Cum a reuşit un topograf care se împarte între minele de aur din Sierra Leone şi Bistriţa să aducă în micul burg săsesc peste 50 de vinuri româneşti de top

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Într-un oraş în care vinul încă se mai bea „după ureche” , ţinându-se cont de miturile puternic înrădăcinate în mintea românilor, un topograf care a pus la punct minele din aur din Sierra Leone, a reuşit să aducă peste 50 de vinuri româneşti de top. Mai mult, acesta a organizat şi cursuri care să-i ajute pe bistriţeni să combine corect mâncarea cu licoarea lui Bachus.

Marţi, Bistriţa s-a transformat pentru câteva ore bune în patria vinurilor. Asta pentru că, în micul burg săsesc, care a prins drag de vin cu ajutorul saşilor, s-au renunit peste 50 de vinuri româneşti de top.

Este vorba despre 5 roze-uri, 20 de vinuri albe şi 25 de vinuri roşii din portofoliul a 11 crame renumite din România. Unele sortimente oferite marţi spre degustare sunt de-a dreptul deosebite, reuşind să aducă aroma ciocolatei în vin. 

Degustarea de vinuri, care a început la orele prânzului, a fost completată de două master class-uri, în cadrul cărora un  inginer le-a explicat celor prezenţi cât de important este terenul pe care este cultivată viţa de vie şi cum se „potriveşte” mâncare cu diverse tipuri de vin. 

image

Demersul nu aparţine autorităţilor locale sau vreunui producător de vinuri, ci unui om de afaceri din Bistriţa, care a şi deschis în centrul istoric al oraşului o librărie de vinuri, unde chiar el îi învaţă pe cei care-i calcă pragul cum să asorteze diferite soiuri cu diverse preparate.  

Acesta este şi primul eveniment de acest gen din Bistriţa, care reuşeşte să adune atât de multe crame şi sortimente de vin în acelaşi loc. 

Inginerul topograf se împarte între vinuri şi minele de aur din Africa de Vest

Este vorba despre Mircea Puşcaş, un bistriţean de 49 de ani, inginer topograf de meserie. Acesta a descoperit vinul în anul 2001, în urma unei vizite la Lechinţa, unul dintre locurile cu tradiţie în producerea vinului. 

Deşi pare greu de crezut, bistriţeanul care încearcă să repună Bistriţa pe harta vinurilor, se împarte între România şi Africa de Vest. Din anul 2010, bistriţeanul lucrează în Africa de Vest, mai exact în Sierra Leone, Senegal şi Liberia. 

Acesta a construit o cale ferată pentru unul dintre cei mai controversaţi oameni de afaceri români Frank Timiş. Aceasta ducea spre una dintre minele sale de aur. 

image

De asemenea, bistriţeanul a construit şi o central în Liberia şi o cale ferată în Senegal. Momentan, acesta lucrează pentru o firmă de consultanţă australiană tot pe domeniul construcţiilor, alături de care realizeză o cale ferată către o mină de aur din Senegal, proiect deţinut de o firmă canadiană de minerit. 

„La început am avut o reţinere, însă cu timpul m-am obişnuit, mai ales că aveam o experienţă de 5 ani în deşert, în Egipt. Te impresionează natura, te impresionează să vezi animalele exotice în stare de libertate. Te impresionează sărăcia extremă, preţuieşti mai mult ce ai când vezi că alţii nu au nimic, totuşi Africa de Vest este cea mai săracă zonă din lume”, spune Mircea Puşcaş. 

Acesta spune că lipsa infrastructurii, a muncitorilor instruiţi au reprezentat provocări deosebit de mari din punct de vedere profesional. 

„Cele două lumi se împacă foare bine. Pur şi simplu tragem cortina şi facem altceva. Când cobor din avion trag cortina. Încerc să nu aduc problemele de acolo acasă, dar când sunt acolo îmi aduc aminte cu plăcere de vinul de acasă”, completează bistriţeanul. 

Vă mai recomandăm:

Economistul care a inventat coniacul „made in Bistriţa“. Secretele reţetei vinarsului ardelenesc făcut „în casă“

Ardelenii şi berea: cum a ajuns Transilvania să aibă 130 de fabrici de licoare delicioasă acum 200 de ani

FOTO Cum fabricau saşii vinul acum 150 de ani. Una dintre cele mai vechi şi mari instalaţii pentru vin, găzduită de muzeul din Bistriţa

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite