar premiat pentru perseverenţa cu care devorează pur şi simplu cărţile din instituţie. Horia Petrean împlineşte 9 ani în această lună. Este elev în clasa a IV-a la Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu“, cel mai important din Bistriţa-Năsăud. 

Aventura lui Horia în lumea cărţilor a început pe când avea doar 4 ani: „La 4 ani mi-am descoperit pasiunea pentru citit. Îi tot vedeam pe mama şi pe tata că citeau şi eu nu puteam să înţeleg. Atunci, mama m-a învăţat să citesc, m-a învăţat literele“, explică băiatul.

A început să citească cuvinte pe stradă, de pe afişe, bannere şi magazine. În scurt timp, însă, copilul a ajuns la performanţa de a silabisi şi apoi de a citi cursiv. La 4 ani şi jumătate, Horia deja citea cărţi de poveşti.

ÎN CLASA I: „VREAU SĂ CITESC SORESCU“

Pasiunea pentru carte i-a fost insuflată de către mama sa, Monica, jurist de meserie. Ea a terminat Facultatea de Litere şi a fost profesoară de germană pentru o perioadă. Tatăl este restaurator la Complexul Muzeal Judeţean Bistriţa-Năsăud.

„A învăţat foarte uşor, totul a fost o joacă la început. L-am încurajat şi îl încurajăm în continuare. Deşi din afară poate părea ciudat“, precizează mama lui Horia.

În clasa I, Horia deja citea cărţi pentru adolescenţi, iar acum deja îşi alege cărţile din secţia de adulţi a Bibliotecii Judeţene. Tot din primul an de şcoală, Horia a început să fie dus la bibliotecă de părinţi. Asta pentru că, practic, nu reuşeau să facă faţă nevoii lui de cărţi noi. Nu-i puteau cumpăra în permanenţă alte cărţi.

„I-am citit la un moment dat câteva poezii şi mi-a spus: «Mai vreau!». Şi i-am spus că nu mai am de unde. Atunci am ajuns la bibliotecă şi le-a spus doamnelor de acolo că vrea să citească Sorescu. Au făcut o faţă când au auzit...“,completează amuzată mama lui Horia.

Potrivit înregistrărilor de la Biblioteca Judeţeană, Horia a împrumutat în ultimii ani peste 200 de cărţi. Printre cei care îi recomandă băiatului cărţi se numără inclusiv managerul bibliotecii, Ioan Pintea. Tot el a decis că piciul merită să reprezinte instituţia şi să-i inspire pe alţii de vârsta sa să citească.

„Este o onoare nespusă să reprezint o asemenea instituţie. Domnul director de la bibliotecă este un exemplu. A văzut ceva în mine special şi din acest motiv m-a susţinut şi mi-a recomandat cărţi“, spune băiatul. 

CÂND NU E CUMINTE, NU ARE VOIE SĂ CITEASCĂ

Deşi unii i-ar putea bănui pe părinţii lui Horia că l-ar folosi pentru o ambiţie personală, aceştia susţin că nici măcar nu-l îndeamnă să citească, mai mult, folosesc interzicerea cărţilor ca pe o pedeapsă atunci când băiatul nu este cuminte. „Aceasta este pedeapsa atunci când nu îşi face temele, de exemplu: nu ai voie să citeşti. Nu avem cum să-l mobilizăm altfel. Îi spunem că îi luăm cărţile“, completează mama băiatului. 

Cum arată însă o zi obişnuită din viaţa lui Horia? Ei bine, băiatul nu poate să pornească spre şcoală fără măcar să citească câteva rânduri dintr-o carte.

„Dimineaţa citesc puţin, după care merg la şcoală. De la şcoală merg la sport. Când mă întorc, iau o carte şi mai citesc puţin, după care îmi fac temele. Seara citesc din nou. De obicei, seara citesc cel mai mult, mă relaxează să citesc“, mărturiseşte elevul.

Printre performanţele din palmaresul lui Horia se numără şi peste 20 de cărţi citite în doar o zi. Prima carte care l-a fascinat atât de mult încât a stat lipit de ea o zi întreagă până a terminat-o este „Evadare din biblioteca domnului Lemoncello“, de Chris Grabenstein, care are peste 350 de pagini. 

Copilul a lecturat operele unora dintre cei mai cunoscuţi scriitori români, precum Mircea Elide, dar a citit şi cărţi de Cehov sau Ernest Miller Hemingway, unul dintre cei mai cunoscuţi scriitori americani. În plus, Horia nu prea ratează lansările de carte de la bibliotecă, fie că este vorba despre proză, fie că e poezie.

horia 2

Horia nu ratează lansările de carte de la bibliotecă FOTO: Arhivă Personală

SCRIE PROZĂ SF

Întrebat care sunt genurile sale preferate, Horia spune că ar citi oricând dramă romantică şi SF. De altfel, lecturile intensive i-au dezvoltat lui Horia şi scrisul, astfel că de ceva timp a început să şi scrie proză SF. Spune că atunci când va fi mare, vrea să se facă „director de bibliotecă“, scriitor sau profesor universitar de simbolistică. 

Cu o astfel de experienţă de cititor înrăit, Horia ţine mai nou şi un jurnal video. Este vorba, de fapt, despre un serial de filmuleţe cu recomandări, pe care le-a postat pe Youtube. Băiatul se ocupă cap-coadă de întreg procesul: se filmează cu telefonul, după care postează pe Youtube videoclipul. 

Până în acest moment, Horia a filmat deja patru episoade în care recomandă cărţi şi patru în care recomandă benzi desenate. Printre cărţile recomandate se numără „Biblia pierdută“ de Igor Bergler, „Quo Vadis“, de Henryk Sienkiewicz, şi „Delirium“ de Lauren Oliver. 

Deşi are posibilitatea să citească şi e-book-uri, Horia preferă cărţile tradiţionale: „Nimic nu se compară cu plăcerea de a simţi hârtia atunci când citeşti. Cărţile electronice nu au acelaşi farmec“, ne explică băiatul. 

Cititul nu este singura pasiune a lui Horia, ci îi place şi să asculte muzică şi să se uite la filme. Mai mult, caută filmele făcute după cărţi, considerând fascinant modul în care regizorii interpretează acţiunea din 

romane. 

Vă mai recomandăm:

Ce se preda în clasa I acum 200 de ani în Ardeal. Suveranul de la Viena se folosea de manuale pentru a controla populaţia

Romanul “Lunetistul” al bistriţeanului Marin Mălaicu-Hondrari, desemnat cea mai bună carte românească

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite